Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Leverage larie

Sinds 10 december 2008 is op de Nederlandse beurs verkrijgbaar is: Lyxor ETF Leverage AEX. Lyxor maakt onderdeel uit van het Franse Société Générale en is gespecialiseerd in Exchange Traded Funds (ETF).

Dit zijn fondsen die een onderliggende index één op één volgen. Het voordeel is een transparante structuur en relatief lage kosten. De Leverage AEX ETF volgt de gelijknamige index, die eind 2007 door NYSE Euronext is geïntroduceerd.

NYSE Euronext, als eigenaar van de index, heeft natuurlijk de eerste verantwoordelijkheid voor goede informatie over deze nieuwe graadmeter, maar ik kan uitsluitend een korte, Engelstalige beschrijving vinden op de site van het beursbedrijf.

Wat is de AEX Leverage Index nu precies en hoe werkt die volgens NYSE Euronext?

Hefboom van 2, of?
Ik citeer daarvoor even een paar zinnen: “Leverage indices track the performance of a strategy which doubles exposure to an underlying index with the support of short-term financing. In situations where the market is rising, they enable investors to earn a positive return, double that of the underlying index”.

Dat is mooi en bij de introductie van de Leverage AEX geeft Euronext nog eens aan: “Deze ETF verdubbelt de bewegingen van de AEX. Daarom is het een ideale ETF voor beleggers die het voordeel van een positieve performance van de AEX index ten volle willen benutten.”

Aangezien een ETF niets anders doet dan de onderliggende index volgen is het niet verwonderlijk dat Lyxor op zijn website stelt dat het doel van de ETF eenvoudig is: “de performance van de AEX vermenigvuldigen met 2.”

Niets van terecht komen
Als belegger krijg je zo wel heel sterk de indruk dat een per saldo stijgende AEX een verdubbeling van het rendement betekent. Houd er echter rekening mee dat daar, met name op langere termijn, niets van terecht komt. Wat betreft de Leverage AEX index heeft dat drie oorzaken:

  • Ten eerste is er sprake van een prijsindex. Dat betekent dat dividenden buiten beschouwing worden gelaten. Het rendement van de index zal alleen om deze reden dus nooit twee keer zo hoog zijn als een directe investering in de index.

    Hierbij teken ik direct aan dat de Lyxor Leverage AEX ETF dit nadeel niet heeft. De dividenden (dubbel, door de hefboom positie!) blijven binnen het fonds, maar komen wel geheel ten goede aan de beleggers (via de intrinsieke waarde van het fonds). Wel rekent het fonds 0,4% jaarlijkse beheerkosten.

  • Een tweede reden waardoor de verdubbeling niet tot stand komt zijn de financieringskosten van de hefboompositie. Dat spreekt voor zich, de gemiddelde geldmarktrente gaat ten koste van het resultaat.

  • De derde oorzaak is de meest vervelende en lastig te doorgronden. Door de ingenomen hefboom moet bij koersmutaties de positie voortdurend aangepast worden. Als dat niet gebeurt, zou bij een koersdaling van 50% de index geen waarde meer hebben, en bij een grotere daling zelfs op een negatieve stand uitkomen.

    Rekenvoorbeeld
    Dat kan niet en daarom zal bij een koersdaling de positie worden afgebouwd. Dat heeft een negatief rendementeffect, wat in het volgende voorbeeld wordt geïllustreerd:

  • Stel de AEX staat op 250 en de index zakt met 10% naar 225. De Leverage AEX index heeft 2 posities in de AEX index, waarvan 250 gefinancierd is met vreemd vermogen.

  • Na de koersdaling heeft de Leverage AEX nog slechts een waarde van 200 (=2*225 -250). De positie wordt teruggebracht tot 200 in de index en nog eens 200 in de index gefinancierd met vreemd vermogen.

  • Als nu de AEX index stijgt met 11,1% tot het oude niveau van 250 punten, neemt de Leverage AEX toe van 200 naar 244,4 (= 200 +200 * 2 * 11,1%).

    U ziet, terwijl de AEX per saldo niet heeft verloren, loopt de Leverage AEX tegen een verlies van 5,6 punten op! Op lange termijn kan dit een significant effect hebben.

