Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Liever optimist dan realist

Eerst allemaal een heel goed en succesvol 2011 gewenst. Dat we samen maar veel rendement mogen behalen. In deze column vanzelfsprekend een terugblik en een vooruitblik.

De Amsterdamse beurs werd in 2010 heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees, door de Europese schuldencrisis enerzijds en eventueel economische herstel en voorspoedige ontwikkelingen van de bedrijfswinsten anderzijds. Dankzij de eindejaarsrally in de laatste paar weken kunnen de meeste beleggers tevreden terugkijken, zeker als zij de juiste aandelen hadden gekozen en niet - zoals ik dus - al een paar weken voor het einde van het jaar naar negatief draaiden.

Ik kwam door mijn defensieve keuze met 6,1 procent rendement in de Lage landen onder de AEX uit. Vooral vele kleine en middelgrote fondsen onderscheidden zich in 2010 positief door de vele overnames, maar bij de kleine fondsen deden zich ook de grootste zeperds voor. De AEX ging in 2010 dus eindelijk uit zijn consolidatiepatroon. Op zich is het heel positief dat we niet opnieuw aan een hoofd-schouderpatroon begonnen. Daar hield ik toch wel een beetje rekening mee.

Historisch overbought
De AEX-index sloot het jaar af met een halve handelsdag op 354,57 punten, dit was ongeveer 6% boven het eindejaarsniveau van 2009. Inclusief het dividendrendement kwam het totaalrendement daarmee op ongeveer 9%, bijna 1 procent beter dan het historisch gemiddelde van 8, waar de banken altijd mee rekenen. De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs presteerde wel duidelijk slechter dan de AMX (Midkap)-index, die er bijna 27% bij pakte.

Ik was dus weer veel te voorzichtig, omdat ik al weken een enorme overbought-situatie zie, van historische proporties. Ook bleven we verkoopsignalen krijgen in de candlestick-grafiek op de AEX. Maar tot de laatste dagen van het jaar wilde het steeds maar niet omlaag. Zelfs toen alle beurzen om ons heen fors omlaag gingen wilden wij maar niet zakken.
 
Zo hebben we normaal een grote correlatie met de Zwitserse marktindex (SMI) maar zelfs op trendbreuken reageerden we niet op het slot van het jaar. Toch denk ik dat dit nu wel gaat gebeuren en dan is het maar goed om reeds je positie afgedekt te hebben zoals ik dit deed.
 
Even uitzoemen en mogelijk wordt het patroon een Russisch poppetje. U weet wel, een Matroesjka-patroon.
 
Eerst lager, dan hoger
We hebben dat Matroesjka-patroon in 2008 eerder gezien in de Duitse Dax, maar ook in de AEX. We kregen toen een herhaling van een daling. Nu ben ik wel heel negatief voor de korte termijn, maar toch verwacht ik niet dat het zo eenvoudig is. Immers, zoals ik in mijn voorspelling voor 2011 in het IEX magazine al aangaf zie ik na een daling, ondanks slechtere economische omstandigheden, een hoge beurs. 

Maar op korte termijn ben ik heel negatief. In de Duitse DAX-index heb ik eindelijk een verkoopsignaal in de EB indicator. Eerder liep ik hier reeds op vooruit maar nu is hij er dan eindelijk. 
 
Ook de CAC40 en de Eurostoxx50 index hebben in de Twindicator verkoopsignalen gegeven. We moeten short in al deze indices. 

Geen buy and hold meer
Voor de oliegerelateerde fondsen stond het afgelopen jaar in het teken van de explosie op een boorplatform van BP. Hierdoor decimeerde de waarde van dit beursbedrijf. Zo zien we maar dat zelfs in dit genre aandelen buy and hold niet meer werkt. Ik verdiende afgelopen jaar met het actief in en uitstappen wel geld in dit aandeel. 

Maar snel terug naar de indices. De Dow Jones geeft nog geen verkoopsignaal maar hoe lang kan dit nog duren? Ik zou zeggen, niet te lang. Mocht het wel langer duren dan wordt het probleem aldaar alleen maar groter.

En ik citeer als 44 jarige uit het boek Deflatie in Aantocht van Eric Mecking even een mooi gezegde van Mark Twain: “Wie een pessimist is voor zijn 48ste weet te veel, wie een optimist is na zijn 48ste weet te weinig.” Meer dan de helft van alle Amerikanen leeft in een huishouden waar iemand een uitkering of een andere federale inkomensondersteuning ontvangt. Dat is het hoogste percentage ooit in de geschiedenis.

In de jaren tachtig was dit ongeveer 30 procent. Ondertussen is het percentage huishoudens dat helemaal geen belasting betaalt beland op het recordniveau van 45 procent. Dat was vijf jaar geleden nog 39 procent. Van hen verdient de helft gewoon te weinig waardoor ze geen belasting verschuldigd zijn en de andere helft heeft zo veel aftrekposten dat ze niets verschuldigd zijn.

