Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Startende_beleggers_draadje

821 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 42 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 augustus 2013 19:46

    Een vraag die al eens gesteld werd ; klopt het dat er een dagelijks moment is waarop de beurzen hun laagste koers pakken , en ligt dat tussen 10:00 en 11:00 uur ?

    Ik heb toen geantwoord dat het koersverloop iedere dag anders is, afhankelijk van het sentiment op de beurzen. Ik heb daar een voorbeeld bij gegeven ; bij algehele beurs-malaise zie je juist dat het diepste punt van de handelsdag, aan het eind van de dag plaats vindt, met een versnelling in de daling en in het handelsvolume. We noemen dit ook wel een sell-off, een algehele uitverkoop ...

    Wel, kijk maar eens naar het verloop op de beurzen vandaag. Herkenbaar ?

    Er gaan ook wel geluiden rond, dat een "normale" beursdag een standaard-dip kent rond het lunch-uur, zo ergens tussen 11:30 en 13:00 uur. Mijn antwoord en mijn idee hierover, is dat we het op een normale beursdag, over een dagelijks dipje met hooguit een centen-kwestie hebben, misschien een duppie.

    Natuurlijk is zo een dipje relevant voor handelaren die in zeer grote massa inkopen en verkopen. Immers, massa X enkele centen kan toch een leuk extraatje zijn. Maar let op, de kosten per transactie moeten daar nog wel vanaf !

    Als je wil ontdekken wanneer je moet inkopen, dan zeg ik : koop vooral tijdens een sell-off. Op een algehele malaise. Want dan koop je echt "lekker goedkoop". En vergeet het dagelijkse dipje tijdens een hoog beurssentiment. Want daar maak je niet je marge ...

    Beleggen is namelijk ook een kwestie van geduld en timing. Kopen op het juiste (goedkope) moment, en weer verkopen op het juiste (dure) moment. Dat kan best eens betekenen dat je maanden moet wachten en "loeren" voordat het juiste moment zich aandient. Dat zal je wat adrenaline kosten maar het zal je wat spaargeld opleveren !

    Veel plezier bij het beleggen !
  2. [verwijderd] 27 augustus 2013 19:49
    quote:

    ff_relativeren schreef op 27 augustus 2013 18:04:

    We hebben het op dit draadje nog niet gehad over de VIX ...
    vix ? Yep. De Volatiliteits-Index. Deze index laat zien hoe nerveus beleggersland is.
    De Vix is slechts de Implied Volatility van een index.

    Welke onderliggende waardes er de oorzaak van zijn is m.i. veel belangrijker.

    Ook die IV is trouwens te meten hoor ff en buitengewoon waardevol.
    Mvg Peerke
  3. [verwijderd] 27 augustus 2013 20:29
    quote:

    ff_relativeren schreef op 27 augustus 2013 20:08:

    Goede aanvulling TA-Phoenix.
    Kun je enkele uitwerkingen op dit draadje zetten ?
    Lijkt me een prima thema om even op voort te borduren ...

    Tja ff lastig, maar goed.
    Het eerste vereiste is dat men moet kunnen programmeren.

    Kan men dat niet, dan is elke poging vruchteloos.

    De beurs is in zekere zin voorspelbaar, maar de prijs is hoog en vergt dervalve meer echte kennis dan de doorsnee belegger.

    Informatie is macht. (en het automatisch verwerken ervan)

    Mvg Peerke
  4. [verwijderd] 27 augustus 2013 20:51

    Laten we het dan iets simpeler houden beste TA-Phoenix. Iets in 4 begrijpelijke kleine stappen. Ik beleg slechts uit hobby, en mijn kennis is beperkt. Voel je vrij en van harte uitgenodigd om me aan te vullen ;

    1.
    Men neme een index. De AEX (hoofdindex), of de AMX (midcap index), de ASCX (tech index). Globaal en zo simpel mogelijk : vergelijk over 1 vaste periode (maand, kwartaal, jaar, etc) wat gemiddeld het grootste + het kleinste verschil is geweest tussen de hoogste en de laagste koers + het gemeten handelsvolume dat daarbij hoort ...

    2.
    Oké, hiermee hebben we de gemiddelde basiswaarden bepaald. We kijken opnieuw naar de index die we hebben gekozen. Alle koersen en/of handelsvolumes die heftiger zijn dan de gevonden gemiddelde waarden, zijn een volatiliteits-score.

    3.
    Of je nu de afwijkingen uitdrukt in een punten-tabel of in een percentage-tabel, het geeft je een overzicht met de afwijkingen en de omvang van die afwijking (afgezet tegen "normale" waarden of basiswaarden).

    4.
    Volgende stap : maak een extra kolom aan in je tabel, en schrijf hierin per afwijking (datum en score) wat er gebeurd is op die dag / dat moment.

    @ TA-Phoenix, is dit een beetje een beschrijving van hoe een volatiliteits-index werkt ?

    Uiteraard hoeven we niet een Nederlandse index te kiezen. Het mag uiteraard ook de Duitse DAX (hoofdindex), de MDax (midcap index), of de Techdax (technische index) zijn. Of de Indices van de Amerikaanse beurzen (Dow Jones, Nasdaq, S&P 500) ...

