Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.669 Posts
Pagina: «« 1 ... 138 139 140 141 142 ... 184 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 17 maart 2022 16:27
    Nederland wil dat Europese landen samen gas inkopen
    Van onze redacteur 16:21

    Nederland is voorstander van het 'gecoördineerd inkopen' van gas door lidstaten van de Europese Unie. Dit verklaarde klimaatminister Rob Jetten donderdag in Brussel tegenover journalisten rond overleg dat hij daar voerde met Europese collega-bewindslieden.

    Volgens Jetten is het vanwege de oorlog in Oekraïne tijd voor 'onorthodoxe maatregelen' op de gasmarkt om te voorkomen dat Nederland en Europa komende winter opnieuw in een energiecrisis belanden.

    Zonde om te concurreren
    Jetten beaamt dat dit standpunt een omslag betekent in het Nederlandse regeringsbeleid. Tot nu toe was Nederland tegen overheidsinterventies op de gasmarkt. Maar nu gas zo schaars en duur is geworden en de Europese Unie snel minder afhankelijk wil worden van Russisch gas moeten de Europese landen volgens Nederland samen optrekken. 'Het zou zonde zijn als we als Europese landen gaan concurreren' op deze krappe gasmarkt, zegt Jetten.

    Een gecoördineerde inkoop van gas door Europese landen op de wereldmarkt is volgens Jetten een concrete maatregel waarmee de EU op korte termijn de energiecrisis enigszins zou kunnen temperen. Hij noemt Nederland, Frankrijk en België als voorbeelden van landen die hun experts op dit gebied zouden kunnen laten samenwerken bij de gasinkoop.

    Een andere maatregel die Jetten noemt, is overheidsingrijpen om te garanderen dat voor 1 oktober de Nederlandse gasopslag voor komende winter minstens 90% gevuld is. Bij aanvang van afgelopen winter was de Nederlandse gasopslag historisch laag. Het Nederlandse kabinet is volgens Jetten bereid tot 'financiële garantstellingen' om marktpartijen te bewegen om gewild gas te leveren voor deze wintervoorraad. Jetten overweegt ook eventueel 'één partij aan te wijzen' als verantwoordelijke voor het voldoende vullen van de gasvoorraad voordat de nieuwe winter begint.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/politiek/1433661/nederland-wil-...
  2. forum rang 10 voda 18 maart 2022 07:13
    Kabinet wil dubbel zo veel windparken op Noordzee: tot 2030 komt er 10 gigawatt vermogen bij
    MILJARDENINVESTERING

    Het kabinet investeert miljarden euro's in nieuwe windparken op zee en de vergroening van de industrie. Tot 2030 komt er liefst 10 gigawatt vermogen bij, een verdubbeling van de huidige hoeveelheid.

    David Bremmer, Marcia Nieuwenhuis 18-03-22, 03:00
    De deal is vrijwel rond bevestigen meerdere bronnen aan het AD. Ministers Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) hopen het besluit vrijdag in de ministerraad af te hameren. Er komen voor 10 gigawatt aan offshore parken bij. Dat komt neer op 750 tot 800 enorme windturbines van een kleine 300 meter hoogte. Iedere gigawatt vermogen extra levert evenveel stroom op als een miljoen huishoudens verbruiken.

    Lees ook
    Timmermans: ‘Minder Russisch gas en meer doen voor mensen met hoge energiere­ke­ning’
    Brussel wil voor 2030 helemaal van Russisch gas af

    Deze giga-uitbreiding zal worden gebruikt om de Nederlandse industrie te helpen te vergroenen. Dit is hard nodig om de klimaatdoelen in 2030 en daarna te halen. Hans Timmers, voorzitter van de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA), die van het kabinetsplan op de hoogte is: ,,Alleen om de Hoogovens van Tata Steel in IJmuiden groen te kunnen laten draaien is al 6 tot 7 gigawatt opgesteld vermogen nodig. Als de industrie dat niet zou doen, heeft de aanleg van al die parken totaal geen zin.’’