De resets komen eraan
Daarmee gaat het financieringstekort naar het hoogste niveau ooit. We praten over ongeveer 1,26 biljoen dollar die het afgelopen jaar teveel werd uitgegeven. 64,3 procent van de overheidsuitgaven in de VS gaan naar het sociale stelsel. Als we dan ook nog eens beseffen dat de vergrijzing vanaf nu lekker op gang begint te komen...

Als we even naar de mensen met hypotheekproblemen in de VS kijken, dan zien we meer problemen dan in andere recessies.

In 2011 krijgen we te maken met een groot aantal resets van rentes in een veel verkochte variant, namelijk de Alt A-leningen. De Alt A-leningen zijn juist het meest populaire segment geweest, zo tussen de subprime en prime hypotheken in. We weten allemaal nog wat er aan de hand was met de subprime toen die hun top in resets beleefden in 2008.

Bij het resetten van rente komt er een einde aan een korte periode van lage rente. Deze rentekorting moet dan na de reset dubbel en dwars terug betaald worden. Zo krijg je bijvoorbeeld op een hypotheek van 6% de eerste vier jaar maar 2% in rekening gebracht. Na de reset moet je dan ineens de korting (van 4%) dubbel en dwars terug betalen. Je gaat dan ineens naar een rente van boven de 11 procent.

Wilkileaks? Nee, gewoon Wikipedia
Mensen namen dit soort hypotheken omdat men dacht na een paar jaar toch wel weer te kunnen herfinancieren bij een hogere huizenprijs, maar we weten dat die huizenprijs in Amerika reeds behoorlijk is gedaald. Experts rekenen dus op problemen met de resets in 2011.
 
Een probleem waar ik veel van verwacht in 2011 is de oplopende schuld van de Amerikanen. Zelfs als we naar Wikipedia gaan zien we grafieken met uitleg. We hoeven niet eens naar Wikileaks.
 
Bron: gewoon Wikipedia

De meeste grafieken spreken voor zich. We kunnen wel net doen als of de kredietcrisis over is maar geen van de echte problemen is opgelost. 

Het enige wat is opgelost is een berg spaargeld. Veel gezinnen dachten juist in hun huis of spaargeld hun oudedagsvoorziening te hebben, maar helaas.
 

Puts: beter vroeg dan nooit
Nu ben ik zo goed als mijn laatste trade en achteraf gezien kocht ik weer te vroeg puts. Daarmee deed ik het slechter aan het eind van het jaar, omdat ik de rally in december niet vertrouwde en door het kopen van puts extra rendement miste. Dat gaat pijn doen in de staatjes maar ik sta vierkant achter deze gekozen strategie.

Puts kun je namelijk nooit te vroeg kopen. De echte pijn heb je als je geen puts of te laat je puts koopt. Maar zelfs al duiken we nu mijn eerder genoemde 10 procent omlaag dan nog  kan een vermogensbeheerder beter een optimist dan een realist zijn. Want gemiste ritten omhoog wegen voor veel klanten van beheerders zwaarder dan enorme verliezen omlaag. Gelukkig zien mijn klanten dit anders.

Dan nog even het mooiste deflatie voorbeeld uit 2010. De nieuwe trade monitor IEX One is wat mij betreft de ultieme vorm van deflatie. Voor een scherm met alle belangrijke marktinformatie betaalde ik als day trader begin jaren 2000 nog een kleine duizend euro per maand. Nu heb je het gewoon gratis. Ik spreek de hoop uit dat IEX door gaat met dit soort mooie ontwikkelingen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 lanciared 3 januari 2011 10:57
    Banken: seinen op groen voor aandelen
    Uitgegeven: 29 december 2010 16:08
    Laatst gewijzigd: 30 december 2010 11:58

    AMSTERDAM - Met aandelen kan ook in 2011 goed geld verdiend worden, zelfs flink meer dan dit jaar. Dat blijkt woensdag uit een rondvraag van het ANP bij zes banken en vermogensbeheerders.

    © ANPDe marktvorsers voorzien dat de AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, volgend jaar met gemiddeld 11 procent stijgt tot 397,5 punten vanaf het huidige niveau (358 punten). De economen van SNS Securities zijn het meest positief gestemd en voorzien dat de index zo'n 20 procent klimt tot 425 punten.

