Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel Basic-Fit AEX:BFIT.NL, NL0011872650

Laatste koers (eur) Verschil Volume
22,840   +0,260   (+1,15%) Dagrange 22,560 - 23,300 309.953   Gem. (3M) 110,4K

Basic-Fit 2024: De feniks herrijst uit zijn as...

2.802 Posts
Pagina: «« 1 ... 129 130 131 132 133 ... 141 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 9 augustus 2024 08:38
    Dit interview was indertijd openbarend en is naar mijn bescheiden mening ook een indicatie waarom het nu zo veel minder gaat. Mede grootaandeelhouder Private Equity huis 3i en Moos leggen uit hoeveel 3i heeft bijgedragen aan de professionalisering van de organisatie, dat kostte indertijd bij een veel kleinere organisatie drie jaren.

    Ze worden node gemist..

    static.financieel-management.nl/docum...
  2. forum rang 5 The Third Way... 9 augustus 2024 12:15
    quote:

    Eva schreef op 8 augustus 2024 21:56:

    [...]

    dank hiervoor!

    Ik sluit me aan bij jouw analyse/conclusie. Om het vanuit een andere invalshoek te benaderen is mijn redenering als volgt.

    De BeNeLux kent relatief weinig nieuwe clubaanwas en is al jaren stabiel en als mature te beschouwen.
    De portefeuille is sterk uitgebreid in Spanje en Frankrijk en daarnaast is het aantal mature clubs als % van de totale portefeuille enkel verder gegroeid. Anders gezegd portefeuille is dus meer mature van karakter geworden.
    Vervolgens kun je drie interessante ontwikkelingen waarnemen
    1. Gemiddelde clubbezetting is sterk gedaald van ca. 2.930 naar 2.660
    2. Gemiddelde mature clubbezetting is ook gedaald van ca. 3.330 naar 3.175
    3. Gemiddelde bezetting in de immature clubs is eveneens (nog) sterk(-er) gedaald van 2.345 naar 1.725

    Als de BeNeLux relatief stabiel is (of zelfs iets verbeterde bezetting kent) dan is duidelijk dat de niet-BeNeLux landen de groei afzwakt.

    Dit wordt ook duidelijk als je de omzet/EBITDA bijdrage van de BeNeLux vergelijkt met H1 2019 en H1 2024 met die van de andere landen.
    Omzet was 57,5% en EBITDA 60,5%
    In H1 2024 was dit
    Omzet gedaald naar 44% terwijl EBITDA bijdrage sterk is gestegen naar 71,5%

    Dat kan dus enkel toe te schrijven zijn aan teleurstellende ledengroei in de niet-BeNeLux landen.

    In de BeNeLux groeide de omzet met een factor 1,85 en het aantal clubs met 1,35
    In de overige landen groeide het aantal clubs min of meer gelijk met de omzet 3,2. Als vervolgens de gem. member yield met een factor 1,2 is gestegen is het dé ‘Q’ (aantal leden) dat zelfs daalt per club. Nu Frankrijk veruit het meest aantal clubs opende in de afgelopen jaar is het duidelijk dat in dat land de grootste pijn moet zitten.

    Dus ik herhaal de boodschap: de meer dan €1mmm investering in club aanwas in de afgelopen 5 jaar rendeert niet en dat is vnl. toe te schrijven aan de achterblijvende ledengroei in de niet-BeNeLux landen (ihb Frankrijk). Pas Jolie

    Au revoir
    Eva (ik blijf op juiste momenten verder afbouwen)
    Merci beaucoup Eva, ne desespere pas...

    Weer eens nog dieper gaan duiken, dit maal in Spanje:

    Wanneer we inzoomen op de RSG overname, dan lezen we in de H1 toelichting dat die in H1 een kwartaal zijn meegeteld en zo eur 14 mln hebben bijgedragen aan de omzet, dat is 64% van de groei op groep niveau.

    Conclusies:
    1. Zonder RSG (omzet en clubs) was de Spaanse omzet/club in een jaar met bijna de helft gestegen naar eur 0.85 mln wat midden tussen Frankrijk en de Benelux ligt. Gezien het doel van eur 1 mln in 2026 en het hoge aantal nieuwe clubs (bijna keer drie in twee jaar) lijkt dat aanvaardbaar tot goed, zoals management stelt. Olee!