    Nederland heeft nu windparken op zee bij IJmuiden en Egmond aan Zee en parken in aanbouw voor onder meer de Zeeuwse kust. Aangescherpte Europese klimaatdoelen zorgen er echter voor dat er véél méér windstroom nodig is dan de 11 gigawatt die in het Energieakkoord en Klimaatakkoord zijn overeengekomen. Vandaar dat de coalitie het totale vermogen uit wind op zee nu wil verdubbelen.

    Tekst gaat verder na het beeld
    © Hollandse Hoogte / ANP

    Het uitbreiden van de stroom uit wind op zee vergt miljarden. Dat geld is niet bedoeld voor het realiseren van de windparken zelf. De twee meest recente windparken zijn zonder subsidie aanbesteed. Maar voor het aanleggen van de stroomverbinding naar het vaste land - simpel gezegd: het stopcontact - is wél subsidie nodig.

    Meer nog is het geld nodig om ervoor te zorgen dat alle extra windenergie op zee kan worden omgezet naar het schone waterstof. Op die manier kan de energie namelijk worden opgeslagen. De Nederlandse industrie in onder meer de Botlek en het Noordzeekanaalgebied kan daar dan op gaan draaien in plaats van op fossiel aardgas. De nieuwe windparken komen op tientallen km’s uit de kust van Zuid- en Noord-Holland te liggen en ver boven de Waddeneilanden.

    Groene waterstof
    Het benodigde geld komt voor een belangrijk deel uit het Klimaatfonds waar coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie in het regeerakkoord 35 miljard euro voor hebben vrijgemaakt. In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. ,,De hele industrie verduurzamen vraagt tientallen miljarden euro’s”, weet NWEA-voorzitter Timmers. Installaties die ammoniak of methanol produceren moeten worden omgebouwd zodat ze in plaats van op fossiel gas op groene waterstof kunnen draaien.

    © Jan Bos
    De NWEA, waarin bedrijven als Van Oord en Heerema, turbinebouwer Vestas, Eneco en Rabobank zitten, heeft overigens nog wel een waarschuwing. Zeker met de huidige Oekraïne-oorlog dient het kabinet de aanleg van nieuwe windparken aantrekkelijk te maken.

    Afgelopen najaar maakte de overheid bekend dat ontwikkelaars van offshore windparken bij de volgende tender geld moeten gaan bieden. Dat ziet de branche echter niet zitten. ,,Er bestaat tegenwoordig de indruk dat wij willen betalen om parken te bouwen. Dat is een gevaarlijke gedachte, zeker bij de grote langjarige investeringen die aangegaan worden.”

    Timmers wijst op het wereldwijde tekort aan materialen, werknemers en schepen, waarmee ontwikkelaars kampen. ,,Vanwege Oekraïne gaat ieder land op zijn eigen energievoorziening zitten. Als Nederland niet uitkijkt dan varen de schepen van bedrijven als Van Oord en Heerema ergens anders heen om windparken aan te leggen.”

    Uiterlijk 1 april moet het geregeld zijn

    Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten laat, via zijn woordvoerder, weten dat hij niet kan ingaan op de verdubbeling van het aantal windparken op zee, noch op de productie van waterstof. Vóór 1 april moet besluitvorming daarover plaatsvinden, want dan dient Nederland het Nationaal Water Programma 2022-2027 naar Brussel te sturen. Hierin staat onder meer hoe Nederland de ruimte in de Noordzee wil benutten en waar ruimte is voor visserij, windparken, natuur en scheepvaart.

    Prototype
    De overheid dient daarom de juiste randvoorwaarden te scheppen voor wind op zee, stelt de NWEA. ,,Het veilen van windparken is echt uit den boze, ook vanuit internationaal concurrentieperspectief,” claimt Timmers.

    Het verdubbelen van de hoeveelheid windenergie betekent in praktijk dat diverse nieuwe parken nodig zijn. De huidige generatie windmolens op zee is goed voor 10 megawatt per turbine. Op de Nederlandse Noordzee betekent dit met de huidige stand van de techniek circa duizend extra windmolens.

