Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

De graaiende elite

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 april 2009 09:03
    De graaiende elite

    De kloof tussen arm en rijk is in een kwarteeuw verviervoudigd.
    Waar een directeur midden jaren tachtig gemiddeld 16 keer een modaal inkomen verdiende,
    is dat in 2008 opgelopen naar 66 keer modaal, een stijging van 900 procent.

    Ook de beloning van bankiers is al jaren volledig uit de hand gelopen.
    Een van de redenen hiervoor is dat er een schijnschaarste aan bankiers is opgewekt door stelselmatig te beweren dat talentvolle bankiers nauwelijks te vinden zijn.

    Dit hangt rechtstreeks samen met de omstandigheid dat voor kandidaten steeds in dezelfde vijver wordt gevist waarin intussen
    bijna geen integere en competente bankier meer te vinden is.
    Ook Nederlandse bankiers verdedigen de uitkering van riante bonussen in deze tijd met het argument dat alles juridisch verankerd is.
    Minister Bos geeft toe dat hij niet bij banken kan ingrijpen, maar hij wil wél een "herenakkoord" sluiten met de sector om de omstreden beloningen aan banden te leggen.

    En dat terwijl er zoveel meer potentieel aanbod is, zoals, succesvolle mkb-ondernemers,
    hoogleraren economie of ervaren hogere ambtenaren met financiële deskundigheid.
    Een vacaturepublicatie voor top-bankier zou in positieve zin verrassende uitkomsten opleveren.
    De beloning voor bankiers is voorts geperverteerd doordat voor beloningen niet een functiebeschrijving centraal staat,
    maar uitsluitend wordt gekeken naar de beloningsstructuur bij andere banken.
    Zodra elders een hogere beloning wordt aangetroffen, wordt deze zonder meer overgenomen.
    Bankiers die niet aan dit "haasje over" mee willen doen worden met de nek aangekeken of kunnen beter vertrekken.
    Op deze wijze winnen de slechte bankiers het altijd van de goede bankiers, dit is natuurlijk een heel trieste situatie.
    In elk geval zal voor de toekomst moeten worden voorkomen dat deze variant op de wet van Gresham: "bad bankers (always) drive out good bankers" van toepassing blijft.

    De Algemene Wet Gelijke Behandeling luid: allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.
    Dit moet dus ook gaan gelden voor de graaiende elite, afgezien van passende straffen moeten er ook maatregelen genomen worden
    om ten minste het oud politici te beletten, na hun carriere in de politiek, ooit nog commisaris te worden, daar er anders geen actie ondernomen wordt.
    Voorts zijn ingrijpen in de structuren waar deze mensen aan deelnemen onontkoombaar, ontmanteling van de bilderberg groep,
    het ontnemen van de macht van onze koningin, het gelijk stellen van rechten van grote en kleine aandeelhouders, het tegengaan van "inteelt" bij hoge functies

    De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte. Maar niet voor ieders hebzucht. (gandhi)
  2. DrFlapdrol 3 april 2009 12:18
    Ben ik nou de enige die moe word van dit soort discussies?

    Ja, er zijn mensen die onevenredig veel verdienen voor wat ze presteren. Dat is een feit. Dat is ook niet nieuw maar al een eeuwigheid zo.

    Je kan je daar heel erg druk om maken maar invloed heb je er nou eenmaal niet op. Verspil er dus ook je energie niet aan zou ik zeggen.
  3. [verwijderd] 3 april 2009 12:25
    Een modaal salaris is voor een bankier ruim voldoende.

    Een makkelijker baantje is er bijna niet te vinden. De professionele computersystemen doen al het calculatiewerk en de dikbetaalde externe accountant draait maandelijks simpelweg het staatje met woekerwinsten uit ter publicatie.

    Ze hoeven dus alleen maar hun knip open te zetten.
  4. Boemba ~ de stem van de rede 3 april 2009 12:49
    quote:

    zzzaai schreef:

    De graaiende elite

    De kloof tussen arm en rijk is in een kwarteeuw verviervoudigd.
    Waar een directeur midden jaren tachtig gemiddeld 16 keer een modaal inkomen verdiende,
    is dat in 2008 opgelopen naar 66 keer modaal, een stijging van 900 procent.
    misschien zijn de verhoudingen zoek omdat mensen niet meer opkijken tegen een elite. eerder zei je u tegen de chef, nu niet meer. hij zal toch ergens zijn waardering vandaan moeten halen denk ik...

    en het gewone volk wordt ook alsmaar rijker. als elite zal je je moeten onderscheiden...

  5. [verwijderd] 3 april 2009 13:47
    Verrek jojo, je hebt gelijk, en ik maar zoeken naar banken en bonussen en ik denken, terwijl graaien naar meer gewoon in beeld stond:P

    Volgende keer ga ik eerst overleggen:)

    En voor alle nee schudders: neem die bonus van die man van nuon, als ie die niet gehad had zat die bonus nu in jullie portomonee! enz
  6. [verwijderd] 3 april 2009 14:01
    quote:

    zzzaai schreef:

    En voor alle nee schudders: neem die bonus van die man van nuon, als ie die niet gehad had zat die bonus nu in jullie portomonee! enz
    Wat te denken van al hun onzin reclame,bestookt word je ermee,deze week moest ik weer een nieuwe HR ketel bij ze kopen of leasen.
    Ik heb net een nieuwe.

    mvrgr jo jo
  7. [verwijderd] 23 april 2009 20:58
    Marc Calon (PvdA) is door de leden gekozen tot de nieuwe voorzitter van Aedes, de koepel van woningcorporaties.