    ''Alle seinen staan op groen voor aandelen'', stelt SNS Securities in een rapport over het komende beursjaar. De beurskoersen kunnen volgens de bank verder omhoog door de aanhoudende economische groei en de oplopende bedrijfswinsten

    Hallo Cees, mijn beste wensen, toch ook nog even een bemerking.
    Wanneer nu vele analisten of columisten steeds maar blijven roepen dat de correctie in aantocht is, zullen van tijd tot tijd een aantal wel gelijk krijgen.
    Maar wat een verschil , Jullie Noorderburen met bij ons hier in Vlaanderen. Hier zijn beslist veelal positieve(re) berichten te lezen. En minder doemdenkers, die steeds maar correctie vorspellen.
    Ach, wanneer je putjes koopt, zal je uiteraard van tijd tot tijd ook wel eens gelijk krijgen natuurlijk.
  2. holenbeer 3 januari 2011 11:50
    Als ik naar die grafiek met aflopende rentekortingen kijk, lijkt het zwaartepunt van de aflopende rentes eind 2011-begin 2012 te liggen. Is daar nog een wat gedetailleerder grafiek van te krijgen?

    Complimenten overigens voor de wat fundamenteler research in deze column, dat lukt mij als amateur niet even in een uurtje.
  3. [verwijderd] 3 januari 2011 11:51
    Ook de beste wensen. Kennelijk zijn belgen optimisten zo te lezen in een reactie. Moet ook wanneer men een hoge staatsschuld heeft en geen regering bijeen kan harken. Het patroon in indices is herkenbaar: hoog hoger hoogst. Kijk maar naar goud en zilver. Op de golven van eur/usd steeds hogere koersen afdwingen. In grafieken staat het al behoorlijk boven het tweehonderd daags exponentieel gemiddelde, als ik me het goed herinner. Het onderste uit de kan halen is dat. Ik blijf realist. Dat de zon schijnt wil nog niet zeggen dat het geen ijstijd kan worden.
  4. holenbeer 3 januari 2011 11:55
    quote:

    korbe007 schreef op 3 januari 2011 11:51:

    Ook de beste wensen. Kennelijk zijn belgen optimisten zo te lezen in een reactie. Moet ook wanneer men een hoge staatsschuld heeft en geen regering bijeen kan harken. Het patroon in indices is herkenbaar: hoog hoger hoogst. Kijk maar naar goud en zilver. Op de golven van eur/usd steeds hogere koersen afdwingen. In grafieken staat het al behoorlijk boven het tweehonderd daags exponentieel gemiddelde, als ik me het goed herinner. Het onderste uit de kan halen is dat. Ik blijf realist. Dat de zon schijnt wil nog niet zeggen dat het geen ijstijd kan worden.
    Belgen hebben gewoon beter en goedkoper bier, daar wordt je op lange termijn vanzelf optimist van :-)
    En met onze regering ben ik jaloers op de Belgen, dan nog liever zonder ...
  5. holenbeer 3 januari 2011 12:13
    quote:

    lanciared schreef op 3 januari 2011 10:57:

    Banken: seinen op groen voor aandelen
    Uitgegeven: 29 december 2010 16:08
    Laatst gewijzigd: 30 december 2010 11:58

    AMSTERDAM - Met aandelen kan ook in 2011 goed geld verdiend worden, zelfs flink meer dan dit jaar. Dat blijkt woensdag uit een rondvraag van het ANP bij zes banken en vermogensbeheerders.

    © ANPDe marktvorsers voorzien dat de AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, volgend jaar met gemiddeld 11 procent stijgt tot 397,5 punten vanaf het huidige niveau (358 punten). De economen van SNS Securities zijn het meest positief gestemd en voorzien dat de index zo'n 20 procent klimt tot 425 punten.

    ''Alle seinen staan op groen voor aandelen'', stelt SNS Securities in een rapport over het komende beursjaar. De beurskoersen kunnen volgens de bank verder omhoog door de aanhoudende economische groei en de oplopende bedrijfswinsten

    Hallo Cees, mijn beste wensen, toch ook nog even een bemerking.
    Wanneer nu vele analisten of columisten steeds maar blijven roepen dat de correctie in aantocht is, zullen van tijd tot tijd een aantal wel gelijk krijgen.
    Maar wat een verschil , Jullie Noorderburen met bij ons hier in Vlaanderen. Hier zijn beslist veelal positieve(re) berichten te lezen. En minder doemdenkers, die steeds maar correctie vorspellen.
    Ach, wanneer je putjes koopt, zal je uiteraard van tijd tot tijd ook wel eens gelijk krijgen natuurlijk.
    Hallo Lancia,

    ik denk dat dit komt doordat bij jullie die correctie al geweest is, en jullie dus weer omhoog kunnen kijken. Hier is het na de afgelopen rally precies andersom, what goes up, must come down.
    Je zou misschien zelfs geld kunnen verdienen door uit de AEX te stappen en in de Belgische beurs, en over een tijdje weer terug.
  6. forum rang 4 New dawn 3 januari 2011 13:43
    quote:

    lanciared schreef op 3 januari 2011 10:57:

    Maar wat een verschil , Jullie Noorderburen met bij ons hier in Vlaanderen. Hier zijn beslist veelal positieve(re) berichten te lezen. En minder doemdenkers, die steeds maar correctie vorspellen.
    Ach, wanneer je putjes koopt, zal je uiteraard van tijd tot tijd ook wel eens gelijk krijgen natuurlijk.
    Ik ben voor het jaar 2011 positief. Maar wat kan gebeuren is dat de schuldproblemen van de zuidelijke EU-landen mogelijk roet in het eten kunnen gooien. Dat is iets wat boven de markt hangt.

