Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Europese beurzen openen naar verwachting lager

Europese beurzen openen naar verwachting lager
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een naar verwachting een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 47 punten voor de Duitse DAX, een min van 12 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 33 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag overwegend lager, na een handelsdag zonder sterke impulsen.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild noemde het bedrijfsnieuws in Europa de afgelopen weken behoorlijk somber over de staalsector, de autosector en de chemie, terwijl deze malaise volgens Vranken niet terug te zien op de beurs. Om verder te stijgen, zou de Europese Centrale Bank een handje kunnen helpen, door donderdag een renteverlaging van 50 basispunten te communiceren of aan te geven dat er meer verlagingen in het vat zitten. Voorlopig houdt de markt het op een renteverlaging van 25 basispunten.

Ook de maandag door Beijing aangekondigde stimuleringen kunnen voor een steuntje in de rug zorgen.

Citi was ook positief over Europa voor 2025. "Europese aandelen zaten in het oog van de storm", aldus de analisten van de Amerikaanse zakenbank. Maar met 2025 in het verschiet, is het volgens Citi tijd om van gedachten te veranderen. De marktverwachtingen zijn momenteel "extreem bearish". Maar onder meer de renteverlagingen die de ECB waarschijnlijk gaat doorvoeren en een stabiele mondiale groei zullen volgens Citi een rotatie naar cyclische aandelen ondersteunen. Reden dat Citi recent het advies voor Europese aandelen verhoogde naar Overwogen. "We zien de Stoxx 600 eind 2025 op 570 punten uitkomen."

Op macro-economisch vlak was het rustig. Duitse inflatiecijfers bevestigden een stijging van de consumentenprijzen met 2,2 procent op jaarbasis in november, nadat de inflatie een maand eerder nog uitkwam op 2,0 procent.

Stijgers en dalers

Fabrikanten van luxe-artikelen voerden de dalingen aan, met een verlies van 2,5 procent voor LVMH en 2,2 procent voor Kering in Parijs, terwijl ook Hermes 2 procent inleverde.  Drankenproducent Pernod Ricard won wel terrein.

Ook defensiebedrijf Rheinmetall deed een stap terug. Het bedrijf kondigde maandag aan software voor militaire drones te gaan maken met Auterion, waar Oekraïne van zou kunnen profiteren in zijn oorlog tegen Rusland. Het aandeel verloor dinsdag 1,2 procent.

Stijgers waren autofabrikanten Stellantis, Renault, Mercedes en vooral Volkswagen, dat bijna 2 procent meer waard werd.

Sartorius won 6,4 procent in Frankfurt. De recent benoemde CEO lijkt goed te passen bij het bedrijf volgens RBC.  

Qiagen was ook een uitschieter met een plus van 5 procent. Jefferies gaat het aandeel volgen met een koopadvies.

Allianz verloor 0,2 procent, ondanks nieuwe groeidoelstellingen, met een beoogde groei van de winst per aandeel van 7 tot 9 procent, ruim boven de 5 tot 7 procent van de afgelopen jaren. Daarvan moet minimaal 75 procent naar de aandeelhouder als dividend.

Siemens Energy was dinsdag de grootste daler en verloor ruim 4 procent.

In Brussel ging alle aandacht uit naar D'Ieteren, dat een superdividend van 74 euro uitkeert. Rekening houdend met deze uitkering, noteerde de koers van het aandeel D'Ieteren bijna 26 procent hoger. Zonder dit effect was de winst 8 procent.

Euro STOXX 50          4.951,74 (-0,68%)
STOXX Europe 600       518,49 (-0,52%)
DAX                           20.329,16 (-0,08%)
CAC 40                        7.394,78 (-1,14%)
FTSE 100                    8.280,36 (-0,86%)
SMI                              11.642,39 (-1,01%)
AEX                                 893,42 (-0,15%)
BEL 20                        4.246,24 (+0,37%)
FTSE MIB                 34.524,70 (-0,10%)
IBEX 35                      1.965,50 (-0,38%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag nagenoeg vlak in aanloop naar de inflatiecijfers die om 14:30 uur staan geagendeerd.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag lager, na een dag waarop technologie in de aandacht stond, met optimisme over een doorbraak voor kwantumcomputers tegenover zorgen over te hoge waarderingen van kunstmatige intelligentie.

 "We hebben net eigenlijk al sinds de verkiezingen een indoordringbare brede rally gehad", zei Sylvia Jablonski van Defiance ETFs. "Het is logische dat de markten een pauze nemen, vooral voor de inflatiecijfers op woensdag."

