Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Dreigende woorden Trump zetten AEX onder druk

Dreigende woorden Trump zetten AEX onder druk
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdagochtend rond de klok van half twaalf op een verlies. De stemming van beleggers werd vooral gedrukt door de aankondiging van verkozen president Donald Trump dat er extra importheffingen komen op Canadese, Chinese en Mexicaanse producten die de VS binnenkomen.

De AEX daalde 0,5 procent tot 875,13 punten.

Trump kondigde vannacht via zijn platform Truth Social hoge invoerheffingen aan voor buurlanden Mexico en Canada zodra hij president is. Die landen doen volgens Trump te weinig tegen de asielinstroom en drugssmokkel, met name van fentanyl, richting de VS. China kan na de inauguratie van Trump op 20 januari nog een extra invoerheffing van 10 procent tegemoet zien op alle producten die naar de VS worden geëxporteerd. Trump dreigde ook elders met forse importheffingen.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING is het Trump dus "menens" en kunnen we ervan uitgaan dat er meer importheffingen zullen volgen.

"Dat is niet goed voor de wereldhandel en niet goed voor de economische groei van de betreffende landen. Het is ook nog maar de vraag of het de Amerikaanse economie sterker zal maken. Dat de inflatie door importheffingen langer hoog zal blijven en mogelijk weer zal aantrekken staat buiten kijf", aldus Wiersma.

Vanmiddag zal de focus verschuiven naar Amerikaanse macro-economische data, waarbij onder meer het consumentenvertrouwen geagendeerd is. Maar de meeste aandacht zal vooral uitgaan naar de notulen van de Federal Reserve, die vanavond bekend worden gemaakt.

Het eerstvolgende rentebesluit in de VS staat op 18 december op de rol. De kans op nog een renteverlaging van 25 basispunten werd dinsdag ingeschat op bijna 60 procent. Dat was maandag nog 52 procent.

De olieprijzen herstelden wat vanochtend, na de flinke daling op maandag. Een vat Brentolie werd 0,8 procent duurder op 73,59 dollar.

De rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar werd iets duurder op 1,0506.

Stijgers en dalers

In een vrijwel volledig roodgekleurde hoofdaandelen wist Adyen 0,7 procent bij te schrijven. Ook de uitgevers RELX en Wolters Kluwer wisten nipte plussen te boeken.

ING verloor 0,5 procent ondanks een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux. Het koersdoel werd verhoogd van 19,50 naar 20,00 euro met handhaving van het koopadvies.

Heineken werd 2,2 procent goedkoper en ArcelorMittal verloor 3,1 procent, nadat het bekendmaakte dat de duurzaamheidsplannen worden uitgesteld, vanwege gebrek aan steun vanuit de EU.

In de AMX won Just Eat Takeaway 3,1 procent, gevolgd door Alfen met een winst van 1,9 procent.

Air France-KLM verloor 0,8 procent. Deutsche Bank heeft dinsdag het koersdoel voor Air France-KLM verlaagd van 10,00 naar 8,50 euro met een onveranderd Houden advies.

WDP en Signify verloren beide meer dan 2 procent. Aperam leverde 1,6 procent in.

In de AScX gingen de handen op elkaar voor de cijfers van Accsys. De houtveredelaar won maar liefst 11 procent.

NX Filtration verloor 2,2 procent en hekkensluiter B&S Group daalde met 3,7 procent, net als Ebusco.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

80% zegt kopen

5 stemmen

AMX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

ASCX kopen verkopen

67% zegt kopen

3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 26 november 2024 16:08
    Beter nog, gelijk alle Amerikaanse producten verhogen met 25%. Wat Trump kan kunnen wij ook. En als hij een handelsoorlog wil, dan ook maar gelijk volledig. Dan moet hij maar proberen om op eigen benen te staan. En dat lukt niet, want Amerika is geen makersland, maar een consumeerland. Tevens gelijk normale betrekkingen voeren met China en andere landen. Lijkt mij een prima deal.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.