Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Middelkoop bashen

Hallo, het staat gewoon op de site hoor! Niks bijzonders aan. Net als alle andere beleggingsfondsen. Zo hoort het ook en anders krijg je wel een brief op de hoogste poten van de AFM. De Volkskrant en Elsevier doen vandaag alsof het nieuws is dat Willem Middelkoops Gold & Discovery Fund dit jaar bijna -30% doet.

Het fonds staat dit jaar al tijden dik in de min en deed nog wel slechter ook!

Nou Volkskrant en Elsevier, ze zijn er nog erger. Kijk maar (beleggingsfondsen > sinds aanvang 2011). Om appels met peren te vergelijken: eigenlijk moeten jullie in Joure zijn bij Intereffekt voor sensatieberichten. De zo lekker hefbomende Indiase, Japanse en Chinese warrants staan gebroederlijk stijf onderaan.

Zo zijn er meer bokkenschieters en heel wat erger dan die -30% van het Gold & Discovery Fund. Nee, ik denk dat dit soort berichtjes vooral voor intern journalistengebruik is: “Zeg collega’s, die Middelkoop die jullie altijd en overal uitnodigen voor het hoogste woord, bakt er zelf ook niks van.”

De scheidslijn tussen goeroe en verguizen is vaak dun, gaat Middelkoop hier ook mee kennis maken?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 december 2011 12:24
    Robert D,

    (...) Als dan dat door jou veelgeprezen goudfonds van Middelkoop (...)
    Wijs eens aan: waar schrijf ik dat, waar beweer ik dat (of deed ik dat ooit)?

    Full disclosure: ik beleg alleen in aandelen en een klein beetje obligaties en heb behalve mijn trouwring geen goud. Ik denk dat dit genoeg zegt over op welk voetstuk Middelkoop, zijn fonds of zijn visie bij mij staan.

    Als ik zie hoe u mijn stukje over Middelkoop 'interpreteert' en mij allerlei dingen in de mond legt en toeschrijft, heb ik alleen niet de minste illusie dat u dit wél begrijpt :-)

    Groet,
    Arend Jan Kamp
  2. ro1946 16 december 2011 12:40
    Arend,
    Inderdaad kan ik niet aanwijzen waar en wanneer jij dat goudfonds hebt aangeprezen. Wel bespeur ik in de teneur van jou stukje hierboven een grote bewondering, zo niet in de kontkruiperij, van deze Middelkoop. Ik wil jou geen woorden in de mond leggen maar constateer dat jij een daling van de waarde van genoemde goudfonds, bij een stijging van de goudprijs, blijkbaar geen slecht beleid vindt. Integendeel, jij neemt Middelkoop tegenover criticasters in bescherming. Dat is toch een terechte constatering? En daar begrijp ik dus helemaal niets van.
    Robert D.
  3. forum rang 7 wiegveld 16 december 2011 13:00
    Ook in de reacties appels en peren!
    er is niet tot weinig correlatie tussen goud start ups waarin Middelkoop investeert en goud fysiek.
    Ik denk dat de risicoaversie het fonds parten speelt. En de ineenstorting van de koersen van m'n de rare earth metal bedrijven.
    Volgend jaar nieuwe kansen en nieuwe lijstjes.

  4. Dutch Trader 16 december 2011 13:32
    Middelkoop blaast zelf natuurlijk ook altijd hoog van de toren dat goud de ultieme belegging is. Als iedereen over goud kraait, wordt het tijd om afscheid te nemen. Goud is ook gewoon een bubble die nu ook leegloopt.

    Bashen heeft Middelkoop natuurlijk zelf ook gedaan richting Corné van Zijl. Dus wie de bal kaatst kan hem terugverwachten.

  5. [verwijderd] 16 december 2011 13:33
    Het zal wel aan mij liggen, maar er is m.i. met de beste wil van de wereld in de teneur van het artikel van de auteur (die alleen in aandelen en een klein beetje in obligaties belegt en behalve een trouwring geen goud bezit) gelukkig of helaas geen grote bewondering voor de heer Middelkoop te bespeuren.
  6. [verwijderd] 16 december 2011 13:54
    Arend, dank voor je column.
    Je hebt kritiek op de Volkskrant en Elsevier vanwege hun selectieve rapportage ('bashen') van het fonds van Middelkoop. Maar is dit ook niet een beetje de andere zijde van de medaille? Dhr. Middelkoop heeft het afgelopen jaar vele keren op TV (DWDD, Pauw & Witteman), en hier op internet reclame mogen maken voor zijn eigen beleggingsfonds. Dan is het toch niet zo heel raar dat als zijn fonds flinke verliezen maakt, dat ook uitgebreid uitgemeten wordt?
  7. [verwijderd] 16 december 2011 14:02
    Arend,

    Het neemt niet weg dat W. M. het afgelopen decenium goed zat. Overigens is het wel zo dat je van beleggen niet rijk kan worden, maar van handeldrijven wel. Persoonlijk denk ik dan ook dat de heer Middelkoop zijn speculaties heeft omgerolen voor de handel in goudposities voor andere beleggers / speculaten van het latere uur.