    Turbines leveren echter steeds meer vermogen. De Deense windmolen-fabrikant Vestas heeft al een 15 MW molen in ontwikkeling, waarvan later dit jaar een prototype zal worden neergezet in het eigen testcentrum op Jutland. Naar verwachting worden molens van 12 tot 15 MW de norm. Nu de nieuwe Nederlandse offshore windparken pas vanaf enkele jaren daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden, zullen in praktijk 750 tot 800 molens nodig zijn.

    Is waterstof de energie van de toekomst? Je ziet in de video hieronder...

    www.ad.nl/klimaat/kabinet-wil-dubbel-...
  3. forum rang 10 voda 18 maart 2022 18:44
    Nederland zet meer in op windenergie
    Verdubbeling van geplande capaciteit goed nieuws voor bouwers en toeleveranciers.

    (ABM FN-Dow Jones) Nederland wil 10,7 gigawatt aan extra windenergie gaan genereren en wijst daarvoor drie nieuwe gebieden voor windparken op zee aan. Dit maakte het kabinet vrijdag bekend.

    Ook werden twee al eerder aangewezen gebieden bevestigd.

    Met deze vijf gebieden wordt de totale geplande capaciteit voor energie van wind op zee verdubbeld tot ongeveer 21 gigawatt rond 2030.

    "Dit is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar meer duurzame energie. Ter vergelijking, 10,7 gigawatt extra is twee keer zoveel als alle Nederlandse huishoudens samen gebruiken aan elektriciteit. Rond 2030 willen we 21 gigawatt uit windenergie op zee halen, waarmee windenergie op zee in 2030 onze grootste bron van elektriciteit is", zei minister Rob Jetten van Klimaat en Energie in een toelichting.

    Om de plannen deels te financieren wordt 1,7 miljard euro uit het Klimaatfonds beschikbaar gesteld.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  4. forum rang 10 voda 19 maart 2022 14:00
    België houdt kerncentrales langer open
    Van onze redacteur 18 mrt   22:23

    De Belgische regering heeft vrijdag besloten de twee jongste kerncentrales tien jaar langer open te houden. Eind vorig jaar was het nog de bedoeling om alle kerncentrales tegen eind 2025 te sluiten. De oorlog in Oekraïne, en de energiecrisis die deze veroorzaakte, heeft daar verandering in gebracht.

    Naast het langer openhouden van twee kerncentrales komen er ook twee nieuwe gascentrales. Die zijn nodig als alternatieve bron van energie mocht er een kerncentrale uitvallen.

    In de energietransitie investeert België in totaal €1 mrd extra. Er wordt meer geïnvesteerd in windmolenparken en de btw op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen gaat omlaag.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1433792/belgie-ho...
  5. forum rang 10 voda 19 maart 2022 14:31
    Run op subsidies voor warmtepompen, zonnepanelen en thermostaten: ’De markt is hier niet op berekend’
    Door THEO BESTEMAN

    Updated 4 min geleden
    1 uur geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De extreem hoge gas- en stroomprijzen jagen consumenten en bedrijven naar besparingsmogelijkheden: warmtepompen, zonnepanelen, thermostaten en isolatie zijn niet aan te slepen. Er is een run op subsidies en installateurs gaande. „Deze markt is er helemaal niet op berekend als de helft van Nederland ineens aan de warmtepomp gaat.”

    Trots laat Edgar tijdens een rondleiding de installaties zien in zijn kelder: een warmtepomp en koelsysteem, leidingen voor de vloerverwarming en buizen die alle verwarmde of gekoelde vloeistoffen af- en aanvoeren.
    Het kabinet zette 35 miljard euro voor schonere energie klaar. Consumenten die willen investeren om te besparen, lopen in hun zoektocht naar subsidies en ’handjes’ echter vast.