    Verkeerde been
    Euronext geeft zelf op zijn website het verloop van de Leverage AEX sinds 31/12 2002 tot en met 16 april 2008. Over deze periode is de Leverage AEX met 45% gestegen. Mooi, maar de AEX is met bijna hetzelfde percentage toegenomen (44%). Beslist geen verdubbeling van het resultaat, terwijl het risico wel veel hoger was.

    Kijkt u maar naar het cijfer over 2008. Terwijl de AEX met 52% daalde, nam de Leverage AEX met 82% in waarde af!

    Mijn conclusie: Euronext geeft veel te weinig informatie over de Leverage AEX Index en voor zover die informatie wel is gegeven wordt de belegger op het verkeerde been gezet. Dat is onaanvaardbaar en ik neem aan dat Euronext zijn verantwoordelijkheid neemt en alsnog met betere informatie komt. Dat geldt ook voor Lyxor.

    Ik signaleer hierbij een algemeen probleem als het gaat om ETF’s. Eén van de voordelen van de ETF zou de betere transparantie zijn. Dat is mogelijk omdat een ETF zonder toeters of bellen de onderliggende index één op één volgt. Maar als de onderliggende index steeds ingewikkelder wordt, ontstaat er een gat in de informatie.

    Zeker als de eigenaar van de index onvoldoende informatie geeft. Er is dan geen sprake van een toegenomen transparantie. Ik vind dat Lyxor ook de verantwoordelijkheid heeft preciezer aan te geven hoe de onderliggende index werkt. Want uit de gegeven voorbeelden blijkt dat een verdubbeling van resultaat niet zo eenvoudig is!

    Nieuwe producten
    Voor volgende week staan er weer een paar nieuwe producten op het programma die ik zal bespreken in mijn rubriek 10 van Tak:

  • ABN Amro komt met de maandelijkse uitgifte van de Wereld Garantie Note.
  • Origineler lijkt de Rebound Note van ING, waarbij de bank-verzekeraar effectenportefeuilles een nieuwe impuls wil geven. Zelfs een dalende aandelenmarkt kan rendement opleveren.


    Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op tak@iex.nl.


    Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Marcel Tak

    Auteur:

    Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

    Recente artikelen van Marcel Tak

    1. Van pindakaas tot bitcoin
    2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
    3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

    Gerelateerd

    Reacties

    15 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 9 januari 2009 19:20
      Deze index doet wél wat het belooft. De dagelijkse uitslagen worden met een factor (ongeveer) 2 gevolgd. Dat het daarmee wiskundig onmogelijk is om de verandering gemeten over een langere periode met een factor 2 te volgen is niet de schuld van Lyxor.

      In periodes dat er een duidelijke trend is, werkt dit effect in het voordeel van de belegger: stel de aex stijgt 2x 10%, dan is het effect 21% (1.10x1.10=1.21), dan stijgt lyxor met 44% (1.20x1.20=1.44), dus 2%punt meer dan 2x21%. Ook dalingen in een duidelijk trend worden niet met een factor 2 gevolgd (anders zou die index onder nul staan).

      De belegger kan in de factsheet duidelijk zien dat het op langere tijd geen outperformance heeft gehad, en tijdens stijgende perioden wel.
    2. [verwijderd] 10 januari 2009 13:03
      Toch wel knap gedaan weer van de Society General

      op het hoogte punt van de markt geintroduceerd..

      met een Jerome Kerviel achtige PERFORMANCE als resultaat, dit is gewoon een complot en dan arme stumpers zoals Kerviel die het moeizame handwerk verricht van oplichting beschuldigen.

      En de arme inschrijvers met zware verliezen achterlatend.

      DE contra opbrengsten, van het meelopende grijze contra systeem, heeft de balans nooit bereikt maar is via een dochteronderneming weggesluist.
      naar priverekeningen als bonussen.

      TSJA..zo gaat dat in de Haute France Finance....

      Murc
    3. [verwijderd] 10 januari 2009 14:36
      quote:

      Nítwit schreef:

      Deze index doet wél wat het belooft. De dagelijkse uitslagen worden met een factor (ongeveer) 2 gevolgd. Dat het daarmee wiskundig onmogelijk is om de verandering gemeten over een langere periode met een factor 2 te volgen is niet de schuld van Lyxor.
      ...

