Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

NPEX« Terug naar discussie overzicht

Risicokwalificatie bestaande obligaties

1.949 Posts
Pagina: «« 1 ... 90 91 92 93 94 ... 98 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Leefloon 22 juli 2024 19:12
    quote:

    c room schreef op 22 juli 2024 18:59:

    Ben even in de voorgaande berichten h1 en h2 gaan kijken. De ondertekenaar gebruikt altijd 'we'.
    Waarschijnlijk iemands stijl, vermoedelijk telkens zonder te vermelden wie dan nog meer tot "wij" behoren. Een met name uit Frankrijk lijkend te komen, "modern" alternatief is de eigen bedrijfsnaam uitschreeuwen. "SUEZ", bijvoorbeeld. Of o.a. de jeuk van een "BOOSTHEAT". Stijlloze styling.
  2. forum rang 4 c room 24 juli 2024 00:38
    quote:

    Happy One schreef op 22 juli 2024 12:03:

    [...]

    Een topdag qua handel in obligaties IB vandaag, van bijvoorbeeld de 4e obligatie zijn er maar liefst 39 (!) verhandeld op 495 tot 650 euro. Dat is huge, van eind januari 2023 tot en met 30 juni 2024 (!) zijn er 28 obligaties verhandeld, absolute en ongeëvenaarde topdrukte dus vandaag op Npex.
    Opmerkelijk dat ze alle drie naar de 600-650 gingen. Iemand die meer weet?

    Bij ILS eten kan je maar beter Norrit in huis hebben.
    www.nvwa.nl/documenten/consument/eten...
    www.nvwa.nl/documenten/consument/eten...
  3. forum rang 8 Leefloon 24 juli 2024 05:12
    quote:

    c room schreef op 24 juli 2024 00:38:

    Opmerkelijk dat ze alle drie naar de 600-650 gingen. Iemand die meer weet?

    Bij ILS eten kan je maar beter Norrit in huis hebben.
    Algemeen: kijk in zo'n geval met meerdere noteringen, om te beginnen, eens naar tijden (*) van gedane transacties. Exclusieve conclusies zijn nooit te trekken. Bij ongeveer vergelijkbare tijden, en bedragen of aantallen, maar niet met dezelfde richting van de koers, kan dat wijzen op een swap. "Kan", dus kan ook niet. Bij een gelijke richting van de koers en ongeveer vergelijkbare tijden, kan dat wijzen op één koper of verkoper of dumper. "Kan", dus kan ook niet. Daarenboven zou je kunnen kijken of in alle gevallen het orderboek is leeggetrokken, of niet, wat het geheel nog wat kleur kan geven. Voor "koersmanipulatie" hoef je vaak maar één obligatie te verhandelen. Bedenk wel dat serieuze handelaars de NPEX niet op hun schermen zullen hebben en dus ook niet iedere manipulatie ooit zullen zien, en bij een theoretisch denkbare afstempeling bestaat de kans dat het bij een stijging niet een inkopende onderneming is. Wordt de helft van de schuld kwijtgescholden, stel, conceptueel, dan lijkt mij de koers richting 600-650 jagen contraproductief. Neem uiteraard ook nieuws en ontwikkelingen mee. In essentie het maximaal benutten van de (voor buitenstaanders te weinige) beschikbare gegevens, in de hoop daar zoveel mogelijk informatie uit te halen. Belangrijk: maak dan niet de klassieke fout om er een roman van te maken, met allerlei fictieve verhaallijnen. Wellicht herkenbaar van shortregisters met toch al onbegrepen gebleven shorters, waarbij zo'n (politiek ingegeven, het kelderen van de koers van een NPEX-bank komt door gemene shorters) register neerkomt op de helft van de helft van een onbekend verhaal. Probeer om het tot een feitenrelaas te beperken, zonder uit meerdere mogelijkheden willekeurig één scenario te kiezen of te suggereren. Dunne handel is soms een vriend, want dat maakt het statistisch waarschijnlijker dat transacties met vergelijkbare tijden niet van elkaar losstaan. Samenhang kan ook in ongeveer gelijke koersen zitten, en dan vooral wanneer een werkelijke waarde fors kan afwijken van een koers.

    Er zit toch vooruitgang in bij I Love Sushi: van 72 naar 58 bekende filialen.

