Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik 2011: Vooruitzichten verbeteren

Guido Baltussen blikt vooruit op 2011

In IEX magazine zijn per abuis de verkeerde voorspellingen van Baltussen geplaatst. Hieronder leest u zijn correcte AEX- en eurodollar-eindejaarsstand en zijn top-3 voor 2011.

  • AEX-stand 31-12-2011: 340
  • Euro-dollar 31-12-2011: 1,30
  • Top-3:
    1. ING Premium Dividend Fund
    2. ING (L) Invest Alternative Beta fonds
    3. Robeco European Conservative Equities
 

Vooruitzichten verbeteren
Ik voorzie de vooruitzichten voor bedrijven verbeteren, maar de onzekerheid over economisch herstel en overheidsfinanciën aanblijven. Ik verwacht dat de AEX in een bandbreedte blijft bewegen in 2011 (ranging markt).

Door de stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten, hun invloed op economisch herstel en valutareacties van andere landen voorzie ik een gematigde versterking van de dollar.

Top-3 aandelen of beleggingsfondsen voor 2011:

  1. ING Premium Dividend Fund. Dit vijfsterrenfonds richt zich op premies verzamelen in aandelen en optiemarkten, een strategie die het buitengewoon goed doet in ranging markten. Ik verwacht dus een goede return voor dit fonds, ondanks de matige vooruitzichten voor de aandelenmarkten.
  2. ING (L) Invest Alternative Beta fonds. Ik verwacht dat hedgefondsen het goed blijven doen door het structureel uitbuiten van marktinefficiënties en risicopremies in verschillende markten en beleggingsinstrumenten. Echter de fees voor hedgefondsen zijn vaak hoog en vereisen een hoge inleg. Een goedkoop, laagdrempelig en goed alternatief om toch in een hedgefonds te beleggen is via dit fonds.
  3. Robeco European Conservative Equities. Dit fonds koopt laagrisico-aandelen, aandelen die het historisch in ranging aandelenmarkten goed doen. Dit fonds is nu derhalve ook interessant voor de beleggingsportefeuille.

Veel inefficiënties
Ik voorzie een verdere ontwikkeling van mijn vakgebied behavioral finance, met als bekroning een Nobelprijs van de Economie voor de godfather van behavioral finance: Richard Thaler van de University of Chicago.

Betreft beleggersgedrag verwacht ik veel valkuilen. De belangrijkste is het negeren van de diversificatievoordelen over de beleggingsinstrumenten en markten door beleggers, en het maar blijven aanhouden van de verliezers van de aandelenportefeuilles.

In financiële markten verwacht ik wederom veel inefficiënties. De belangrijkste in 2011? Over- en onderreacties op nieuws over overheidsfinanciën en (hoop op) economisch herstel, en variërende volatiliteit en crashpremies in optiemarkten.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance. Momenteel is Baltussen werkzaam op de afdeling Structered Investment Strategies van ING Investment Management, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om lucratieve beleggingsstrategieën te ontwerpen. Ook is hij assistent Professor op de Erasmus Universiteit en managing partner van het statistisch advies- en trainingsbureau Tridata. Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Guido Baltussen

Auteur:

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. De valkuil van ranglijsten
  2. Hoe we voortborduren op het verleden
  3. Vergeet het verleden...

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. kolenboer 8 december 2010 14:22
    Vooruitzichten verbeteren? U werkt zeker voor een baas die vette bonussen uitkeert aan het einde van het jaar op kosten van de belastingbetaler ? Loopt u soms met een blinddoek op in een sprookjeswereld? Ik ben ondernemer en zie de omzet wekelijks teruglopen. Dit is ongeveer vanaf begin oktober zo. Natuurlijk gaat het met ING prima, als je zomaar even 10 of 20 miljard kunt krijgen op kosten van de belastingbetaler en daarmee je zakken lekker kunt vullen krijg je zeker een gevoel dat het heel goed gaat.
  2. Met Effekt 31 december 2010 14:17
    quote:

    rverhagen87 schreef op 8 december 2010 23:22:

    haha gefrusteerde mensen hier. Mooi geschreven meneer Baltussen. @jos de heer Baltussen heeft ook bij Robeco gewerkt dus derde is dan ook geen verassing. Door zijn werkervaring bij deze twee banken kent de beste man de fondsen en de managers ervan waarschijnlijk door en door.
    rverhagen, U bent wel naief om alles zo maar te geloven zonder zelf even te kijken op de vel informatie websites die er zijn.

    Als ik bij Morningstar de ING fondsen bekijk staat ING Premium Dividend Fund bijna onderaan als 36e van de 38. Waarom zou ik dat moeten kopen?

  3. [verwijderd] 3 januari 2011 21:28
    quote:

    Met Effekt schreef op 31 december 2010 14:17:

    [...]

    rverhagen, U bent wel naief om alles zo maar te geloven zonder zelf even te kijken op de vel informatie websites die er zijn.

    Als ik bij Morningstar de ING fondsen bekijk staat ING Premium Dividend Fund bijna onderaan als 36e van de 38. Waarom zou ik dat moeten kopen?

    U bent wel naif om alles zomaar te geloven van een site als Morningstar ;). Ik doe geen aanbevelingen om dit fonds te kopen. Het enige wat ik zeg is dat de heer Baltussen de fondsen goed kent en daardoor logischer is dat hij deze aanraad. Bovendien zeggen die morningstar sterretjes ook niet alles (daarnaast zijn het er vier, dus dat is goed).
    En als je dan denkt doortastend te zijn, doe het dan echt goed. Het dividendrendement van dit fonds is 7,11% dat is echt al zeer hoog. Het zou zomaar kunnen dat dit fonds erg ondergewaardeerd is.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.