Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Profs vrezen particulieren

Na het extreme enthousiasme eind 2010, waren de experts voor januari slechts gematigd positief. En dat bleek de juiste keuze. Per saldo is de AEX nog geen 2% gestegen. Daarmee valt januari 2011 in de neutrale categorie. De AMX ging overigens zelfs met 1% naar beneden.

Voor februari is het sentiment verder weggezonken. De experts zijn zelfs negatief geworden. En dat gebeurt niet zo vaak. Zo'n 35% is positief gestemd, maar 41% verwacht een daling van de index deze maand.

De Egyptische onlusten werden niet als reden genoemd, maar wel het overmatige enthousiasme onder particuliere beleggers en de matige reactie op de winstcijfers. Dat laatste is volgens sommige experts een teken dat het meeste positieve nieuws al in de koersen verwerkt zit.

Staten failliet
Ook de Chinese monetaire verkrapping is een duidelijke risicofactor. Een laatste minpunt dat naar voren werd gehaald is dat nu ook de staten in Amerika failliet lijken te zijn. Dit druppelt langzaam naar de markt door.

De optimisten denken dat de winstcijfers wel een positieve impuls zullen geven. Voor het komende halfjaar zullen al deze factoren zijn overgewaaid. Er zijn dan nauwelijks pessimisten te vinden. Slechts zes van de 79 experts denken dat de AEX over een halfjaar meer dan 3% is gedaald. 

Voorspelling februari  
optimistisch 34%
neutraal 24%
pessimistisch 42%

 

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 47%
neutraal 46%
pessimistisch 8%

Sentiment komende maand

Sentiment komende halfjaar

Geen duidelijke keuze
De afgelopen maand hebben de experts qua aandelenkeuze een uitstekende selectie gemaakt. De portefeuille met topaandelen ging met 2,2% omhoog. De aandelen die trouwens net buiten de boot van deze portefeuille vielen - ASML en Royal Dutch Shell - lieten zelfs 5,5% respectievelijk 4,2% rendement zien.

De flopportefeuille daalde juist. Met gemiddeld 1,1% welteverstaan. Overigens had je natuurlijk gewoon Aegon moeten hebben. Dat aandeel ging met een dikke 18% omhoog.

Toppers Stemmen Rendement Floppers Stemmen Rendement
Philips
+8
-0,7%
Air France-KLM
-6
-2,1%
SBM Offshore
+7
+3,8%
Wolters Kluwer
-5
2,1%
KPN
+7
+5,4%
Unilever
-5
-7,3%
TNT
+4
+0,1%
Heineken
-5
+2,9%
Gemiddeld  
+2,2%
Gemiddeld  
-1,1%
AEX  
+1,7%
     

Aperam flopper
De keuze voor het beste en slechtste aandeel was waarschijnlijk erg moeilijk. Er kwamen geen duidelijke winners of losers naar boven drijven.
Opvallend is dat men bij Unilever denkt dat de grootste angsten voor hogere grondstofprijzen al in de koersen verwerkt zijn.

En bij Heineken moet dat nog juist gebeuren. Aperam staat er als nieuwkomer in. Het aandeel werd veel genoemd, zowel bij de toppers als bij de floppers. De floppers kregen de overhand. Veel experts denken dat het aandeel voorlopig last houdt van de druk van indexbeleggers. Het aandeel wordt uit bijna iedere index geknikkerd, behalve de AEX. Er deden deze maand 79 experts aan de enquête mee.

Toppers Stemmen Floppers Stemmen
Tomtom
+8
Wolters Kluwer
-6
KPN
+7
Heineken
-5
Unilever
+7
BAM
-5
SBM Offshore
+4
Aperam
-5


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 februari 2011 11:57
    Beste Corne
    Als ik zo naar de indexen kijk, is het niet te zien dat het faillisement van de Amerikaanse staten langzaam doorsijpelt.
    Zit je te wachten op een correctie???
    Is dit wishful thinking???
    Ik zit namelijk al een tijdje te wachten op een correctie, maar dat duurt me veel te lang.
    Als al dat geld van QE2 naar de beurs gaat kan het ook nog wel een paar maanden duren.
  2. [verwijderd] 2 februari 2011 12:43
    Ik begrijp niet, Beste Corne, waarom vinden de profs de particulieren zo enthousiast?, er zitten al een maand meer particulieren short als long, en iedereen praat maar over de correctie die dus niet komt.
    De RBS turbometer geeft dit ook al een maand aan.
    Vanochtend zelfs 8 keer meer handel in turbo's short als in turbo's long.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.