    (*) = spoiler alert, met handel om 10:03 in alle 3 de Image Building-obligaties. Helaas is er in obligatie IV ook meermaals gehandeld vóór 10:03 uur. Geheimzinnige agent #1003 zou zelf de (over)enthousiaste stijging kunnen hebben veroorzaakt, maar zou ook gereageerd kunnen hebben op #1002. Dat verwacht ik niet, want bij de NPEX verwacht ik weinig handelaars die met één druk op de knop 3 verwante noteringen tegelijkertijd kopen. De kans op één koper is sowieso al groter voor de transacties in II en II, dus de geheime agenten #1002 en #1003 kunnen dezelfde persoon zijn. De aantallen verschillen, dus mogelijk is het orderboek per notering tot een bepaald niveau leeg gekocht. Al dan niet hopend dat de rentebetaling structureel wordt hervat, en er voor een slordige lezer niets aan de hand zou lijken te zijn en diegene wellicht een gouden kans meende te zien. Maar dan neigt het al richting een gedramatiseerde roman, of dat ik de koper(s) zou kennen. Of de koper zou zijn. Door die laatste verhaallijn mag in elk geval een streep: ik was de koper niet.
  4. forum rang 8 Leefloon 24 juli 2024 10:01
    Ik zal het niet gaan doen, maar bij de nog op straat hangende kastjes van het failliete Cycledata krijg ik weleens de stoute neiging om een kastje open te slopen om te checken of er baanbrekende technologie in zat, helemaal niks, of een domme camera die opgenomen beelden naar een rijwielen tellende Oeigoer doorstuurde...
  5. forum rang 8 Leefloon 24 juli 2024 12:49
    quote:

    keep dreaming schreef op 24 juli 2024 11:34:

    Ik ga steeds meer geloven dat het verkopen van broodjes worst of een ijskar het meest interessante business model is.
    Ik zou ijs gaan verkopen; geen TukTuk-achtige ijskarren.

    Gelukkig is het vooraf niet onmogelijk om businessmodellen bij de NPEX op waarde(loosheid) te schatten. Door telkens terugkerende, hier vaker benoemde patronen in verkoopverhalen. Waaronder uit het niets ineens maar meteen de hele wereld te willen veroveren met een onbewezen ideetje, op "jij" als drager van het risico. Als er maar meteen een landelijke formule van ijssalons zou worden uitgerold via de NPEX, dan zou bij de NPEX het verkoopverhaal mogelijk gaan over de klimaatverandering en over het aantal mensen op de planeet. Er zijn (of waren) twijfelgevallen, maar ook daar gaat het dan gewoonlijk toch beroerd, ondanks een minder slecht verhaal.

    Een nieuwe tekstschrijver zou maar een beetje helpen, omdat terugkerend gedrag hetzelfde blijft. Je zult bij de NPEX niet snel de goudeerlijke eigenaar van IJssalon De Hoop uit 035 treffen, die goudeerlijk met jou wil delen, en voor een bescheiden tweede vestiging maar dan in in Mokum A of zo gaat, al is het omdat de legendarische, mythisch lange rij ( nhgooi.nl/img/news/f7m1JDiZ5VZQAmTr.jpg ) soms al bijna in Mokum A lijkt te beginnen. Overdreven voorbeeld, maar wel een voorbeeld van een kwaliteit die de NPEX niet biedt. Bij de NPEX zou zo'n verhaal eerder gaan over een nog op te richten, landelijke keten van ijsverkopers. Prematuur en pril, verpakt in kansloze verkoopverhalen over miljoenen, miljarden mensen en over klunen. Ofwel geen businessmodel, laat staan een werkend model.
  6. keep dreaming 24 juli 2024 15:07
    Ik heb lange tijd als groenteboer een goede boterham verdiend. Daar benadeelde je zelden derden mee.
    Helaas heb ik mijn vermogen om charlatans te onderkennen te weinig ontwikkeld.
    Ondertussen weet ik wel dat deze mensen zelf geloven in hun waan -fantasieen, en dit gaat vaak gepaard met een groot ego.
    Meestal starten zij wel met eerlijke bedoelingen , maar als zaken niet lopen zoals ze dachten , verwachten en wensten, zij ook de stap naar oplichterij maken.
    Omdat zij niet willen falen.
  7. forum rang 4 c room 24 juli 2024 15:56
    quote:

    keep dreaming schreef op 24 juli 2024 15:16:

    Ik zie wel koopjes op de NPEX beurs nu, maar wat adviseren jullie nu ? De angst voor weer een faling ( faillissement) is er bij me ingeslopen.
    Bij emissies doe ik zeker niet meer mee.
    Mijden. Aandelen zijn overpriced, op misschien TABS na. Durf niets aan te bevelen qua obligaties. IB gold als een betrouwbaar bedrijf en was een van de beste, maar is thans een giga rotzooi. In vistermen: je steekt je hand in een bak piranha's om een haring te vangen. Beleggingsfondsen zitten op slot of hebben geweldige kosten. Zou voor een high yield etf elders gaan.
  8. forum rang 8 Leefloon 24 juli 2024 16:12
    quote:

    keep dreaming schreef op 24 juli 2024 15:10:

    Dat is wel ondernemerschap uit lang vervlogen tijden.
    Maar wel herkenbaar, ook als je geen bakfiets had of hebt, en zoveel leuker dan een lawaaipapegaai met een iets te modern bedrijfsbusje. Bij mij in de omgeving is niet zo'n mobiel verkooppunt, maar ik zag laatst ergens zo'n lawaaimaker voorbij komen. Niet meer leuk met een vrieskist met of zonder witte opbouw, maar iets te commercieel.

    Van mij geen suggesties. Om ethische of morele redenen kijk ik niet meer (zomaar) naar individuele kandidaten. Niet alles is even hopeloos. In theorie wil ik best een koopje aanbevelen, maar in de praktijk zie ik liever niet dat iemand wordt bevangen door het gezamenlijk gevonden succesnummer en dan toch maar op een dubieuze IPO in gaat schrijven. De hier het vaakst genoemde noteringen raad ik in beginsel wel af, zoals (onder andere) alles met beginletters "LCS", Wagamama en I Love Sushi. Ook een Xillio, hier eerder gefileerd, leek en lijkt mij geen koopje. Wat mij betreft geen koopmateriaal, wat inmiddels meer voor de hand kan liggen dan tijdens een IPO.

    En soms lijkt iets als bedrijf wel leuk als basisidee, zoals "wereldmerk" Taco Bell in Nederland, maar dan schrik je je een hoedje omdat dat al eens zou zijn omgevallen, terwijl je daar oorspronkelijk positiever tegenover stond. Ik kan op eigen initiatief wel commentaar geven op individuele noteringen, als mij dat zelf blieft.

    Overigens zie ook ik geen Gouden Kansen, op het eerste gezicht. Maar dan redeneer ik als een voorzichtige en soms achterdochtige belegger, en niet als een gokker of faillissementsgokker. Bij IB zou ik op z'n minst NPEX-achterdochtig zijn, puur door het recente nieuws. Niet in detail bekeken; ik bekeek alleen het nieuws.
  9. forum rang 8 Leefloon 24 juli 2024 16:17
    quote:

    keep dreaming schreef op 24 juli 2024 15:16:

    Ik zie wel koopjes op de NPEX beurs nu
    Welke? Niet om iemand vooraf of achteraf op af te rekenen, maar dan kan daar eventueel gerichter op worden ingegaan, en anderen kunnen het helemaal mis hebben.

    Ik ga dat niet doen, ook om NPEX-beleggingen niet teveel te promoten, maar ik zou tot een boodschappenlijstje met een paar minst slechte kunnen komen. Onder dwang.
  10. forum rang 4 Happy One 24 juli 2024 18:07
    quote:

    c room schreef op 24 juli 2024 00:38:

    [...] Opmerkelijk dat ze alle drie naar de 600-650 gingen. Iemand die meer weet?

    Bij ILS eten kan je maar beter Norrit in huis hebben.
    www.nvwa.nl/documenten/consument/eten...
    www.nvwa.nl/documenten/consument/eten...
    Nee, ik heb het wel een beetje gevolgd. Direct bij opening lagen er al kooporders in om alles wat er op 495-600 in de laat stond weg te kopen. Daarna zijn er bij lening 4 vrijwel direct na opening nog een behoorlijk aantal verhandeld.
    Ik vermoed dat het gaat om 1 grote koper die kennelijk zijn kans schoon zag. Wat ik wel opmerkelijk vond is dat naar aanleiding van het persbericht er geen verkopers orders uitgehaald hebben. Zeker bij lening 4 had ik dat wel verwacht (met name de 18 stuks op 495).
    Wie er gelijk hebben (de kopers of de verkopers) zal de tijd moeten uitwijzen ;-).
  11. forum rang 4 Happy One 24 juli 2024 18:11
    quote:

    keep dreaming schreef op 24 juli 2024 15:07:

    Ik heb lange tijd als groenteboer een goede boterham verdiend. Daar benadeelde je zelden derden mee.
    Helaas heb ik mijn vermogen om charlatans te onderkennen te weinig ontwikkeld.
    Ondertussen weet ik wel dat deze mensen zelf geloven in hun waan -fantasieen, en dit gaat vaak gepaard met een groot ego.
    Meestal starten zij wel met eerlijke bedoelingen , maar als zaken niet lopen zoals ze dachten , verwachten en wensten, zij ook de stap naar oplichterij maken.
    Omdat zij niet willen falen.
    Je hebt een goed punt. Het succes van Npex is waarschijnlijk voor een groot gedeelte aan succesvolle ondernemers te danken die met hun geld andere ondernemers willen helpen in ruil voor een redelijk rendement. Al snel denk je dan dat de ondernemers die geld vragen hetzelfde in elkaar zitten als jij. Je wilt er degelijk mee omgaan, het niet over de balk smijten en er gecontroleerde groei mee bereiken. Zo zou het moeten, maar het type ondernemer daar is heel anders....
  12. forum rang 4 Happy One 24 juli 2024 18:15
    quote:

    keep dreaming schreef op 24 juli 2024 15:16:

    Ik zie wel koopjes op de NPEX beurs nu, maar wat adviseren jullie nu ? De angst voor weer een faling ( faillissement) is er bij me ingeslopen.
    Bij emissies doe ik zeker niet meer mee.
    Alle emissies inderdaad mijden. Qua genoteerde obligaties deel ik grotendeels de mening van c room en Leefloon.
    Een punt om nog extra rekening mee te houden is de vreselijke verhandelbaarheid en de mogelijkheid van doorrollen na de einddatum. Anders gezegd: stel dat je een obligatie koopt, stel altijd de vraag: hoe lang kan ik dat geld missen?
    Ga er vanuit dat tussentijds verkopen praktisch onmogelijk is en dat aflossen op de einddatum een zeldzaamheid aan het worden is. Ik ben bang dat dit ook niet meer beter gaat worden.
    Kun je het geld echt heel lang missen dan zijn er misschien een paar leuke noteringen.
  13. forum rang 8 Leefloon 25 juli 2024 23:35
    quote:

    Happy One schreef op 24 juli 2024 18:11:

    Al snel denk je dan dat de ondernemers die geld vragen hetzelfde in elkaar zitten als jij. Je wilt er degelijk mee omgaan, het niet over de balk smijten en er gecontroleerde groei mee bereiken. Zo zou het moeten, maar het type ondernemer daar is heel anders....
    Met NPEX-waardige groei-idealen, is zelfs bij de genoemde groente het beeld divers.

    Bij Euronext Brussel is het Greenyard, o.a. leverancier van riskantere grote klanten, door banken gegund om op eigen kracht de balans saneren. Vermoedelijk om de kaartenhuis-grootaandeelhouder grootaandeelhouder te laten blijven, met als voorwaarde o.a. een tweede CEO bij dit groente-imperium. Het langdurende herstel lukte bijna op eigen kracht. Er moesten ws. wat aandelen worden geplaatst bij een bekende Belgische investeerder. Toch moedig om een herstelpoging op eigen kracht te gunnen.

    En zonder beursnotering komt uitgekookt.nl voort uit een groentewinkel, zonder helemaal vanuit het niets iets groots neer te zetten. Toch zou ook hier een eerste vraag kunnen zijn of er "waarde" wordt gecreëerd. En, zo ja, komt recurrente nettowinst dan uit jaarcijfers of uit een businessplan. Geen idee, maar zo'n vraag lijkt mij een aandachtspunt dat ook daadwerkelijk aandacht verdient.
  14. forum rang 8 Leefloon 26 juli 2024 08:24
    quote:

    Leefloon schreef op 22 juli 2024 19:12:

    Waarschijnlijk iemands stijl, vermoedelijk telkens zonder te vermelden wie dan nog meer tot "wij" behoren. Een met name uit Frankrijk lijkend te komen, "modern" alternatief is de eigen bedrijfsnaam uitschreeuwen. "SUEZ", bijvoorbeeld.
    Een oude, bekende combinatie van beide, wij SCHREEUWEN: "Wij van WC-EEND adviseren ... WC-EEND". www.youtube.com/watch?v=MzakqMAaHME#t...
1.949 Posts
Pagina: «« 1 ... 90 91 92 93 94 ... 98 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.