Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Voorspelling 2011: Verloren aandelenjaar

Vooruitblik Fred Huibers voor 2011

  • AEX-stand 31-12-2011: 350
  • Euro-dollar 31-12-2011: 1,20
  • Top-3:
    1. Blackrock US Basic Value Fund: prima staat van dienst in de selectie van goed presterende Amerikaanse value-aandelen.
    2. Comgest Growth Emerging Markets: de top in de categorie
    3. Fidelity Global Health Fund: dankzij vergrijzing maakt de sector een come-back
 

Weinig beweging
Door de vraag of de eurozone nog te redden is, komt de AEX per saldo nauwelijks van haar plek: ultimo jaarstand 350. Aandelen buiten de eurozone bieden wat mij betreft beduidend meer potentieel. Wat betreft de eurodollar-koers gaan speculanten regelmatig dankbaar gebruikmaken van zwakke plekken in het euro-bouwwerk.

Sterke Noord-Europese landen als Duitsland en Nederland gooien de handdoek in de ring en weigeren nog verder op te draaien voor Zuidelijke staten.

 

Verloren aandelenjaar
De vooruitzichten voor (Nederlandse) aandelen lijken gunstig. Een historische lage waardering, meevallende bedrijfswinsten en lage rente. Signalen dat de wereldeconomie verder aantrekt zullen leiden tot tussentijdse rally’s in Nederlandse fondsen die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van de buitenlandse markt.

Escalatie van de schuldencrisis in Europa zal roet in het eten gooien. Het lijkt onmogelijk dat de landen die in de problemen zitten hier op eigen kracht uit komen. De sterke landen waar Nederland zich, sinds het nieuwe kabinet, nog sterker mee identificeert zullen niet langer de rekening willen betalen.

Dit leidt tot onrust op de financiële markten waardoor 2011 per saldo een verloren jaar zal blijken te zijn voor Nederlandse aandelen.


Dr Fred Huibers is directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management, alsmede fondsmanager van onder meer het HEK European Value Fund. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Fred Huibers

Auteur:

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. Indexcrash
  2. Profiteren van belastingen
  3. Beter goed ge-MIKT...

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 30 december 2010 13:36
    Ik denk ook niet dat de BRD en in haar kielzog Nederland nog verder garant willen staan voor de zuideuropese landen. Toch zal er vanuit Brussel zware druk worden uitgeoefend om solidair te zijn.

    Stel Duitsland trekt een lijn in het zand.
    Wat zal er dan gebeuren ? Gaan ze, de PIGS, (gedeeltelijk) bankroet omdat ze niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen of gaat de ECB al hun obligatie-emissies opkopen ? Moeten ze nog verder bezuinigen ?

    De armlastige landen kunnen niet meer devalueren en hebben geen eigen centrale bank meer.

    Mogelijk dus weer een achtbaanrit in 2011. Stap je in of niet ?

  2. [verwijderd] 30 december 2010 15:42
    Niet mee eens.In tegenstelling tot de enorme financiële crisis in 1930 wordt nu wereldwijd massaal geld bijgedrukt als een instantie of land in de problemen komt.Dit is als olie in een machine maar creëert wel inflatie en aandelen doen het goed bij inflatie al ijlen ze wel iets na.
  3. taurus86 30 december 2010 19:02
    De eurozone zal tot de slotsom moeten komen, dat de euro teveeel gebaseerd is geweest op (binnenlandse-) economische groei veelal uitsluitend ´vastgoedinflatie´ geholpen door winstzuchtige banken.
    Nu de betonmolens overal staan te roesten wordt oveduidelijk dat zwakke EU landen niet eens het geld hebben om allerlei EU afspraken na te komen.
    Hard roepen dat in alle EU landen de inwoners alsnog Engels en een 2e vreemde taal moeten gaan leren (Plan 2020) en vervolgens constateren, dat er in bijv. Portugal niet eens geld is om de eigen staatsbijdrage in dit project bij elkaar te krijgen, dan zijn dit tekenen, dat de kleinere (inefficiënte) economiëen dit EU Monopolyspel niet meer kunnen bijbenen.
    De vraag zal worden ´Wat doen we`? Steunen we de kleine economiëen
    om op de lange duur een volwaardig EU lid te worden of gaan we de EU gedachte en haar onbezonnen kind de Euro, afbouwen naar hanteerbare grootheden.
    Misschien is een omgekeerd HONG KONG model, waarbij China voor 100 jaar enkele PIGS landen onder zijn beheer krijgt en daarmee zijn economische expansie kan doorzetten, misschien uiteindelijk wel bespreekbaar.
  4. [verwijderd] 31 december 2010 00:26
    Een belangrijker thema in 2011 lijkt me de Amerikaanse schuldenlast. Zodra er een staatje omvalt (toch volgens mij een grotere kans dan dat Duitsland de handdoek in de ring gooit) krijg je meteen weer een zichzelf versterkende deflatie-golf die een aantal staten meesleept en een hele rits consumenten en bedrijven.

    Om nog maar even te zwijgen van de adjustable rate mortgage resets die volgend jaar een piek bereikt. Als de rente blijft oplopen zal dat ook geen pretje worden want niemand wil meer betalen voor een hypotheek op een huis dat vrij trendmatig in waarde daalt.

    Wat mij betreft haalt Europa volgend jaar juist een stukje in op de VS.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.