Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

An Irish house of cards

Ik had het vorige week in mijn artikel Einde van de euro, deel 3, over een bank die nog altijd als zeer solide wordt beschouwd, maar die in mijn scenario als uitermate zwak mag worden gekenmerkt. Ter verduidelijking: ik verwacht dat door een combinatie van onder meer verkeerde maatregelen, politieke onwil, economische beperkingen en electoraal verzet, de euro binnen vijf jaar ten onder zal gaan. Ik acht de kans zelfs zeer groot dat het al binnen drie jaar game over is.

In dit scenario zijn bijna alle Europese banken het haasje door hun blootstelling aan de PIIGS (afkorting voor Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje). Probleem is natuurlijk timing; wanneer gaan de domino's vallen?

Verder vormen in mijn optiek alle Europese banken een no-go area. Maar beleggen is het nemen van risico’s; weloverwogen risico's. Alle banken short gaan (anticiperen op een daling van de koers) is dus niet realistisch. Maar een rijtje maken van de beste en slechtste banken, gegeven mijn scenario, is wel degelijk zinnig.

Wat doen de superbeleggers?
Beleggers waar ik mee spreek spelen vaak een relatief spel: de laag risico bank versus de hoog risico bank. Zodoende heb ik hen ook eind juli en begin augustus van 2010 aangeraden om KBC short te gaan als verzekering tegen een (of meerdere) van hun long banken posities. Nu heeft KBC het imago solide te zijn, maar de bank worstelt met een grote blootstelling aan de PIIGS, met name aan Ierland. Gezien de geluiden over afstempelen van senior schuldpapier en de aanstaande verkiezingen aldaar, lijkt me de opluchtingrally van KBC die midden januari (2011) begon, zeer misplaatst.

Er zijn naar mijn mening vijf hoofdargumenten om KBC short te gaan (eventueel versus een long positie in een andere bank):

1) Waardering van KBC niet goedkoop

Waardering alleen is nooit een reden om te verkopen, maar het is wel belangrijk in een bredere context (de punten 2, 3, 4 en 5 die volgen). Op prijs/boekwaarde is KBC gewoon duur te noemen (zie onderstaande tabel).


Op koers/winst lijkt KBC een stuk goedkoper, maar dit komt doordat de andere banken in het lijstje meer blootstelling hebben aan investment banking, waar (tot op heden) de bulk van de winsten wordt gemaakt. Zonder de investment banking, liggen de K/W’s niet zo ver uiteen. Nu vind ik de boekwaarde belangrijker, aangezien mijn scenario met name hierop afboekingen zal veroorzaken. (Uiteindelijk zullen de winsten ook dalen maar daar leg ik nu niet de focus.)

De markt betaalt gemiddeld 0,8 keer de boekwaarde en KBC staat op 0,93. Deze premie is naar mijn mening onverdiend. Waarom ik dat vind volgt nu onder punten 2, 3, 4 en 5.

2) KBC hoge blootstelling aan PIIGS

De tabel hieronder geeft de totale blootstelling van KBC aan de PIIGS weer.

Nu denkt u misschien: wat is 10,3 miljard euro tegenwoordig, dat is toch peanuts? Helaas worden we thans belaagd met biljoenen, dus u hebt deels gelijk. Maar als we kijken naar de marktkapitalisatie van KBC, 10,9 miljard euro, ziet het er een beetje benauwd uit. Als we kijken naar het kernkapitaal van 14.4 miljard euro ziet het er ook niet zo mooi uit.

Als er een afstempeling komt van 65% op PIIGS staatsschuld (zie Einde van de euro, deel 1) dan is bijna de helft van het kernkapitaal weggeslagen. Als dit door middel van een rechtenemissie moet worden opgehaald, dan zou er dus een uitgifte moeten komen van meer dan 60% van de marktkapitalisatie. Inclusief de gebruikelijke korting zal zo'n emissie tot enorme verwatering leiden.

Volgende week deel 2 van waarom KBC zo'n zwakke bank is in mijn Einde van de Euro scenario.

Extra disclaimer: ik heb geen posities in de genoemde banken. In juli en augustus (2010) heb ik een soortgelijke mening over KBC in een research note naar mijn klanten gestuurd.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 februari 2011 11:41
    Ik neem even de vrijheid om iets over KBC te zeggen. Ik doe dit uiteraard na overleg en met instemming van Alex.