    „De oplopende gasprijs en de onzekerheid over de levering van Russisch gas leiden tot een grote vraag naar onder meer hybride warmtepompen en zonnepanelen”, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie van installatiebedrijven. „Mensen met een variabel of aflopend energiecontract voelen de stijging van de gasprijs meteen in hun portemonnee en willen verduurzamen. Woningbezitters merken dat het meer dan ooit loont om te verduurzamen en energie te besparen. Natuurlijk zijn er wachttijden, maar die schrikken mensen helemaal nog niet af. Integendeel, verduurzamen is topprioriteit geworden.”

    BEKIJK OOK:
    Onafhankelijk van Russisch gas? Zo pakten deze woningeigenaars het aan

    Isolatiemaatregelen
    Steun is er ook vanuit gemeenten. Bedragen variëren lokaal: de energiesubsidiewijzer toont hoeveel bewoners per gemeente krijgen voor dak- en vloerisolatie, dubbel glas, inductiekookplaat, zonnepanelen of een groen dak. Die pot raakt vanwege de enorme toeloop her en der snel leeg, merkt kenniscentrum Milieu Centraal. „Vooral voor isolatiemaatregelen.”

    Daarnaast kunnen woningeneigenaren via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) een tegemoetkoming aanvragen voor een boiler op zonnestroom, hybride warmtepomp, isolatie en de aansluiting op een warmtenet. Vrijdagmiddag meldde Klimaatminister Jetten dat er dit jaar 13 miljard euro voor deze subsidies beschikbaar is. De overheid wil verwarming met aardgas in 2050 tot nul terugbrengen.

    Luister onze podcast Kwestie van Centen:

    „De extreem hoge gasprijs maakt dat de terugverdientijd voor warmtepompen enorm sterk is gedaald”, zo verklaart Marc Visser van producent Remeha de grote vraag. De terugverdientijd van zonnepanelen, die 25 jaar meegaan, was ooit zeven jaar. Dat is opeens krap drieënhalf jaar, ziet adviseur Menno van Luijn. „Dat praat zich snel rond.”

    Maar de markt is er helemaal niet op berekend als de helft van Nederland ineens aan de warmtepomp gaat, waarschuwt Jon van Diepen, die al jaren de energietransitie analyseert. Voor warmtepompen zijn maar enkele gecertificeerde producenten. Die hebben grote leveringsproblemen vanwege onder meer een tekort aan chips en personeel.

    „Een bron van alle problemen is dat de salderingsregeling van de overheid bij mensen de suggestie wekt dat als ze maar veel zonnepanelen of een warmtepomp hebben, dat je dan energieneutraal bent. Maar zo werkt het helemaal niet. Want er is nog een groot gat tussen je opwek in de zomer en je verbruik in de winter.”

    BEKIJK OOK:
    Berekening: ’Gemiddelde spaarder duizenden euro’s kwijt door inflatie’

    Het beste zou zijn woningen beter te isoleren, zegt Van Diepen. „Maar om een woning uit de jaren 70 dezelfde energiekwaliteit te geven als die van nieuwbouw, ben je tienduizenden euro’s verder.” Overheidssubsidies jagen ook schaarste aan. „Dan denken Nederlanders al snel dat het bijna gratis is, en happen ze massaal toe.”

    Opgeteld lopen de eerste kosten voor een energiezuiniger huis, ondanks subsidies, voor consumenten fors op. Laat je niet gek maken, zegt energieadviseur Joost Hofman. „Doe het in stappen. Begin daarom met je leefgedeelte, met muur-, glas- en dakisolatie van je woonkamer, keuken, de hal. Daarmee breng je direct een groot deel van je energieverbruik terug.”