    2. Na H1 2022 zijn op groep niveau de halfjaaromzetten snel vertraagd van 21% naar 7%, alleen in Spanje bleef de omzetgroei stabiel. Weer zonder RSG was echter in H1 2024 de groei van de groep nog maar 5%. Dat is maar net boven de member-yield groei van 3%.

    3. De jaar outlook bedraagt eur 1.20-1.25 miljard, om de onderkant te halen moet er in H2 eur 30 mln oftewel weer 5% erbij. Indien de omzet van RSG gelijk blijft dan levert die alleen al eur 14 mln oftewel de helft daarvan. De outlook voor de organische groei is dus maar (minimaal) 2.5%.

    4. De member-yield zou doorstijgen van eur 23.80 in H1 naar 24.50 over het hele jaar. Alleen al die eur 0.70 oftewel +3% erbij over H1 brengt ons derhalve al een 0.5% boven die outlook aan de onderkant van eur 1.2 miljard. Dat lijkt dus een “kat in het bakkie”.

    5. Om de bovenkant van eur 1.25 miljard te halen hebben we additioneel eur 50 mln omzetgroei nodig, oftewel nog eens bijna +9%. Dat is het equivalent van 340k leden die een volledig halfjaar vol bijdragen erbij, dat gaan we never nooit halen.

    P.S.: Frankrijk
    Over de eerste jaarhelft van 2024 was de Franse omzetgroei 2%, zie de blijkbaar onvolprezen XL-sheet berekening van gisteren. Dat ligt rond de member-yield groei op groep niveau.

    Aangezien het aantal nieuwe clubs daar op 33% ligt kan het niet anders dan dat er een significante (maar ondermaatse) ledengroei was. Dat leidt tot de onverbiddelijke conclusie dat de member-yield daar fors is gedaald indien gemeten op bezoekersaantallen. De oorzaken zullen het Premium abonnement en de besproken prijsverlaging zijn. En fraude met de pasjes?

    Assez dramatique, n'est-ce pas?
  3. forum rang 5 The Third Way... 10 augustus 2024 10:42
    Ja Sheridans, we hebben het er inderdaad over de jaren al vaker over gehad op dit draadje. De fraude met de pasjes bestrijden was een prioriteit voor BFIT indertijd maar we hebben nooit te horen gekregen hoe de zaken ervoor staan. Op Youtube, Instagram, TikTok en Reddit zijn snel adviezen te vinden hoe gratis binnen te komen. Nu zou je denken, dat is dan een probleem op groep niveau, maar...

    Het verdienmodel is erop gebaseerd dat op clubniveau de kosten zoveel mogelijk worden geminimaliseerd door de schaalgrootte. Zo zijn de afgelopen jaren in de clubs CCTV camera's opgehangen om de controles te centraliseren naar hoofdkantoor. Hiermee kan per club weer een FTE bespaard worden. Op de laatste CMD heeft the Moos smakelijk verteld hoe fraudeurs via de camera gepakt werden en de rekening gepresenteerd kregen.

    Echter, in een land worden de controles via camera's wettelijk verboden. En die filmpjes op social media wijzen erop dat de fraude wordt vergemakkelijkt doordat er aan de ingang geen fysieke controle is. Dus daar geen camera en geen fysieke controle, 'rien de tout'.

    Dat land is Frankrijk...
  4. forum rang 5 The Third Way... 11 augustus 2024 12:04
    Eens Umi1 maar ik ben inmiddels in mijn eigen denken geëvolueerd: met dit management gaat dat niet lukken, het heeft minimaal hulp nodig.

    Waar ik in de zeven kantjes deep dive van 28 december al uitermate kritisch was op vooral de ceo en in mindere mate de cfo, daar hoopte ik toen nog dat het vooral een kwestie was van heren die besloten hadden om het wat rustiger aan te doen en weer aan het werk moesten. Moos gaf immers begin 2023 aan dat hij sinds covid vooral vanaf de Spaanse golfclub thuiswerkte (terwijl hij meer een micro-manager lijkt) en op de CMD dat de cfo het "ook wat rustiger aan deed". Het gemis van de sturende hand van 3i werd toen wel al herhaaldelijk benoemd. Ook viel in de analyse op dat de verdieping van het verdienmodel succesvol bleef, terwijl de verbreding telkens mislukte. Je zou dat ook anders kunnen proberen te stellen: zolang de door 3i aangegeven weg werd gevolgd ging het goed, terwijl afwijken…