      De belegger kan in de factsheet duidelijk zien dat het op langere tijd geen outperformance heeft gehad, en tijdens stijgende perioden wel.
      Als je het niet uitlegt natuurlijk wel.

      Maar in de factsheet kan je met enig intellect zelf je conclusies trekken. Vraag is dan moet je intellect hebben om hierin te beleggen?

      de bos
    4. [verwijderd] 10 januari 2009 14:39
      Precies, je kan dit product denk ik het beste vergelijken met een turbo met hefboom 2. Voordeel is veel lagere kosten t.o.v. de turbo en je wordt niet genaaid met de stoploss. Nadeel is dat de hefboom constant wordt gehouden, waardoor je verliest als de volatiliteit groot is t.o.v. de trend (dit geld overigens ook voor beretrackers -1x en ultraberen trackers -2x). Als ik moest kiezen tussen de turbo en deze tracker, zou ik deze tracker kiezen.

      Als b&h product is dit natuurlijk niet geschikt.

      quote:

      de bos schreef:

      Leuk voorbeeld. Maar wie wil nou zo'n produkt hebben?
      Maar als je 2x de AEX wilt volgen neem je toch 2x de tracker??? Heb je dat geld niet moet je dat niet doen natuurlijk .
      (maar ja ik koop ook nooit op afbetaling (behalve een huis dan). En ook geen opties, of sprinters.
      de bos
    5. [verwijderd] 10 januari 2009 15:01
      Goed punt. Ook interessant is
      c) 50% AEX en 50% staatsobligaties.

      En dan de vraag of je gaat herwegen of niet. Bij een zijwaartse beweging levert een constante hefboom kleiner dan 1 rendement op (op dezelfde manier dat een hefboom groter dan 1 rendement kost).

      En net zoals bij ieder ander beleggingsfonds staat en valt alles bij de in- en uit-stapmomenten. Tussen 1991 en 2000 zou het flink feest zijn geweest met dit fonds denk ik.

      quote:

      BJL schreef:

      Niet helemaal waar dat dit een waardeloos product is dat niet geschikt is voor buy&hold.

      Vergelijk:
      a) 100% belegging in AEX
      b) 50% belegging in leverage AEX en 50% in staatsobligaties

    6. [verwijderd] 10 januari 2009 16:05
      quote:

      BJL schreef:

      Niet helemaal waar dat dit een waardeloos product is dat niet geschikt is voor buy&hold.

      Vergelijk:
      a) 100% belegging in AEX
      b) 50% belegging in leverage AEX en 50% in staatsobligaties
      Dat snap ik dan weer niet, tenzij de rente op de leveraged som van de AEX laag is. Anders is het toch lenen tegen een hoog percentage en dat wegzetten op staatspapier tegen lagere rente???

      de bos
    7. [verwijderd] 10 januari 2009 16:33
      De aex is in een jaar tijd meer dan 50% kwijtgeraakt. Met b) krijg je dat niet voorelkaar; zelfs als de tracker op 0 zou staan. Echter de tracker is minder dan 100% kwijtgeraakt.

      quote:

      de bos schreef:

      Dat snap ik dan weer niet, tenzij de rente op de leveraged som van de AEX laag is. Anders is het toch lenen tegen een hoog percentage en dat wegzetten op staatspapier tegen lagere rente???

      de bos
    8. [verwijderd] 10 januari 2009 16:55
      quote:

      de bos schreef:

      [quote=BJL]
      Niet helemaal waar dat dit een waardeloos product is dat niet geschikt is voor buy&hold.

      Vergelijk:
      a) 100% belegging in AEX
      b) 50% belegging in leverage AEX en 50% in staatsobligaties
      [/quote]
      Dat snap ik dan weer niet, tenzij de rente op de leveraged som van de AEX laag is. Anders is het toch lenen tegen een hoog percentage en dat wegzetten op staatspapier tegen lagere rente???

      de bos
      Nee, juist omdat de exposure continu wordt aangepast is dit een interessante combinatie. Daarnaast heb je nog te maken met koerswinst/verlies op staatsobligaties.
    15 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.