    Sluipverbruik
    „Met een slimme thermostaat bespaar je ook veel. Dat geldt ook voor sluipverbruik: bijvoorbeeld die oude koelkast die het weliswaar nog heel goed lijkt te doen, maar echt stroom vreet. Dat geldt ook voor oude mechanische ventilatiepompen en oudere circulatiepompen. Doe dat eerst.”

    www.telegraaf.nl/financieel/113194507...
  6. nobahamas 19 maart 2022 18:41
    Hysata – Electrolyser Breaks Efficiency Records, Enabling World-Beating Green Hydrogen Cost

    De huidige electrolisers hebben bij de omzetting van elektrische stroom naar waterstof 25 procent vermogensverlies
    De electrolisers van Hysata maar 2 procent. Binnen drie jaar commercieel toepasbaar

    hydrogen-central.com/hysata-electroly...
  7. forum rang 10 voda 21 maart 2022 09:44
    Hoge gasprijzen dwingen vier van de tien glastuinders definitief of tijdelijk te stoppen
    Vasco van der Boon 20 mrt   16:55

    'Deze hele topsector dreigt onderuit te gaan', waarschuwt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland in de kas van een bloemenkweker uit haar achterban. Foto: David van Dam voor het FD

    Door de gestegen energieprijzen verslechtert de situatie voor de Nederlandse glastuinbouw razendsnel. Inmiddels dreigt 40% van de glastuinders definitief of tijdelijk te stoppen door gebrek aan geld en te hoge kosten, concludeert brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland uit een recent onderzoek met Rabobank, ABN Amro en Eneco-dochter AgroEnergy.

    Vier op de tien glastuinders kunnen het niet meer bolwerken. Daarmee is het toch al hoge percentage van 20% van glastuinders die eind vorig jaar in een enquête meldden het niet te redden binnen enkele maanden verdubbeld.

    Hele sector dreigt onderuit te gaan
    'Het is verschrikkelijk', zegt Adri Bom-Lemstra, de begin vorig jaar aangetreden voorzitter van Glastuinbouw Nederland. 'Als er niet snel wordt ingegrepen, gaat dit consequenties hebben in de hele keten, van kennisinstituten als Wageningen tot en met zaadbedrijven, de verpakkingssector en de logistiek. Deze hele topsector dreigt onderuit te gaan.'

    Foto: David van Dam
    Over de volle breedte kampen ondernemers in de glastuinbouw nu met financiële problemen. Of het nu rozenkwekers, plantenkwekers, tomaten- of paprikatelers zijn, 'bij alle bedrijven staan de marges onder druk.' Vrijwel iedere tuinder spreekt zijn spaarcenten inmiddels aan. Ruimte voor nieuwe investeringen, bijvoorbeeld in energiebesparing of in alternatieven voor gas zoals aardwarmte, hebben de meeste tuinders niet meer.

    Super koopt tomaten wel in Marokko
    Tot een jaar geleden maakte energie gemiddeld 20% tot 30% van de onkosten van een glastuinder uit. Gas kostte toen 7 tot 20 cent per kubieke meter. 'Dat is geëxplodeerd tot 180 cent rond de kerst. Een vertienvoudiging. Wat zeg ik? Het twintig-, dertigvoudige.'

    Door langlopende leveringscontracten en de inkoopmacht van supermarkten slagen tuinders er nauwelijks in deze enorme kostprijsstijgingen door te berekenen aan hun afnemers. 'Als de Nederlandse tomaten het tienvoudige moeten kosten, zegt de supermarkt natuurlijk: ik haal ze wel uit Spanje of Marokko.'

    Bank kan tuinder niet meer financieren
    Dit heeft niets te maken met tuinders die zo dom of zo slim waren om hun gascontracten wel of niet vast te leggen. 'Vrijwel geen enkele tuinder koopt zijn gas voor 100% op vaste contracten of voor 100% op dagprijzen.' Het merendeel van de glastuinders heeft de helft van zijn gaslevering vastgelegd en koopt de andere helft in op dagprijzen.

    Foto: David van Dam
    De energiecrisis raakt de hele sector zo hard dat de banken, die nu garant staan voor de energiekosten van de tuinders, volgens hun businessmodellen 'eigenlijk bijna geen enkele tuinder meer kunnen financieren.'

