Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inflatie: nieuw tijdperk onvermijdelijk

De inflatiecijfers in de Verenigde Staten vallen mee en ook in de eurozone lijkt het nog geen heel actueel thema. Maar in het Verenigd Koninkrijk, waar inflatie traditioneel wat hoger is, ligt het cijfer al op een meer dan verontrustend niveau, boven de 5%. En in China is het inflatiecijfer nóg hoger.

En dan zijn er nog tal van groeilanden die heel veel grondstoffen uit het buitenland halen en daarmee letterlijk inflatie importeren. Kortom, wereldwijd wordt inflatie een steeds heikeler thema en wordt er soms op een slap koord gebalanceerd. De kunst is de inflatie te beteugelen zonder de economische groei af te knijpen.

Grondstoffen, vastgoed, aandelen – er zijn veel beleggingen die een gedeeltelijke bescherming tegen inflatie kunnen bieden, maar de enige pure inflatiehedge is toch de inflatiegelinkte obligatie, ook wel Linker of TIPS genaamd. Obligaties met een relatief lage coupon maar waarbij de actuele inflatie ook vergoed wordt.

1. Pimco Global Real Return
Pimco is veruit de grootste obligatiebelegger wereldwijd, maar groot betekent niet altijd goed. Het Pimco Global Real Return Fund is echter over zowel drie als vijf jaar het beste jongetje van de klas met een jaarlijks gemiddeld rendement van ruim boven de 5%. Daarmee laat het fonds de concurrenten en de benchmark (BarCap Euro Inflation Linked TR) een behoorlijk stukje achter zich. Met ruim 3 miljard dollar onder beheer heeft het fonds een respectabele omvang, hoewel dat slechts 1% is van het gewone wereldwijde obligatiefonds van Pimco. De gemiddelde duration van het fonds is iets meer dan vijf jaar. In de portefeuille veel US Treasuries en UK Gilts. Het fonds streeft een rendement na van 1% boven inflatie.

  • Rendement 1 jaar: 7,37%
  • Rendement 3 jaar: 5,83%

 

2. AXA WF Global Inflation Bonds
Iets minder goede rendementen in het verleden, maar nog ruimschoots bij het selecte groepje outperformance bevindt zich AXA WF Global Inflation Bonds. De gemiddelde duration ligt hier veel hoger, op ruim negen jaar. Ruim 80% van de portefeuille heeft de AAA-kredietstatus. De top-10 belangen vijf keer US Treasuries en vier keer UK Gilts, maar de toppositie (ruim 5% van de portefeuille) is voor Duitse Bunds. Het fonds deed het in crisisjaar 2008 beduidend slechter dan de index en het marktgemiddelde.

  • Rendement 1 jaar: 7,09%
  • Rendement 3 jaar: 4,77%

 

3. Aberdeen Asian Local Currency Short Duration Bond Fund
De wereld van inflatiegelinkte obligaties is klein. Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en nog wat kruimels voor Frankrijk, Canada en Italië. Opvallend, want juist de Aziatische landen zijn solvabel. Aberdeen Asian Local Currency Short Duration Bond Fund belegt in die landen en doet dat zonder indexatie. Toch kan het fonds als een inflatiehedge worden gezien. Bij oplopende inflatie in Azië is de kans groot dat deze landen hun valuta laten appreciëren wat het rendement van het fonds ten goede komt (Klik hier voor een portret).

  • Rendement 1 jaar: -5,42%
  • Rendement 3 jaar: 9,27%

 

4. Parvest Bonds World Inflation-linked Privilege
Nog een topper uit het linkerrijtje, Parvest Bonds World Inflation-linked Privilege. Net als bij de concurrentie is de term "wereldwijd" een tikkeltje overenthousiast, want ook hier alleen staatsobligaties uit grote Westerse landen. De top-belangen vertonen wel wat meer originaliteit met naast de usual suspects ook Canada en Frankrijk. De gemiddelde looptijd wordt bij dit fonds nog wat verder opgerekt.

  • Rendement 1 jaar: 7,76%
  • Rendement 3 jaar: 5,27%

 

5. Schroders Global Inflation Linked Bond Fund
Van het trackrecord moet dit fonds het misschien niet in de eerste plaats hebben, maar Schroders Global Inflation Linked Bond Fund doet het in elk geval iets anders dan de concurrenten. Duitse Bunds zijn veel prominenter aanwezig en in de top-10 vinden we – naast veel Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk en een beetje Frankrijk – zelfs Italiaanse staatsobligaties terug. Bellissimo!

  • Rendement 1 jaar: 5,41%
  • Rendement 3 jaar: 3,52%

 


De drie andere trends met de bijbehorende beleggingsfondsen vindt u hier:

Dit artikel is tevens gepubliceerd in IEX magazine, juni 2011.
Data Morningstar, 15 juni 2011.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter van Kleef

Auteur:

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. 2015: Aandelen gaan weer vlammen
  2. 85% underperformers blabla
  3. Polarisatie en plaatjesterroristen

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 juli 2011 14:14
    Wat heeft het voor zin om over de 'officiele inflatie' cijfers te praten wanneer deze zwaar zijn gemanipuleerd.

    Hierbij de echte inflatie cijfers: www.shadowstats.com/alternate_data/in... op basis van de oude berekenings methode

    Vergeet niet inflatie is de centrale politiek van onze centrale banken en politieke leiders.

    ook nu circuleert er in de VS een geniaal plan om de methode hoe de inflatie berekent te wijzigen hetgeen in 1 keer een begrotingsgat van 200 miljard kan dichten

    lees ook dit: nieuws.goudmarkt.nl/post/2011/02/06/W...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.