    Terugkijkend is die CMD eigenlijk beschamend. Daar werd een uitermate positief verhaal opgehangen, de cfo ging zelfs zover om zichzelf als "de architect van de fitnessrevolutie" te bestempelen. Geen woord over de Franse problematiek terwijl de data daarover beschikbaar moeten zijn geweest bij het bedrijf dat zichzelf roemt om de data gedreven benadering. Sterker nog, een maand later gooit het de abo prijs in alleen Frankrijk zelfs omlaag, zo’n merkwaardig besluit (gezien de enorme kosteninflatie) neem je alleen maar indien je beren op de weg zag opdoemen.

    Een paar maanden later bij de presentatie van de FY 2023 resultaten stelt Moos: "The robust membership development in 2023 was despite a somewhat weaker consumer sentiment in France, including periods of protest and turmoil in the first half of the year. In the first couple of months of 2024, the membership development in France continued to be slightly behind expectations.” We hebben nu kunnen berekenen dat dit ‘somewhat weaker’ en ‘slightly’ een terugval naar 2% inhield, daar had beter ‘dramatically’ moeten staan.

    Dit wordt verderop gevolgd door: “Our two geographic segments, the Benelux and France, Spain & Germany, recorded strong revenue growth compared with 2022, thanks to the growth of their respective networks, the in-growth of memberships at immature clubs and an increase in yields.” Laat ik het netjes houden, dit is een halve waarheid. Eigenlijk ben ik hier veel te lief, want hij dankt hier de groei dus aan ‘the in-growth of memberships at immature clubs’, en we hebben nu gezien dat het vooral om Franse clubs gaat waar geen groei was. Foei, foei, foei…

    Nu met de wetenschap van wat er de afgelopen zes maanden is gebeurd ben ik inmiddels toch 'not amused'. Want wat er in Frankrijk gaande is, grenst op basis van de analyses toch aan wanbeleid? Jij denkt toch ook dat bijvoorbeeld een omzetgroei van 2% over H1 (seizoenpiek januari inbegrepen!), bij die 33% "niet mature" clubs, als een crisis moet worden bestempeld? Maar we hebben nog steeds niet het begin van een probleemstelling gezien. Men komt niet verder dan er meer management tegenaan gooien, langere openingstijden, meer massage stoelen en “een verbeterde abo structuur”.

    En terugkomend op de 28 december analyse, het probleem is niet alleen Frankrijk: “Een club P&L die nog drie jaren nodig heeft om enigszins te herstellen, daar bovenop een veel zwaardere overhead, een discutabel prijs-en communicatiebeleid, een knellend financieel beheer, een halvering van het groeiritme, fors minder ‘compounding’, niet verwonderlijk dat de beurskoers van 26 euro terug op het niveau van begin 2018 staat ondanks tweeënhalf keer (2.5x!) het aantal clubs en omzet.”

    Vooralsnog lijken de cijfers nog wat omdat de Benelux het zo goed deed. Maar indien je het glas half leeg kunt zien: ook dat verraste naar eigen zeggen het management. Nu ontkende de ceo op de CMD dat de clubs daar vollopen, maar de H1 cijfers tonen inmiddels aan dat qua omzet die clubs al op/boven het 2026 doel zitten. Logischerwijs loopt bij die volle clubs de omzetgroei heel snel achteruit, nog maar 3-4% in H1. Dat terwijl daar al sinds 2019 het enorme uitbreidingsplan met 200 clubs ligt.

    We kunnen nog wel een tijdje doorgaan, bijvoorbeeld door in te gaan op de club statistieken die BFIT toont zoals veel langzamere ledenaanwas, problemen bij de tijdens covid geopende clubs, etc. op groepsniveau. Maar ik ben er eufemistisch allerminst van overtuigd dat in de Benelux de clubaanwas dezelfde problemen kent. Ook de opmerkingen dat het management conservatief de schuldgraad gemeten aan debt/ebitda wilt doen zakken gezien de wereldwijde problematieken zoals de Oekraine oorlog doet "wat bizar aan" wanneer de onderliggende reden vooral de stijgende waardevernietiging in Frankrijk is, wat zowel de teller als de noemer doet verslechteren.