    Al maandenlang crisisoverleg
    Doffe ellende dus, maar in het licht van de oorlog in Oekraïne aarzelt Bom-Lemstra toch of het woord 'crisis' voor de toestand van de glastuinbouw passend is. 'Als elders mensen moeten vechten voor hun leven, dan past ons op menselijk vlak bescheidenheid om over onze centen te piepen.'

    Feit is dat Bom-Lemstra al maanden een formeel als 'crisisoverleg' gedoopt beraad voert van Glastuinbouw Nederland met organisaties en bedrijven als Rabo, Eneco, Plantum, GroentenFruit Huis, Rijk Zwaan, Royal Flora Holland en LTO Nederland. Sinds september vorig jaar, toen de gasprijs al alarmerend omhoogschoot, ging Bom-Lemstra overal 'aan de bel trekken'. 'Van: hé jongens, wat nou als deze hoge energieprijzen langer gaan duren?'

    Zelfs VNO-NCW reageerde eerst lauw
    De respons was aanvankelijk lauw. Tot aan de kerst reageerde de overheid eigenlijk niet. En zelfs in eigen kring, bij de landelijke werkgeversorganisatie VNO-NCW, kreeg Bom-Lemstra tot aan de kerstdagen te horen dat de glastuinbouw als enige bedrijfstak alarm sloeg.

    'Dat is na de kerst wel veranderd, en na de oorlog is opeens alles bespreekbaar.' Bom-Lemstra noemt als voorbeelden haar voorstel om de gasprijzen door de overheid af te laten, of de gedachte om wellicht toch de gaskraan in Groningen wat meer open te draaien. Een paar weken geleden waren dat nog taboes. Nu wil Frankrijk een prijsplafond van 70 cent voor de gasprijs. En staatssecretaris Hans Vijlbrief schrijft de kamer in zijn laatste brief toch ietsje meer Nederlands gas te willen. 'Alles is opeens volatiel.'

    Zonder tuindersstroom geen licht
    Hier en daar ontmoet Bom-Lemstra bij Kamerleden en ministeries nog wel wat scepsis. In de trant van: de glastuinbouw heeft lang geprofiteerd van goedkoop Gronings gas, de sector had maar wat eerder moeten overschakelen.

    Foto: David van Dam
    Of zoals in de suggestie van GroenLinks om dan maar even te stoppen met het kweken van bloemen op gas, 'omdat dat een luxeproduct zou zijn', smaalt Bom-Lemstra. 'De glastuinbouw kan nu niet eens van het gas af, want met 9% van het gasverbruik leveren wij 11% van de Nederlandse stroom.' Zonder tuindersstroom gaat het licht uit bij miljoenen Nederlanders.

    Overheidsborg voor tuindersgas
    Vrijdag kon Bom-Lemstra klimaatminister Rob Jetten en landbouwminister Henk Staghouwer van de urgentie doordringen. Eind april komen die met een reddingsplan voor de glastuinbouw. Daar moet van haar in ieder geval in staan dat de overheid in plaats van de banken borg gaat staan voor de energiecontracten van de tuinders.

    En er moet meer en beter doordachte subsidie komen voor alternatieve energiebronnen als gas. 'Want dat we als sector van het gas af moeten en willen, staat buiten kijf.' Aan het telen van bloemen en tomaten op gas komt kortom een eind.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1433733/hoge-gasprijze...
  8. forum rang 10 voda 21 maart 2022 11:16
    Europese gasprijs duikt onder de 100 euro door warm weer
    ANP Producties 1 uur geleden

    AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is maandag onder de 100 euro per megawattuur gedoken op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam. De nog altijd gestage stroom van Russisch gas en warm weer zorgden voor minder zorgen bij handelaren.

    Rond 09.00 uur stond de gasprijs op 98,12 euro, wat 6,6 procent lager was dan de opening van rond de 104 euro. Daarmee was de gasprijs op zijn laagste punt in drie weken.