De Amerikaanse inflatiecijfers die woensdag worden vrijgegeven kunnen de beurzen weer richting geven. De data zullen in elk geval de richting van het rentebeleid van de Federal Reserve bepalen. Voor november wordt gerekend op 2,7 procent inflatie op jaarbasis. Dat was 2,6 procent in oktober. De kerninflatie bleef vermoedelijk stabiel op 3,3 procent.

"Dat de inflatie boven de doelstelling blijft en de kerninflatie de verkeerde kant op gaat, zal een renteverlaging volgende week niet per se in de weg staan", volgens analisten van Regions. Maar de Fed blijft wel bezorgd over de aanhoudende inflatiedruk en dat suggereert mogelijk minder renteverlagingen dan velen hadden verwacht, volgens de Amerikaanse bank.

Maandag nam Wall Street ook al gas terug na records vorige week. De Dow Jones index steeg voor het eerst boven 45.000 punten maar is daar nu weer onder gezakt.

Op macro-economisch vlak was het rustig. In het derde kwartaal stegen de arbeidskosten minder hard dan eerder gemeld, met 0,8 procent, terwijl de productiviteit stabiel bleef, met een plus van 2,2 procent.

Eerder bleek het vertrouwen van ondernemers in het Amerikaanse kleinbedrijf in november te zijn gestegen naar 101,7, en daarmee voor het eerst in drie jaar boven het langjarig gemiddelde. "De verkiezingsuitslag wijst op een belangrijke verschuiving in het economisch beleid, waardoor het optimisme bij eigenaren van kleine bedrijven opleefde", legde Bill Dunkelberg van NFIB uit. Kleine ondernemers zouden vooral hoopvol zijn over de belastingverlagingen en deregulering onder president Trump.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Oracle daalden 7 procent nadat het cloud- en softwarebedrijf een zwakke winst rapporteerde. De cloudactiviteiten groeiden wel harder in het afgelopen kwartaal en het bedrijf uitte zich positief over de vraag naar AI.

De computerfabrikanten Dell Technologies en Hewlett Packard vervolgden hun daling. Sinds zwakke verkopen van pc's werden gemeld begin november zitten de twee aandelen in het slop.

Een uitblinker was het aandeel Alphabet, dat 5 procent steeg. Het moederbedrijf van Google kondigde maandag een doorbraak aan in zijn poging om concurrerend te worden in quantum computing, met de ontwikkeling van zijn nieuwe quantumchip Willow. Chipfabrikant Micron sloot juist 4,6 procent lager.

Walgreens Boots Alliances zag de koers omhoog springen met 18 procent, op het bericht dat private-equity-investeerder Sycamore in gesprek is over een overname en beursexit. Het aandeel is sinds begin dit jaar nog wel gehalveerd in waarde, omdat de apotheken en winkels minder publiek trekken nu er veel online wordt besteld.

Nvidia verloor nog eens 2,7 procent, na een verlies van 2,6 procent op maandag, toen bekend werd dat een Chinese toezichthouder de chipfabrikant onderzoekt.

C3.ai kende een volatiele sessie. Het aandeel leverde eerdere winst van bijna 5 procent in en sloot uiteindelijk vlak, na een verlies over het tweede kwartaal dat kleiner was dan verwacht. Het bedrijf kondigde een nieuwe wereldwijde samenwerking met Microsoft aan. De aandelen daalden voorbeurs nog met 10 procent, nadat bekend werd dat CEO Thomas Siebel stukken gaat verkopen.

Huizenbouwer Toll Brothers gaf een tegenvallende outlook en verloor 7 procent.

Gentherapiebedrijf Uniqure krijgt van medische waakhond FDA waarschijnlijk een versneld goedkeuringstraject voor AMT-130, een behandeling tegen de ziekte van Huntington. Het aandeel sloot 110 procent hoger.    

S&P 500 index                 6.034,91 (-0,30%)
Dow Jones index            44.247,83 (-0,35%)
Nasdaq Composite          19.687,24 (-0,25%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, met een min van 0,1 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                    39.311,80 (-0,1%)
Shanghai Composite       3.427,49 (+0,1%)
Hang Seng                    20.260,71 (-0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0524. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0511 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0513 op de borden.  

USD/JPY    151,65
EUR/USD    1,0523
EUR/JPY    159,61

MACRO-AGENDA:

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:00 OPEC - Maandrapport (Oos)
14:30 Inflatie - November (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 Macy's - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Adobe - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.