  5. [verwijderd] 27 augustus 2013 22:57

    Witte daar word je alleen, maar dronken van en dat is dus niet zo best.

    Beleggen als hobby? Bij toch ook wel een beetje. Uiteraard tel ik elke dag de centen, maar via die financiële markt krijg je toch ook inzicht in de achterliggende wereld. Bovendien een scherpe discussie hier houdt de hersenen nog wat draaiend.

    Zo slecht is die hobby dan toch ook niet als je enigszins weet waar je mee bezig bent? Ieder zijn ding. Wijn is mooi, maar om dan elke keer weer dronken te worden dat zou mij iets te veel worden.

    Groet, Jonas
  6. [verwijderd] 27 augustus 2013 22:59
    quote:

    Witte Weduwe schreef op 27 augustus 2013 22:49:

    Beleggen als hobby? Kies iets leuks als wijnproeven ofzo.
    Check ! Leuk dat je reageert.
    Wijn- en Port proeven hoort idd ook tot de hobby's.
    Met dit verschil, dat je op gezonde manier iedere dag met beleggen bezig kunt zijn. Terwijl je het proeven toch een stukje zeldzamer moet houden ... Lekker uit eten gaan kan weer wel iets frequenter, al lonkt ook daar het risico van cholestervol .... smile.

    Het leven moet leuk blijven, met iedere dag enige fascinatie. Mag ik aannemen dat je zelf ook belegt, omdat je ons forumdraadje hebt gevonden ?

    Benieuwd naar je volgende posting ..

  7. [verwijderd] 27 augustus 2013 23:03

    ff, Witte is een heel ervaren belegger. Blijkbaar heeft hij nu de taktiek ons allemaal via dat wijnproeven dronken te voeren om dan zijn slag te slaan als we over de boord zijn.

    Witte ik pak je laatste reactie nog mee bij de reageermogelijkheid. Beleggen fascinnert mij juist vanwege de achterliggende wereld. Soms komt er iemand met iets bijvoorbeeld een medicijn. dan ga ik dat dan via google met steeds doorlinken nog verder bekijken.

    Het is niet de bedoeling geld te verliezen, maar ik ben al tevreden met zeg 8% per jaar. Nu gaat het weer niet best, maar ik had al aardig wat verdiend. Niet leuk, maar het hoort erbij en dat weet jij ook wel.

    Groet, Jonas
  8. forum rang 6 hirshi 27 augustus 2013 23:07
    quote:

    jonas schreef op 27 augustus 2013 22:57:

    Witte daar word je alleen, maar dronken van en dat is dus niet zo best.

    Beleggen als hobby? Bij toch ook wel een beetje. Uiteraard tel ik elke dag de centen, maar via die financiële markt krijg je toch ook inzicht in de achterliggende wereld. Bovendien een scherpe discussie hier houdt de hersenen nog wat draaiend.

    Zo slecht is die hobby dan toch ook niet als je enigszins weet waar je mee bezig bent? Ieder zijn ding. Wijn is mooi, maar om dan elke keer weer dronken te worden dat zou mij iets te veel worden.

    Groet, Jonas
    Terecht opgemerkt.

    In de zeventiger jaren handelde ik in Oud-Indische waarden. Vooral spoorwegen en cultuurmaatschappijen.

    Op de incourante markt waren allerlei stukken te koop met namen als Cultuurbank, Kediri Stoomtrammaatschappij, Ardjoena Assam Thee onderneming. enz. enz.

    Bij commissionairs Broekman en Brandt was ik bekend en had ik mijn kooplijstjes ingediend.
    Gouden tijden.

    Maar steeds heb ik beleggen als een hobby beschouwd en dat doe ik eigenlijk nog steeds.
    Het interessante nu is dat als je bijvoorbeeld in die Oud-Indisch stukken handelt er behoefte gaat ontstaan meer over die ondernemingen te weten te komen.
    En zo bouw je kennis op die je anders nooit had gehad.

    Groet.
  9. [verwijderd] 27 augustus 2013 23:44
    Hoi Kick,

    doel van het draadje is om startende beleggers kennis en informatie aan te bieden. Uitwisseling en sparren. Hen te helpen met een start in een -voor hen- compleet nieuwe wereld. Wegwijs maken en hen een opstap bieden zodat ze kunnen groeien en betere keuzes zullen maken ...

    Als je dergelijke thema's niet bespreekt, blijven de starters een starter. Eigenlijk zouden we hier ook thema's zoals liquiditeit, solvabiliteit, EV/VV-ratio's, en zaken zoals k/w verhouding moeten bespreken. Wat is het, hoe bereken ik het, wat zijn gezonde ratio's ...

    En vooral moeten we benadrukken, dat ze bij alles wat ze op fora lezen, zich steeds moeten afvragen : Wat is de bronvermelding ? Is dit subjectief of controleerbaar en meetbaar ? Waar baseer je je vertrouwen op ?

