Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Frank van Dongen - Januarilarie

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 januari 2010 09:19
    Beste Frank, Het niet meer begrijpen is normaal want wie begrijp het wel? Cijfers over werkeloosheid worden eerst verkeerd doorgegeven om daarna gecorrigeerd te worden. Ik las dat in het vierde kwartaal in de VS pakweg 1 miljoen banen verloren zijn gegaan en de beurzen gaan omhoog. Je zou bijna zeggen dat het communicerende vaten zijn geworden. Toen de inflatie opliep werd er over kerninflatie gesproken en nu de inflatie laag is wordt daar niet meer over gesproken want wie weet is er gewoon deflatie en dat moet verzwegen worden. De olieprijs wordt (kunstmatig?) hoog gehouden wat inwerkt op inflatie-berekening, zegt men. Zelfs 100$-200$ voor een vat ruwe olie komt weer om de hoek kijken. Het enige wat ik kan bedenken is dat men kennelijk aandelen vasthoudt in de hoop dat spoedig(binnen vijf jaar?) 'de economie' weer als vanouds is. Maar ja, wat produceren we eigenlijk nog behalve dan tv-formats?
  2. [verwijderd] 11 januari 2010 09:31
    Bizar gewoon, zelfs een gezonde correctie zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen zit er niet meer in. Ik lees in je stukje nog niet eens dat ze in Duitsland een mega Bad Bank willen oprichten om alle rommel hypotheken en leningen in onder te brengen en dat de Hypo Real waarschijnlijk ook weer meer steun nodig heeft. Hoe slechter het nieuws hoe harder de koersen omhoog gaan!!!
  3. [verwijderd] 11 januari 2010 09:51
    Hee Cees,
    We zitten in de Blow out fase. Jij haalt waarschijnlijk nog deze week je gelijk. Het sentiment gaat even draaien en er gaat hard winst genomen worden.
    Bekijk het eens psychologisch, waarbij jij jezelf beleggers probeert voor te stellen als schapen. De schapen lopen achter elkaar aan van het ene naar het andere weiland. Op een gegeven moment is er op het eerste weiland nog maar een heel klein groepje schapen over. Uiteindelijk besluit ook dat laatste groepje schapen om toch maar naar dat andere weiland te lopen, waar inmiddels bijna alle schapen al staan (de blow out fase). Een paar eenzame schapen blijven er nog slechts over in het oorspronkelijke weiland (jij bent daar eentje van). Dan komt de grote kudde schapen ineens tot de ontdekking dat zij met z'n allen dat nieuwe weiland volledig kaal hebben gegeten. Een paar slimme schapen beginnen terug te rennen naar het andere weiland (waar jij als één van de weinige schapen was achter gebleven en dat inmiddels weer heerlijk groen oogt, omdat er nauwelijks gegraasd is de afgelopen maanden). Hierdoor breekt er plotseling paniek uit onder de grote kudde schapen. Ze willen allemaal op hetzelfde moment terug naar het eerste weiland, voordat al het groene gras daar verdwenen is. De schapen verdringen elkaar bij het hek. Buitelen over elkaar heen, om maar zo snel mogelijk van hun kaalgevreten weiland af te komen (Zware winstnemingen dus.) Zo werkt de beurs Cees. Het is nooit anders geweest. Het enige verschil met vroeger en nu is dat de boer (overheden) dat andere weiland (waar nu nog de meeste schapen staan) zoveel mogelijk bemest omdat hij graag wil dat zijn schaapjes op dat weiland blijven staan. Maar de zakken kunstmest van de boer zijn bijna op en daarom zullen de schapen terug rennen naar het andere weiland. Ik lees jouw colums overigens altijd met belangstelling!
  4. [verwijderd] 11 januari 2010 10:06
    Het stukje was ook grappig bedoeld. Neemt overigens niet weg, dat als jij zegt dat we met z'n allen moeten gaan kopen, dit een vrij sterke contra indicator is. Een daling ligt dan voor de hand. Zolang jij blijft roepen dat je puts hebt gekocht blijft de beurs immers stijgen. Er komt deze week een correctie. Let maar op!
  5. [verwijderd] 11 januari 2010 11:08
    "Nee, we hebben op de financiële markten niks meer met de reële economie te maken dus laten we ons daar dan ook niet meer mee bezig houden."