    Inkomen obv 3-daagse werkweek 9-to-5 is verlaagd naar 150.000 echter incl. alle emolumenten toch weer bijna +/- 200.000.

    Mmmmm een SEVP (lid RvB BUNL) van abnamro heeft gemiddeld genomen een 6-daagse werkweek en verdient excl. bonus rond de 380.000 (obv een 3-daagse werkweek en dan ook nog eens de week-enden vrij zou dat dan op 190.000 komen, want de bonus is vanaf heden taboe geworden)

    Tjah....dan kun je maar beter bij Aedes gaan werken, stroomt het geld vanzelf binnen, vaste werktijden, nooit in het week-end, nauwelijks stress, prestatieverplichting tot aan de deur.......

    Mmmmm 'herenbaantjes' bestaan dus nog steeds.
    En de kermisexploitant riep luid: "graaien maarrrrrr"
  8. [verwijderd] 23 april 2009 21:24
    Ik hoor de vrouwen al roepen:"Jan-Peter....... Wouter.....André......
    Wanneer ga jij dat eens doen....verdien je zoveel meer, kun jij de kinderen vaker naar school brengen en ben je voortaan ook de week-enden thuis.

    T'is werkelijk ongelooflijk dat dit maar bljft doorgaan bij publieke instellingen. Je zult ze te gast krijgen, al die publieke bobo's die (naar rato 5-d werkweek) boven de Balkenende norm verdienen.
    Mag je de Efteling wel afhuren en moeten er toch nog mensen op de parkeerplaats wachten omdat het te vol wordt......

    gr.mineset
  9. [verwijderd] 23 april 2009 21:38
    quote:

    mineset schreef:

    T'is werkelijk ongelooflijk dat dit maar bljft doorgaan bij publieke instellingen. Je zult ze te gast krijgen, al die publieke bobo's die (naar rato 5-d werkweek) boven de Balkenende norm verdienen.
    Mag je de Efteling wel afhuren en moeten er toch nog mensen op de parkeerplaats wachten omdat het te vol wordt......

    gr.mineset
    Er gebeurt inderdaad niets.
    Geen demonstraties, geen protesten, geen rellen, geen witte fietsen en zelfs geen stenen....we slikken het als zoete koek.
    Slappe hap die Nederlanders.
    Zolang de uitkerende instanties nog betalen zal het wel rustig blijven.
    gr.fes

  10. [verwijderd] 24 april 2009 11:26
    quote:

    croesus schreef:

    ongelooflijk wat een jaloezie hiero

    een goeie man kost nou eenmaal een paar centen

    maar dan heb je ook wat

    50CC®
    Heeft helemaal niets met jaloezie te maken.

    A
    **In de private!! sector mag best verdiend worden. Een (zelfstandig) ondernemer loopt risico en indien dus de fietsenmaker het zo goed doet dat hij met € 200.000 per jaar naar huis gaat, vind ik dat prima.
    **Doen deze ondernemers in die sector het niet goed, dan keren de burgers ze (in eigen vrije wil) vanzelf de rug toe en hebben die ondernemers / directeuren dus een probleem....dalende omzet&winst...ontslagen en uiteindelijk (bij faillisement) staan de directeuren dan zelf werkeloos met een bijstandsuitkering aan de straat.

    +++++

    B
    **De publieke sector is echter 'different koek'. Deze sector krijgt haar centen van de burgers (veelal opgelegd door het rijk), extra aangevuld dmv rechtstreekse subsidies van 'het rijk'.
    **Doen directies het in deze sector niet goed, dan worden de bijdragen van burgers verplicht verhoogd en vindt extra ondersteuning vanuit 'het rijk' plaats. De onderneming wordt dan min-of-meer kunstmatig in het leven gehouden en de directie kan dan aanblijven. Het is voor burgers onmogelijk om deze ondernemingen de rug toe te keren, omdat ze ervan afhankelijk zijn.
    Indien de directie het zo enorm 'bont' maakt dat ze niet meer te handhaven is, dan volgt een fraaie afscheidsreceptie vergezeld met een fraaie afscheidsbonus en een tewerkstelling op een andere plek bij de overheid.

    Dus:
    In voorbeel A is het mogelijk om risico met fraai inkomen te belonen. Wordt het risico overschat, dan volgt automatisch verlies (inkomen cq vermogen verdampt). Uiteindelijk werkeloosheid....

    In voorbeeld B is het risico beduidend minder en zou een gematigd inkomen passen. Wordt het risico overschat, dan volgt automatisch steun. Het vermogen van de bestuurders is beschermd en het verlies aan inkomen wordt door afscheidsregelingen gematigd. Blijvens inkomen is grotendeels gegarandeerd door plaatsing elders binnen de publieke sector.

    Alle belongingen binnen die Publieke!! sector (gecumuleerd met overige emolumenten) hoger dan de Balkenende norm, zijn veel kwalijker dan bankiersbonussen.

    Het wordt in de media echter bijzonder handig gebracht en mede daardoor roeren burgers zich nauwelijks. Asl een bank aan de straatzijde zwartgeblakerde ramen heeft, roept iedereen moord-en-brand. Indien een instelling binnen de publike sector achter de voorgevel volledig dreigt te verzakken....mmmmm....staat de voorgevel er best nog mooi bij.

    gr.mineset
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.