    Eergisteren publiceerde ik hier het dubbelinterview destijds in “M&A Corporate”. Daar zegt 3i best wel stevig: we hebben het hele bedrijf doorgelicht; “over de hele linie” hebben we eerst geprofessionaliseerd en gestandaardiseerd. Vooral het management team en de financiële afdeling moesten versterkt worden. Dat heeft drie jaren geduurd. Moos had het daar moeilijk mee en dat bleek onterecht, gaf hij ruiterlijk toe. Ook kwam er in de RvC opvallend veel nadruk op financiële cv’s, financiële controle op het management was een noodzaak dus. Ter referentie, de RvC ziet er nu heel anders uit.

    Belangrijker, toen in 2013 zaten daar dezelfde ceo en cfo, nu in 2024 is het aantal clubs 8x zo groot en zijn de management vraagstukken nog veel complexer geworden. Derhalve staat vast dat ze nu nog veel verder boven hun comfort zone opereren. En dan ook nog eens durven te zeggen dat je het rustiger aan bent gaan doen…
  5. forum rang 4 VforVermogen 13 augustus 2024 10:58
    quote:

    kooning schreef op 13 augustus 2024 10:52:

    Ik denk dat inmiddels de meest positieve believers in Basic-Fit niet meer geloof heeft in een koers van 25€ of hoger dit jaar. Ik verwacht zulke koersen iig niet meer. Ik hoop dat de koers iig boven de 20€ blijft.
    Ligt echt aan de ledengroei. Als dat in Q3 weer matig of zozo is dan zal de koers inderdaad niet stijgen. Ben ook benieuwd naar het nieuwe prijs/abonnementsmodel waar bij presentatie H1-cijfers naar werd verwezen, mogelijk wordt dat goed ontvangen.
    Hoe dan ook, ik hou mijn stukken stevig vast.
  6. forum rang 5 The Third Way... 13 augustus 2024 11:08
    Het is woest makend dat de analisten de crisis in Frankrijk niet (goed genoeg) doorhadden. Pas 4-5 maanden nadat we hier onze eerste zorgen uitspraken lazen we eindelijk bij ING sarcastisch dat "het goed was dat Moos het Franse probleem benoemde". Meer niet. Alleen bij Barclays hoorden we op de CMD een ondertoon die weergaf dat het wat haar betreft niet goed zit.

    Frankrijk zit overduidelijk in een diepe crisis, nog steeds bij de recente analisten call geen kritische vragen hierover, ze lijken het nog steeds niet door te hebben.

    Getuige de gehekelde opvallende koersfluctuaties die de kwartaal presentaties voorgaan, we weten dat BFIT bilateraal vrij openhartig kan zijn. Wij hebben niet dezelfde toegang, hierbij een aanmoediging aan die analisten om veel dieper op de materie in te gaan en terug te rapporteren. Zou hun reputatie goed doen...
  7. forum rang 6 Hans2021 13 augustus 2024 11:11
    quote:

    The Third Way... schreef op 13 augustus 2024 11:08:

    Het is woest makend dat de analisten de crisis in Frankrijk niet (goed genoeg) doorhadden. Pas 4-5 maanden nadat we hier onze eerste zorgen uitspraken lazen we eindelijk bij ING sarcastisch dat "het goed was dat Moos het Franse probleem benoemde". Meer niet. Alleen bij Barclays hoorden we op de CMD een ondertoon die weergaf dat het wat haar betreft ziet goed zit.

    Frankrijk zit overduidelijk in een diepe crisis, nog steeds bij de recente analisten call geen kritische vragen hierover, ze lijken het nog steeds niet door te hebben.

    Getuige de gehekelde opvallende koersfluctuaties die de kwartaal presentaties voorgaan, we weten dat BFIT bilateraal vrij openhartig kan zijn. Wij hebben niet dezelfde toegang, hierbij een aanmoediging aan die analisten om veel dieper op de materie in te gaan en terug te rapporteren. Zou hun reputatie goed doen...
    Jij en Eva zijn nog de beste analisten van dit aandeel. Liefdewerk oud papier ;-)
2.802 Posts
Pagina: «« 1 ... 129 130 131 132 133 ... 141 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.