Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel ABN AMRO BANK N.V. AEX:ABN.NL, NL0011540547

Laatste koers (eur) Verschil Volume
14,735   -0,115   (-0,77%) Dagrange 14,540 - 15,005 2.717.841   Gem. (3M) 2,3M

Negatieve spaarrente; ongelofelijk dom en risico op nieuwe bankrun

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 september 2019 16:33
    Bron: Nu.nl www.nu.nl/economie/5989810/negatieve-...

    "Nederlandse consumenten zullen binnen afzienbare tijd rente moeten betalen over hun spaargeld, zeggen analisten maandag in Het Financieele Dagblad (FD). Reden hiervoor is de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk volgend jaar de depositorente verder zal verlagen.."

    Ik snap dat niet dat beleidsmakers bij de ECB, de idioot Dragie, en bestuur bij de grootbanken in Europa zoals in NL ABN en ING en RABO bank, dit risico durven te nemen.

    Voor de hand liggend is toch dat spaarders er hun buik van vol hebben om na inflatie en de vermogensrendement heffing(box 3) getroffen te zijn. Ook nog eens de banken negatieve rente moeten gaan betalen.. Trips het bokje.. Je spaargeld binnen 10 jaar meer als gehalveerd..

    Als ik voor mij zelf spreek, ook al is het maar 0.01% negatief over mijn spaargeld, dan gaat het direct van de spaarrekening de kluis in..

    Ik denk dat heel NL en trouwens heel Europa er zo over denkt. Met als gevolg een nieuwe bankrun. Alle spaarders trekken hun tegoeden terug, banken kunnen niet meer aan hun TIER 1 kapitaalverplichtingen voldoen en zullen zonder staatssteun weer omvallen..

    Kijken hoe duur dat wordt, tov wat gewonnen negatieve spaarrente en wat BOX3 belasting voor de staat..

    "Nederlandse consumenten zullen binnen afzienbare tijd rente moeten betalen over hun spaargeld, zeggen analisten maandag in Het Financieele Dagblad (FD). Reden hiervoor is de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk volgend jaar de depositorente verder zal verlagen.

    De depositorente die banken ontvangen van de ECB over overtollig kasgeld staat momenteel op -0,4 procent. Hierdoor betalen banken al voor het stallen van overtollig kasgeld.

    "Nederlandse banken hebben bij elkaar 138 miljard euro aan overtollige liquiditeiten, en daar betalen ze 0,4 procent over", vertelt Rabobank-econoom Elwin de Groot tegen FD. "Dus reken maar uit." Momenteel betalen Nederlandse banken dus rond de 550 miljoen euro voor het stallen van hun kasgeld.

    De verwachting is dat de depositorente in de zomer van 2020 verder verlaagd zal worden naar -0,7 procent. Omdat de kosten voor banken hierdoor toenemen, zal dit hoogstwaarschijnlijk worden doorgerekend naar Nederlandse spaarders.

    Vorige week schreef Bank of America Merrill Lynch in een rapport dat ze geloven dat er "een golf van negatieve spaarrentes" op komst is. "De kosten doorberekenen is risicovol en politiek impopulair. Maar wat moet, dat moet. Het komt eraan. Het is aan de ECB om aan consumenten uit te leggen dat dit precies is wat de bedoeling is van negatieve rentes."

    Spaarrentes dalen langzamerhand richting de 0 procent
    De grootste banken in Nederland hanteren nog geen negatieve spaarrente, maar het gaat wel langzaam die kant op. ING verlaagde de spaarrente medio augustus van 0,03 naar 0,02 procent. Bij ABN AMRO ging de spaarrente in juli al naar 0,02 procent. Bij de Rabobank staat de spaarrente nog wel op 0,03 procent.

    Sommige kleinere banken bieden nog een spaarrente tot 0,25 procent aan, maar bijvoorbeeld Triodos Bank heeft de rente al langer op 0 procent staan. Van Lanschot hanteert al wel negatieve spaarrentes, maar alleen voor mensen met meer dan 2,5 miljoen euro aan spaargeld.

    ECB verlaagt depositorente om economie aan te jagen
    De ECB probeert met de lagere depositorente de stagnerende Europese economie aan te jagen. Doordat het stallen van geld de banken geld kost, zullen de financiële instellingen eerder geneigd zijn dit uit te lenen en te investeren, is het idee.

    Naar verwachting zal ECB-president Mario Draghi volgende week donderdag nieuwe stimuleringsmaatregelen aankondigen om de kwakkelende economie van de eurozone aan te jagen."
  2. [verwijderd] 9 september 2019 21:33
    quote:

    hjs64 schreef op 9 september 2019 18:14:

    @GoldKing, het is niet voor niets dat de staat van plan is de belastingheffing op spaargeld drastisch te herzien.
    Nou drastisch.. vrijstelling voor € 400 aan renteinkomsten, dat is dan zo'n beetje 0.02 van 400.000 euro. Als de rente ook maar een scheet aantrekt mag je alweer dokken aan Vrekje Staat..
  3. lisja 15 januari 2020 10:33
    Wat zou het toch mooi zijn wanneer deze prachtige bank een keer met voor de klant positieve besluiten cq initiatieven komt om het bedrijfsresultaat ten positieve te laten keren.

    Renteverlagingen, business afstoten, al 20 jaar aan het reorganiseren en kennis uit het bedrijf laten verdwijnen en wat we allemaal niet weten. ABN AMRO, stop hiermee en keer het denken om in positiviteit, hetgeen weer energie gaat geven aan klanten, binnen en buitenwereld, medewerkers etc.
  4. forum rang 8 objectief 15 januari 2020 10:42
    quote:

    GoldKing schreef op 9 september 2019 21:33:

    [...]

    Nou drastisch.. vrijstelling voor € 400 aan renteinkomsten, dat is dan zo'n beetje 0.02 van 400.000 euro. Als de rente ook maar een scheet aantrekt mag je alweer dokken aan Vrekje Staat..
    De Staat is van alle burgers, dus we profiteren er allemaal van als jij veel belasting betaalt.
  5. buy&hold-style 15 januari 2020 11:46
    A little bit of knowledge is a dangerous thing:

    Alle spaarders trekken hun tegoeden terug, banken kunnen niet meer aan hun TIER 1 kapitaalverplichtingen voldoen en zullen zonder staatssteun weer omvallen..

    Banken hebben nu dus teveel spaargeld, ze verliezen daar geld op want moeten het stallen bij ecb (kost0,5%) en willen dus graag dat je het opneemt.

    Dit staat volledig los van Tier 1 kapitaal: dat is het eigen vermogen van een bank. Jouw spaargeld is een schuld van de bank aan jou. Opname van Spaargeld heeft geen enkele invloed op Tier 1. Je zou hooguit nog kunnen zeggen dat minder spaargeld meer winst en dus hogere reserve en Tier 1 tot gevolg heeft.

    De overtuiging waarmee particuliere beleggers uit onwetendheid onjuistheden verkondigen is altijd fascinerend.

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.