    Gr. Pareltjeszoeker

    P.s. Wat mij in oktober 2008 erg tegenviel, was dat de heer Middelkoop toen niet de moed had om zich in serieuze bewordingen uit te spreken over de ernst van de financiële dan wel kredietcrisis. Dit in tegenstelling tot zijn opinie op het internet. Een gemiste kans of de heer Middelkoop was wellicht bang voor repressails vanuit het establisement... Wellicht zullen wij het nooit te weten komen, tenzij men willen spreken voor Zilver i.p.v. het zwijgen voor Goud.....
  8. [verwijderd] 16 december 2011 14:38
    Als je je er op voor laat staan sinds ..... in advertenties en banners, zulke goede prestaties te leveren, dan roep je ook reacties op als het minder gaat. Bijzonder dat de readactie van een onafhankelijk beleggersmedium meent het fonds tegen deze publicaties te moeten verdedigen.
  9. Chicken_Skin_Music 16 december 2011 15:14
    Arend-Jan, ik snap je probleem werkelijk niet.

    Middelkoop's fonds is een van de meest besproken beleggingsfondsen van de afgelopen twee jaar. Niet in de laatste plaats door de slimme manier waarop Middelkoop zijn filosofie in de media voor het voetlicht weet te brengen. Daarnaast staat in het algmeeen goud als "veilige belegging in crisistijden" enorm in de belangstelling bij particuliere beleggers.

    Nu blijkt dat 2011 een crisisjaar geworden is, met downgrades, hulppakketten, dalende aandelenkoersen en stijgende goudprijzen. Typisch een jaar waarin je als belegger blij zou moeten zijn dat je in Willem's fonds zit. Des te opmerklijker dat het bewierrookte Gold & Discovery Fund juist in 2011 zo fors in waarde gedaald is. Geef toe, dat is toch een een opvallende paradox?

    Samenvattend, de combinatie van:

    - de enorme bekendheid en media-exposure van dit fonds
    - de enorme belangstelling voor goud als verondersteld (!!!) veilige haven
    - de paradox van Willem's resultaten in 2011 (fonds daalt terwijl goudprijs stijgt)

    .... verklaart m.i. prima waarom de Volkskrant en Elsevier er aandacht aan schenken.

    Bovendien, in het artikel wordt geheel niet meesmuilend of overdreven negatief gedaan over het fonds. Integendeel, de journalist legt helder uit waarom de koers niet met de goudprijs is meegestegen, en daarnaast krijgt Willem Middelkoop spreekruimte om een korte toelichting te geven.

    Dus nogmaals, wat is het probleem nou eigenlijk?
  10. [verwijderd] 16 december 2011 15:20
    Rendement (voor kosten) sinds oprichting 1 jul 2008: 80.25%
    Rendement (na kosten) sinds oprichting 1 jul 2008: 55.74%

    Veel kritiek hebben op het monetaire zelfverrijkingssysteem en zeggen dat hij altijd juist zit, maar zelf doet hij er net zo goed aan mee.

    Rendement van goud sinds 1 jul 2008: 69.28%

    Beleg dan liever in goud zelf. Veel lager risico, niet zulke absurde kosten en nog een hoger rendement sinds het oprichting van zijn fonds.
  11. k2es 16 december 2011 21:44
    Er zijn wel meer beleggingsexperts door de mand gevallen, b.v. van Arkel (ook bekend van Business Class) die er prat op gaat minstens 30% rendement te maken ongeacht de richting beurs en dure seminars (kosten duidenden euro's per persoon) geeft om mensen dat te leren. Het op zijn principes gebaseerde Diana Trading Fund (van Arkel is ook de adviseur van dit fonds) deed het het eerste halfjaar wel goed, maar ging in augustus met ruim 51% onderuit en in september met 25%, het staat nu op -44% (t/m okt). Op de website van dit fonds staat "op jacht naar een veilig rendement". Totaal niet veilig dus.
    Geen wonder dat van Arkel ook aan huizenverkoop etc. doet, want blijkbaar verdient hij zelf ook niets of niet genoeg met zijn eigen beleggingsmethode.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.