Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
'Rabo krijgt hoge boete voor Liborschandaal'

'Rabo krijgt hoge boete voor Liborschandaal'

AMSTERDAM (AFN) - Rabobank krijgt waarschijnlijk een boete van minstens 440 miljoen dollar (337 miljoen euro) vanwege zijn rol in het Liborschandaal. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

Rabo zou de eerstvolgende bank zijn die een schikking treft met Britse en Amerikaanse toezichthouders vanwege de misstanden rond de vaststelling van het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor. Eerder werden de Britse banken Barclays en Royal Bank of Scotland (RBS) en het Zwitserse UBS beboet voor de ongeoorloofde afspraken die handelaren van die banken maakten omtrent het rentetarief.

De boete van Rabobank zou tussen de bedragen liggen die Barclays en RBS moeten betalen. Zij kregen respectievelijk boetes van 440 miljoen en 612 miljoen dollar.

Schikking

Rabobank gaf dinsdag in een verklaring op zijn website aan dat een schikking van de bank met de toezichthouders ,,waarschijnlijk'' is. De hoogte daarvan kan volgens Rabo op dit moment echter nog niet worden ingeschat. De bank gaf verder nogmaals aan mee te werken aan de internationale onderzoeken rond het Liborschandaal.

De betrokken toezichthouders hebben hun onderzoek naar de handelswijze van Rabobank volgens de ingewijden afgerond en zouden nu in gesprek zijn met de bank over de details van de schikking. De uitkomst daarvan zou in mei worden verwacht.

Het Libortarief wordt vastgesteld door een rondvraag onder banken. Zij moeten onafhankelijk van elkaar aangeven hoe duur onderlinge leningen voor verschillende periodes en in verschillende valuta's zouden moeten kosten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 februari 2013 13:12
    quote:

    RichZed18 schreef op 26 februari 2013 10:18:

    Een boete in een strafzaak vervalt altijd aan de Staat. (en dat zijn wij dus met z'n allen)
    Als een rechtspersoon zich benadeeld voelt kan ze een civiele procedure starten en schadevergoeding eisen.
    Zo werkt dat!
    De vraag is aan welke staat, nu er een schikking met Amerikaanse/Engelse toezichthouders worden besproken...
  2. [verwijderd] 26 februari 2013 13:12
    De hoogte van het boete-bedrag lijkt mij vrij magertjes, ik dacht zelf aan >€1 miljard zeker!

    Het bedrag zal echter wel kloppen, de meldingen van Bloomberg komen altijd uit, de HH-rabobankiers uit Utrecht mogen het uit de publieke media vernemen hoe hog het schadebedrag is geworden, een knappe vernedering die ze moeten slikken, eind deze week de aagetekende brief per courier naar de balie(brommer>student>uitzendkracht>bode>vazal>CEO) de enige juiste volgorde....
  3. [verwijderd] 26 februari 2013 14:05
    quote:

    Martijn_AC_N schreef op 26 februari 2013 13:12:

    Krijg ik dan ook mijn teveel betaalde rente op mijn hypotheek terug?
    Jazeker.

    Dat betekent wel dat we jouw belastingaangiftes moeten herzien, want die kloppen dan ook niet. Plus dat je 1,2 % moet gaan betalen over een veel hoger spaarsaldo.
    Het zwarte geld dat je in het buitenland gestald hebt, staat per 1 maart op je belastingaangifte vermeld.
  4. [verwijderd] 26 februari 2013 14:11
    "Mogelijke schadeclaims van gedupeerde klanten kunnen echter veel hoger uitvallen.

    Er lopen in de Verenigde Staten verschillende schadeclaimzaken tegen Libor-banken, waaronder ook Rabobank. Volgende week, op 5 maart, zal een rechter in New York verzoeken van 16 aangeklaagde banken aanhoren om de klachten te verwerpen. De andere aangeklaagde partijen zijn Norichukin Bank, Bank of America, Mitsubishi UFJ, Barclays, Citibank, Credit Suisse, Deutsche Bank, HBOS, JP Morgan Chase, Lloyds, Royal Bank of Canada, RBS, SocGen, UBS en WestLB"

    Zijn er in Nederland al plannen voor een maga-claim? iemand moet dat toch opstarten, in andere landen brengen ze alles "gebundeld" aan.


  5. MartijnN1932 26 februari 2013 14:45
    quote:

    Muppet_Waldorf schreef op 26 februari 2013 14:05:

    [...]

    Jazeker.

    Dat betekent wel dat we jouw belastingaangiftes moeten herzien, want die kloppen dan ook niet. Plus dat je 1,2 % moet gaan betalen over een veel hoger spaarsaldo.
    Het zwarte geld dat je in het buitenland gestald hebt, staat per 1 maart op je belastingaangifte vermeld.
    Zwart geld heb ik niet al sta ik zo onderhand wel op zwart zaad , maar dat is een hele andere zaak.

    maar goed ik ga 's bellen kijken wat er mogelijk is.
    1% te veel rente dat is dus 2000 eur per jaar, daar van is dan 800 Euro van de staat (te veel aftrek) houd ik nog 1200 over. *15 jaar, dat tikt toch aardig aan..
    en de staat zou dan ook nog 's 800*15 terug moeten vorderen. 12.000 * 3 miljoen hypotheken (even lekker makkelijk gerekend dan he) 36 Miljard Euries, da's ook lekker voor bloemmetje of niet? ( oh nee meer dan de helft van de banken is van hemzelf)
    Nadeel is dan wel dat alle banken genationaliseerd moeten worden, want zoveel geld is er niet in de bank natuurlijk
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.