Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Vastgoed « Terug naar discussie overzicht

Kantorenvastgoed - toekomst

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Kees1 24 mei 2020 12:26
    Op het forum is er veel aandacht voor winkelvastgoed, terecht, omdat er veel winkelvastgoedfondsen genoteerd zijn, URW, WHA, etc.
    Met name buiten de beurs kun je ook beleggen in kantorenvastgoed. Hoe zien jullie de toekomst hiervan?
    Wanneer ik denk aan de kantoren op de ZuidAs, Amsterdam ZuidOost, Sloterdijk, RIVIUM, dan zie ik grote kantoren, veel bouwlagen, krappe liften, krappe kamers. Ramen die veelal niet open kunnen.
    Bouwkundige aanpassingen zijn heel moeilijk te realiseren.
    Hoe gaat dat verder qua bezettingsgraad met de nadruk op thuis werken, 1,5 meter economie?

    Wanneer ik aan mijn eigen kantoor denk dan zou je in plaats van met 14 verdiepingen in de toekomst met vier verdiepingen moeten kunnen volstaan. Natuurlijk loopt het huurcontract nog even, maar een verlenging voor 14 verdiepingen zie ik niet gebeuren.

    Komt hier het echte vastgoeddrama (met name wanneer het vaccin uitblijft)?
  2. [verwijderd] 24 mei 2020 12:36
    Ik denk meer aan herwaarderingen(lees afschrijvingen)
    Het probleem met die winkelvastgoed ondernemingen is de hefboom, de schuldenlasten die compleet uit het lood gaan staan.
    Soms tot 70% gefinancierd, ik wil het niet hebben, zelfs niet gratis, zelfs niet met geld toe zoals de koersen nu aangeven.

    In goede tijden deed de hefboom zijn werk(lekker hoor!), in mindere tijden keert zich dat om en is huilen wat de klok slaat.

    Er is ook geen uitzicht op betere tijden, de wereld wordt heel anders: meer thuis, minder reizen, efficienter, overhead wegsnijden, economische teruggang wellicht.
  3. [verwijderd] 24 mei 2020 16:41
    Ik weet nog dat alles aan de A10 west(tegenwoordig Ringpark) leeg stond, alleen maar billboards met de aanbiedingen om wat metertjes te huren of te kopen.

    Op een gegeven moment was alles weer in gebruik, een deel omgebouwd tot hotel of andere waarde.

    Het is altijd een cirkel, going up, goin down, ik schat wel in dat er nu weer een neergang komt, iets mindere bezettingsgraad, beduiden lagere meterprijzen, andere bestemmingen, weer een compleet andere mix.

    We hebben nu data hotels nodig, betonnen bakken, foei lelijk, altijd ver weg in een hoek gestopt, struikjes er omheen, hekken met prikkeldraad, waarom nu niet gewoon in de bebouwde kom?
  4. [verwijderd] 24 mei 2020 16:52
    Ik vind dit een goede opening Kees1, het onderwerp is hot.

    Bij een Unibail of Wereldhave wil ik eigenlijk niet echt posten, het is te kwetsbaar, het kan verkeerd overkomen.
    Figuren die er volle bak inzitten met tonnen aan euros, en maar bijkopen omdat het "zo lekker goedkoop is", ik ben er een beetje bang voor!

    Voorbeeldje: bij de overname van Blokker kreeg meneer Witteveen 250 miljoen euro mee van de bekende familie Blokker om de moeilijke transitie mogelijk te maken.
    Sociaal plan, strategie voor de toekomst en om de naam Blokker hoog in aanzien te houden, dat het in ieder geval geen zakkenvullers zijn, eerder sociale medewerkers, het mag een paar centen kosten.

    Een kwart miljard euro om netjes afscheid te nemen van een keukenspullen winkelketen! het geld zal bijna op zijn, de wekelijkse burnrate is een lokaal geheimpje in Blaricum en omgeving.

    Als je dezelfde formule op een Unibail loslaat kom je op -80 euro per aandeel(let vooral op dat liggende streepje voor het bedrag)

    De term negatieve waarde is al bekend in gas, olie, elektriciteit maar zeker ook in commercieel vastgoed.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.