    Technische beeld KBC: Wat we hier zien is dat in tegenstelling tot de andere financials, de stijging van de afgelopen maand geen zoden aan de dijk heeft gezet voor het lange termijn beeld. Sterker, KBC is sterk achtergebeleven tov haar gelijken op de beurzen. Dit doet mij vermoeden dat KBC alleen meegekocht is op basis van achterblijvende multiples tov het vergelijkingsmateriaal. Dus reactieve koop ipv overtuiging. Dan de toevoeging dat de stijging geen verbetering heeft opgeleverd voor het lange termijn beeld. Waar bijvoorbeeld een ING of Aegon (of spaanse en franse banken voor that matter) kracht hebben getoond, en er in zijn geslaagd de toppen van 2010 te slechten, heeft KBC niet datzelfde effect weten te sorteren in dezelfde periode. Er is nu een 61,8% retracement-niveau bereikt zonder dat daarbij overbought is gerealiseerd (slecht teken) en vanaf hier tot en met 35+ is er veel weerstand op basis van de koersen van 2010. Dwz dat veel beleggers die op een herstel van de financials heeft gerekend in 2010 met KBC in de maag gesplitst zit en nu maar hoopt dat het goed komt. Deze gegevens naast het feit dat de indices, en de financials in het bijzonder, toe zijn aan een correctie zegt mij dat KBCbeleggers wel eens het geduld kunnen verliezen. Op basis van de Fibo techniek kom ik uit op koersdoelen onder de 20.
  2. forum rang 4 zeurpietje 15 februari 2011 13:58
    ben het met dit artiekel niet eens. als men een negatief gevoel heeft bij een bepaald aandeel is het niet zo moeilijk hier nagatieve cijfers bij te zoeken. ik heb zelf bij de handelsafdeling van een bank gezeten en weet dus dat posities binnen een paar minuten kunnen worden afgebouwd. ik zou de beleggers dus adviseren niet te veel aandacht aan dit soort stemmingmakerij te besteden.(ps. heb zelf geen posities in KBC)
  3. forum rang 5 The Third Way... 15 februari 2011 14:29
    Ook al ben ik zelf ook negatief over kbc, dit verhaal sec overtuigt niet. Volgens het gepresenteerde lijstje is de piigs exposure voor 2/3 de sterkste van het gezelschap Italie. Verder wordt niet vermeld aan welke prijs de oblies worden gewaardeerd. Gezien de meerderheid hold-to-maturity is, waarschijnlijk zonder afboekingen, maar dat wordt niet vermeld.

    Het fundamentelere probleem van kbc lijkt dat er rond de eur 13 miljard aan Ierse hypotheken in de boeken zouden staan waarop nauwelijks is afgeschreven. Kan je daar iets over zeggen Alex?

  4. [verwijderd] 15 februari 2011 14:33
    Mijn klanten kunnen short gaan in KBC alleen niet meer naked. Dit betekend dat ze ten alle tijden eerst de stukken moeten inlenen vooraleer ze te verkopen. Als particulier zou je put opties kunnen gebruiken, maar pas op de tijdswaarde element. Misschien dat de optie expert op IEX je verder kan helpen. Verder zijn er wel degelijk KBC turbo shorts te verkrijgen. cheers, Alex
  5. [verwijderd] 15 februari 2011 14:52
    Dit artikel gaat toch wel heel kort door de bocht ! Eerst en vooral baseer je je op een "best consensus" valuatie gepubliceerd door Bloomberg (die tussen haakjes gezegd een uiterst lage waardering hanteert voor de KBC participaties in Oost Europa en daar wellicht voor 20% of meer de bal misslaat), maar bovendien zie ik nergens enige verwijzing naar de massale afwaarderingen die KBC al boekmatig heeft verricht op de vermelde PIGS participaties. Dit artikel vind ik persoonlijk tendentieus, en in het Engels bestaat er ook een woord voor negatieve artikels die shorters de wereld insturen, nl. 'bashing'. En dat is precies wat u hier doet Alexander. Niet fraai.
  6. [verwijderd] 15 februari 2011 15:02
    @mibom (of moet ik zeggen voormalig Telecom analist?). Deel 2 van de KBC verhaal zal wat van je punten behelsen en ik kan je zeggen dat er peanuts is afgeboekt. Ik stel verder heel duidelijk dat mijn mening gebasseerd is op mijn PIIGS scenario. Als je het niet eens bent met dat scenario dan is dit verhaal misshien niet aan je besteed. Maar hou aub op met insinuaties over bashen en zo. Het is altijd frappant om te zien dat sommige mensen als ze het niet eens zijn met iemand anders gelijk gaan demoniseren. Kom maar met argumenten waarom jij vindt dat KBC een koop is. Is goed voor de discussie. Beschuldigingen dragen niks bij.
  7. [verwijderd] 15 februari 2011 15:25
    @ Alexander. Ik begrijp niet waarom je mij 'voormalig Telecom analist' noemt. Maar misschien is ook dat een vergissing. Ik insinueer niets en beschuldig of demoniseer ook niet, maar stel alleen maar vast. Een eindeloze discussie of ping-pong spel daarrond ga ik niet voeren. Je vraagt een argument waarom KBC een koop is ? Welnu, omdat die bank misschien op het punt staat om overgenomen te worden ? En dat is dan niet op het PIGS (merk op dat ik doelbewust maar één I gebruik) scenario gebaseerd maar wel op het Oost-Europese. Kijk daar misschien ook even naar ? Mijn punt is misschien wel dat je de zaak te eenzijdig bekijkt; je kan gelijk hebben, maar misschien ook helemaal niet. Net zoals ik in deze boutade trouwens.
  8. [verwijderd] 15 februari 2011 16:18
    Dit is een onzinnig verhaal, om meer dan een reden.

    Het is b.v. geheel niet bekend in hoeverre KBC inmiddels heeft verkocht en helemaal niet in hoeverre KBC z'n risico's heeft afgedekt met derivaten.
    Een percentage van 65% is volkomen belachelijk, heel misschien wordt de betaling van de aflossing 5 of 10 jaar uitgesteld, maar nog waarschijnlijker is dat al deze landen (GR is het enige twijfelgeval) hun verplichtingen gewoon nakomen.
  9. hap 15 februari 2011 19:33
    Nog een mening over de 4% inflatie, de 'austerity' (onvertaalbaar) maatregelen en de komende arbeidsonrust in het UK?
    Dat land ligt nou eenmaal veel dichter bij de Griekenland-pool dan de Duitsland-pool van het Eurospectrum. Dit lijkt me echt een wereld van 'competitive devaluations', waarin het Britse pond vooroploopt.

    Disclaimer: geen enkel belang in het UK.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.