Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Blair for president !!

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Chichi21 19 juli 2003 12:34
    'Yankee poodle' palmt alle Amerikanen in
    Peter de Waard

    Indien Tony Blair in eigen land over Irak begint, loopt hij het risico van boegeroep en een slow handclap . In de Verenigde Staten oogst hij in één rede achttien staande ovaties. Terwijl de Britten hem laken vanwege zijn presidentiële stijl, zouden de Amerikanen hem graag tot hun volgende president verkiezen.

    Tony Blair moet het af en toe betreuren dat hij niet aan de andere kant van de oceaan is geboren. In het Amerikaanse Congres durft Blair ook dingen te zeggen die hij in Westminster onmogelijk kan vertellen zonder door de oppositie en zijn eigen achterban te worden weggehoond. Donderdag liet Blair in Washington voor het eerst doorschemeren dat er misschien nooit massavernietigingswapens in Irak zullen worden ontdekt - nog geen anderhalve week nadat hij een Lagerhuiscommissie in Londen verzekerde 'ervan overtuigd te zijn dat er programma's voor de productie van massavernietigingswapens zullen worden gevonden'.

    Blair vertrouwt nog op zijn instinct dat de massavernietigingswapens alsnog ergens onder het puin vandaan worden gehaald, maar in zijn historische rede tot het Congres suggereerde hij voor het eerst dat de inlichtingendiensten hem misschien op het verkeerde been hebben gezet. Hij troostte zich echter met de gedachte dat dankzij de oorlog wel een moorddadige dictator van zijn troon is gestoten.

    'Laten we een ding vaststellen. Als we het fout hebben, dan hebben we wel een bedreiging vernietigd, een bedreiging die hoe dan ook verantwoordelijk is voor een bloedbad en onmenselijk lijden. Ik vertrouw er dan ook op dat de geschiedenis ons zal vergeven voor die fout. Als we wel gelijk hebben - en we zouden niet hebben gehandeld - dan zou de geschiedenis ons gebrek aan leiderschap hebben verweten. Dit zou ons niet worden vergeven.' Het Congres klapte de handen stuk.

    Niemand vroeg de premier hoe dit standpunt viel te rijmen met zijn opmerkingen vlak voor de oorlog toen Blair continu benadrukte dat het enige motief voor de oorlog de bedreiging met massavernietigingswapens was.

    Het Lagerhuis zou na deze rede waarschijnlijk in rep en roer zijn geraakt en zowel Conservatieven als vertegenwoordigers van de linkervleugel van Labour zouden hem luidkeels van 'misleiding' hebben beschuldigd.

    Omdat de Britse parlementariërs hun stem in het congres niet konden verheffen - en hem vanwege de Britse vakanties ook niet meer in het eigen Lagerhuis op het matje kunnen roepen - vertolkten de Britse media hun gevoelens. 'Yankee poodle', schoothondje van de Amerikanen, was nog het aardigst wat over de premier werd gezegd.

    Maar in de Verenigde Staten kan Blair geen kwaad doen. Hij was de vierde Britse premier in de historie die het congres mocht toespreken. En daarnaast was hij de eerste premier na Winston Churchill die de Congressional Gold Medal kreeg uitgereikt - zij het op termijn, omdat de medaillemunt nog niet zou zijn geslagen. Hiermee schaarde Blair zich niettemin in het illustere gezelschap van Nelson Mandela, paus Johannes Paulus II en moeder Theresa - mensen die moeilijk als oorlogshitsers kunnen worden beschouwd.

    De Britse premier heeft zowel de Republikeinen als Democraten ingepalmd. Vorige week praatte hij nog in Londen met zijn 'grote vriend' Bill Clinton over de toekomst van de 'Derde Weg', deze week is hij weer het maatje van George Bush. De 'speciale relatie' tussen de VS en Groot-Brittannië overstijgt partijpolitieke tegenstellingen. Blair prees Amerika zelfs als het 'licht van de vrijheid'. Hij kondigde aan dat de Britten ook in de toekomst zij aan zij zullen staan met de Amerikanen in de strijd voor de mensenrechten. Zelfs zijn kritiek aan het adres van Bush over de geringe voortgang van het vredesproces in het Midden-Oosten en de oppositie tegen het Kyoto-verdrag werden met een ovatie beloond.

    In de VS is Tony Blair een held. Onduidelijk is hoe dit zal terugslaan in eigen land en in de rest van Europa.

    www.volkskrant.nl/buitenland/10585923...

    Gr Chichi

  2. [verwijderd] 19 juli 2003 16:21
    Ik moest even opnieuw op 'aanbevelen' drukken om te kunnen zien of ik die aanbeveling al eerder had gegeven en dat bleek dus het geval te zijn.
    Mijn hoofd is nog niet helemaal helder, ben vanmiddag pas uit bed gekomen, maar misschien draagt het bij aan de duidelijkheid van de discussie tussen ikmb en kingie.

    Groet, Zwaan
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.