    Uiteraard sarcastisch bedoeld, maar mi ligt de werkelijkheid niet in het feit dat er GEEN relatie is tussen de financiele markten en de reele economie, maar meer in het feit (iig voor mij) dat de timing uit de pas loopt. Maw, of de effecten van de reele economie zijn al door de financiele markten verdisconteerd op het moment dat het in de reele economie echt duidelijk wordt of de beleggers trekken zich hiervan NOG niets aan waardoor de effecten pas (veel) later in de financiele markten zichtbaar worden. Ondertussen bepalen de beleggers de koersen van vandaag en morgen en is de reele economie mi ondergeschikt of verwarrend.
  6. [verwijderd] 11 januari 2010 11:43
    Kijk om u heen. Zo was het in de jaren 30 dus. Vergeleken hiermee was de oorlog een feestje (sorry)

    Bedrijven hebben alle voorraden de deur uit en gesaneerd als dollen. Ook met mensen. Productie wordt weer in overeenstemming gebracht met de vraag.

    Wat is nu die enorme overheidsimpuls in NL geweest? Een suffe slooppremie en wat deeltijd-ww (voor 40.000 banen of zo)? De andere maatregelen zijn vooral belastingtechnisch, hetgeen tot minder belastingsbaten leidt.

    2010 weer economische groei. NL is teruggevallen tot het niveau van het laatste kwartaal 2007. Weet u nog hoe slecht het toen ging.

    Wat is de overeenkomst tussen de crisis en de pandemie: ze waren er niet.

  7. [verwijderd] 11 januari 2010 11:44
    Citaat uit het artikel "allemaal fout":

    "Op een Amerikaanse website kwam ik een mooi plaatje tegen. Het gaat om een managerssentimentonderzoek dat wekelijks gehouden wordt. Op de bodem in maart vorig jaar waren de managers allemaal negatief, nu zijn ze extreem positief."

    Bekijk de bijgevoegde AEX grafiek die over dezelfde periode is getekend. Dezelfde pieken en dalen zijn ook in de daaronder getekende indicator te zien. Deze indicator is geen sentimentindicator, maar een contratrend indicator. Het stijgt als de koersen stijgen en het daalt als de koersen dalen. Hierbij trekt deze indicator zich niets van de onderliggende trend aan. maw, als de onderliggende trend dalend is (zoals in het eerste gedeelte van de grafiek) dan nog stijgt deze indicator wanneer de koers even stijgt, ook al is de trend duidelijk dalend. Het sentiment van de belegger doet hetzelfde. Deze is korte termijn gericht. Het is dan ook niet zo gek dat de managers sentimentindicator net zo goed als de door mij gebruikte contra trend indicator in maart 2009 laag stonden en nu hoog staan. Dat zegt nog steeds niet zo veel over de middel lange termijn trend.

    Deze indicator is overigens de doorgewone RSI.
  8. [verwijderd] 11 januari 2010 12:06
    "Vorige week wees ik op een negatief candle-patroon, maar dat maakte geen indruk, dus de graf-tekens (doji-stars) van de afgelopen dagen zullen ook wel geen invloed hebben."

    Er wordt duidelijk selectief technisch gehandeld; Omkeerpatronen worden genegeerd, weerstanden zijn er niet en steunen lijken van beton.
  9. [verwijderd] 11 januari 2010 12:49
    Frank, het gaat al bijna een heel jaar tegen jouw verwachting in, mogelijk moet je eens wakker worden en je verwachting bijstellen.
    Wederom een verzoek om de foto met dat zielige beertje van je in de prullebak te gooien.
    Het is wel zo dat wanneer je dit lang genoeg blijft roepen (vanaf een jaar geleden tot 2020)je eens gelijk zal krijgen, immers het is en blijft een golfbeweging.
  10. [verwijderd] 11 januari 2010 13:24
    Frank, wil je mij uitleggen watvoor enorme prijs de aandeelhouders van ING hebben betaald? Je wil het er niet over hebben maar ik snap het niet helemaal. Op de top was de koers iets van 9,64 en nu 7,66 maar wel kunnen bijkopen voor weinig... Dat is toch niet zo slecht!? Zeker niet als je vanaf maart in had kunnen stappen vanaf 1,84.

    Plus de bank is nu zonder schulden en opgesplitst zodat er minder risico gelopen wordt, aardige ontwikkeling als je het mij vraagt!
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.