Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Chinese industrie krimpt harder
Beeld: ABM Financial News

Chinese industrie krimpt harder

(ABM FN-Dow Jones) De industrie in China is in augustus harder gekrompen dan in de maand ervoor, terwijl de dienstensector in het land nauwelijks groeide. Dit bleek zaterdag uit Chinese overheidscijfers.

De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 49,4 in juli naar 49,1 deze maand. Gerekend werd op een stabilisering op 49,4. Een cijfer onder de 50 impliceert krimp.

De inkoopmanagersindex voor de Chinese dienstensector verbeterde beperkt, van 50,2 naar 50,3 en toonde daarmee een zeer bescheiden groei.

Enkele belangrijke indicatoren in de PMI-metingen van augustus wezen ook op een economische verslechtering. Zo daalde de productieindex van 50,1 in juli naar 49,8 in augustus, terwijl de deelindex voor de nieuwe orders verslechterde van 49,3 tot 48,9. De werkgelegenheidsindicator daalde van 48,3 in juli naar 48,1 in augustus.

De deelindex voor nieuwe exportorders kwam in augustus uit op 48,7 en bleef daarmee voor de vierde maand op rij onder de drempel van 50. Dit is een slecht voorteken voor een belangrijke groeimotor die de zwakkere binnenlandse vraag in China in de afgelopen maanden heeft helpen compenseren.

De cijfers van zaterdag komen voor economen niet als een verrassing. Recente macro-indicatoren wezen al op een zwak groeimomentum en tot nog toe zijn er vanuit Beijing geen omvangrijke stimuleringsmaatregelen die de Chinese economie tot leven kunnen wekken.

De vastgoedcrisis is nog niet over haar dieptepunt heen en blijft ondanks reddingspogingen een groot probleem voor de Chinese overheid. De investeringen in vastgoed blijven kelderen, terwijl de huizenverkoop geen tekenen van verbetering vertoont.

De sombere vooruitzichten voor de vastgoedsector waren voor UBS aanleiding om hun prognoses voor de Chinese economische groei afgelopen week te verlagen. Economen van de Zwitserse bank voorspellen nu dat het bruto binnenlands product dit jaar en volgend jaar met respectievelijk 4,6 en 4,0 procent zal groeien, tegen eerdere prognoses van 4,9 en 4,6 procent. 

De neerwaartse bijstelling weerspiegelt volgens UBS de verwachting dat de zwakte van de vastgoedmarkt de komende maanden een grotere rem zal zetten op de consumptie van huishoudens en de algehele Chinese economie.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.