    Ik denk, en dat is slechts een persoonlijke mening, dat wanneer je dergelijke zaken overzichtelijk uitlegt, dat de details niet hoeven blijven hangen. Ze kunnen het immers ieder moment hier op dit forum teruglezen. Belangrijker is, dat de essentie ervan blijft hangen, zodat het gaat aanspreken en ze er de waarde van beseffen.

    Meten = weten. Een VIX hoef je ook niet zelf te bouwen, die worden regelmatig gepubliceerd. Maar als je het concept ervan begrijpt, dan kun je dergelijke zaken voor jezelf vertalen, je kunt ernaar kijken en hetgeen je ziet direkt begrijpen.

    En dat alles zal de beleving van startende beleggers (enorm) verrijken. Zelfs als ze nog geen winst op hun aandelen verzilverd hebben ...

    Greetzzz
  10. [verwijderd] 28 augustus 2013 00:03

    FF ik heb na 30 jaar trouwens nog steeds het idee dat ik een sortement startende belegger ben. Het blijft lastig. Neem ik ik Imtech.
    Zag er allemaal prachtig uit. Jaarcijfers bestuderen etc etc

    Had er aardig aan verdiend en vond het een prachtbedrijf. Energiebesparing en geldverdienen. Wat wil je als belegger nog meer?
    Gelukkig toen het al te zeer begonte rommelen al wat afgebouwd, maar toch wat laten staan. Die 500 mln pretparkorder uit Polen had ik in mijn achterhoofd.

    Ergens dacht ik: is dat core zaken voor Imtech? . Ook hele simpele dingen zoals stel er valt een kind uit de achtbaaan, moet Imtech dan betalen?
    Op de laatste pluk dus wat verloren. Zit te wachten op een nieuwe kans. Nieuwe topman van Volker Wessels zal wel geschrokken zijn van de puinhoop, waaraan hij begon, maar als Twentenaar pakt hij de zaken zonder poespas aan.

    Kortom, het blijft altijd spannend dat beleggen en eigenlijk heb ik kunnen surviven door af en toe een klapper zoals Corus-overname. Dat was dan een klap van E 16.000 in 1 nacht. Niet echt stabiel consistent beleggen aan mijn kant dus. Zoek nu wat meer de saaie aandelen op.
    Beter voor de nachtrust.

    Groet, Jonas
  11. asmo26 28 augustus 2013 00:15
    Eigenlijk is dit wel een goed forum zo, mits het thema blijft zoals de titel suggereerd. Mijn mening wel is dat het niet te moeilijk moet zijn en als we het over aandelen hebben ook alleen de aandelen voorbijkomen die voor een beginner makkelijk op te pakken zijn. Een beginnende belegger zal het in het begin toch bij zijn land van herkomst (nederland) houden. Dit vanwege de kosten.
  12. [verwijderd] 28 augustus 2013 00:29
    Asmo er is volgens mij niets mis met dichtbij beleggen. Je kan als het ware met eigen ogen zien hoe ze het aanpakken en of het tot wat leidt.

    Ver is zeker niet altijd beter. Ook daar kennen mensen en beleggers de specifieke omstandigheden beter dan een buitenstaander. Heb daar ook wat in zitten te rommelen. Aziatisch onroerend goed.,Brazilië geen verlies, maar ik ben verdomme nog steeds geen multimillionair.

    Keep het simpel en dat is al moeilijk genoeg, want je wordt als belegger aan alle kanten genaaid door de geldhaaien.

    Groet, Jonas
  13. [verwijderd] 28 augustus 2013 00:35
    quote:

    Witte Weduwe schreef op 27 augustus 2013 23:53:

    Startende beleggers en tigenix. Vragen om vermogenverdamping.
    Beste Witte Weduwe,

    helemaal mee eens. Het is typerend voor startende beleggers om zich met dit soort aandelen in te laten. Maar ja, inmiddels zijn er ook al enige fondsen uit hogere categorie ten prooi gevallen aan uiterst pijnlijke vermogensvernietiging. Fondsen met naam en faam, en waarvoor vele, ook grotere beleggers, hebben moeten bloeden -en dat momenteel nog doen ... ik hoef de fondsen denk ik niet met naam te noemen. Laat ons hier subtiel en begripvol blijven ...

    Je ziet het gebeuren. En je beseft dat ze andere keuzes zouden maken met meer kennis en inzicht. In plaats van afkeuren probeer ik zo goed ik kan, om wat handbagage aan te reiken. Soms in de subtiele vorm van het advies om verlies te nemen. Soms in de vorm van vergelijkende kennis.

    Wie weet, heeft het waarde wat we hier op dit forumdraadje doen. 1 ding weet ik wel, beste Witte Weduwe ; nu we erop geattendeerd zijn dat je een belegger van formaat bent, voel ik me zeer vereerd met je belangstelling ! Dank je wel !

  14. [verwijderd] 28 augustus 2013 00:43

    ff het is in ieder geval een nobel iniatief en wel wat nodig, omdat de beginners en natuurlijk neiging zullen hebben voor een mogelijke klapper te kiezen met veel risico. Voor een beetje kan dat mogelijk, maar pas op.

    Opa (ben ik nog niet, maar had ik inmiddels kunnen zijn) en groet Jonas
821 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 ... 42 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.