    Nederlanders zijn denk ik wat minder positief ingesteld en zien al gauw problemen die er niet altijd zijn. Ook hebben veel mensen de afgelopen 10 jaar veel geld verloren op de aandelenbeurzen wat denk ik heeft veroorzaakt dat ze zijn geconditioneerd: ze wantrouwen beursstijgingen.

    Er wordt hier veel gepiekerd. Zo zijn er meer verschillen, maar in het algemeen zijn beide volken met elkaar bezig en letten op elkaar.

    Het schijnt dat de belangrijkste factor wat een volk maakt, de taal is, niet de cultuur.

  7. [verwijderd] 3 januari 2011 14:24
    quote:

    howlowdowego schreef op 3 januari 2011 12:34:

    "Mark Twain: “Wie een pessimist is voor zijn 48ste weet te veel, wie een optimist is na zijn 48ste weet te weinig.

    Toch niet zo origineel: "The Man Who Is Not A Socialist At Twenty Has No Heart, But If He Is Still A Socialist At Forty He Has No Head"
    - W. Churchill -
    Churchill(30 November 1874 – 24 Januari 1965) las in zijn kinderjaren waarschijnlijk eerder Marc Twain (30 November, 1835 – 21 April, 1910) dan andersom, dus laatstgenoemde lijkt me in dit geval toch origineler.
  8. forum rang 4 New dawn 3 januari 2011 17:15
    quote:

    bartholomeus schreef op 3 januari 2011 15:48:

    @Hmm
    Als er twee fenomenen verweven met elkaar zijn, dan zijn het wel taal en cultuur.
    Zie de publicaties van Ferdinand de Saussure, Roland Barthes, Michel Foucault, etc.
    Ik neem dat zonder meer aan en beleef dat ook zo. Maar ik heb nl een keer een onderzoeker gezien in een documentaire op tv die onderzoek had gedaan naar wat een volk eigenlijk maakt.

    Hij kwam tot de conclusie dat vnl de taal een volk smeedt veel minder de cultuur. Er zijn cultuurverschillen tussen een Drent en een Limburger, maar er is toch 1 volk.

    Als je van deze stelling uit gaat, zijn Duitsers en Oostenrijkers 1 volk, maar twee naties. Evenzo Vlamingen en Nederlanders, twee landen maar 1 volk. De cultuurverschillen zijn er. maar zijn wat betreft de vaak kleine verschillen die ook binnen het volk zijn, minder belangrijk.

    Italianen en Nederlanders zouden dus niet 1 volk kunnen worden in een denkbeeldig land als de meerderheid van hun cultuur gelijk zou zijn.

    Zelf heb ik twijfel aan de stelling en denk dat beide belangrijk zijn.
  9. farcha 3 januari 2011 17:48
    Nou nou, howlowdowego,

    Voordat je iets niet origineel noemt moet je wel weten waarover je praat:

    Samuel Langhorne Clemens (November 30, 1835 – April 21, 1910),[1] better known by his pen name Mark Twain, was an American author and humorist. He is noted for his novels Adventures of Huckleberry Finn (1885), called "the Great American Novel", and The Adventures of Tom Sawyer (1876).

    Dus????

    Dus die deed zijn uitspraak een ietsiepietsie eerder dan Churchill...

    Ik wens je een cultureel en succesvol nieuwjaar!
  10. k2es 3 januari 2011 20:04
    Ik vind die vrijwel continue negatieve kijk op de aandelenmarkt nogal gereformeerde trekjes hebben, typisch nederlands, winst maken lijkt wel vies. Na een zware crash zoals in 2008 is het logisch dat er daarna een sterk herstel plaatsvindt, blijf je dan aan de zijlijn of probeert eventuele nieuwe dips te voorkomen met puts dan ben je m.i. verkeerd bezig. Ik heb zelf wel geprofiteerd van het herstel en een mooi rendement van 35% gemaakt met een zeer brede portefeuille. Van beleggingsfondsen die alles steeds met puts afdekken (kost ook veel geld) heb ik nog nooit op langere termijn goede resultaten t.o.v. het gemiddelde gezien.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.