    Door de oorlog in Oekraïne steeg de gasprijs de afgelopen tijd sterk. Op enig moment kostte gas zelfs 345 euro per megawattuur. Onder meer de dreiging van sancties van het Westen en dreigementen van Rusland om de gaskraan dicht te draaien zorgden voor zenuwen bij gashandelaren. Ook de mogelijkheid dat een belangrijke Russische gaspijplijn door Oekraïne bij het oorlogsgeweld beschadigd zou kunnen raken, was reden voor zorgen.
  9. forum rang 10 voda 22 maart 2022 07:46
    Equinor to Maintain High Gas Exports to Europe

    Strategic Research Institute
    Published on :
    22 Mar, 2022, 5:30 am

    Equinor and its partners, together with Norwegian authorities, take new steps to meet the gas demand in Europe. Increased production permits allow the high gas production from the Troll, Oseberg and Heidrun fields to be maintained through the summer months. The adjusted production permits from the Ministry of Petroleum and Energy allow the Oseberg field to increase its gas exports by around one billion cubic metres in the period up to 30 September. For the Heidrun field gas exports can increase by 0.4 billion cubic meters for the calendar year 2022.

    The measures

    Planned turnarounds on four platforms on the Oseberg field in May will be postponed to September 2022. This will accelerate the production of slightly less than 500 million cubic metres from September to May.

    The Ministry of Petroleum and Energy has approved the application from Equinor for a more flexible production permit for the Oseberg field for the current gas year, enabling the field to maintain maximum production. Oseberg can thus increase gas exports up to 30 September 2022 by about 1 billion cubic metres. This is an about 15–20 percent increase for the current gas year, putting this year’s production at about 7 billion cubic metres.

    The Ministry of Petroleum and Energy has approved the application from Equinor for an increase in the production permit to 38 billion cubic metres of gas for the Troll field for the current gas year. This increases production by 1 billion cubic metres, equivalent to an increase of slightly less than 3 percent for the Troll field in this gas year, in the event of loss of production from other fields.

    The Ministry of Petroleum and Energy has approved the application from Equinor to increase the gas production on the Heidrun field by 0.4 billion cubic metres in the current calendar year, i.e., an increase of up to approx. 30 percent.

    Hammerfest LNG is also scheduled to come on stream from mid-May, providing more than 6 billion cubic metres of gas per year from the Barents Sea.
  10. Willy B. 22 maart 2022 09:34
    De grootste windmolenparken van Europa, die zich momenteel in het VK en Nederland bevinden, worden mogelijk ingehaald door een Zweeds project. OX2, de ontwikkelaar ervan, ziet het groot.

    Momenteel is het VK nog Europees en wereldrecordhouder met Hornsea 1. Dat is gelegen in de Noordzee en heeft een totale capaciteit van 1,2 GW, maar zal dit jaar al overtroffen worden door zijn jongere broertje Hornsea 2. Zodra dat volledig operationeel is, zal het een capaciteit hebben van meer dan 1,3 GW. Samen zullen de twee offshore-windparken ongeveer 2,3 miljoen woningen van stroom kunnen voorzien. Op langere termijn worden ze ingehaald en aangevuld door Hornsea 3 dat in de stroombehoeften van nog eens 2 miljoen woningen zal kunnen voorzien.

    Maar zelfs dit gezamenlijk record zal niet lang standhouden. Elders zitten andere, grotere projecten in de pijplijn - of zijn zelfs in aanbouw. Nu dient een nieuwe Europees recordhouder zich aan. Eén die niet in Britse of Nederlandse wateren gebouwd zal worden, maar in Zweedse.

    Windparkontwikkelaar OX2 heeft onlangs een Natura 2000-vergunning aangevraagd voor een offshore windpark in de Zweedse exclusieve economische zone in de Oostzee, tussen de eilanden Gotland en Öland. De naam van het park is Aurora en het komt 20 kilometer ten zuiden van Gotland en 30 kilometer ten oosten van Öland. Het zal tot 370 turbines omvatten met een maximale hoogte van 370 meter. De totale capaciteit van 5,5 GW wordt ingevuld met turbines van 15 MW. Aurora wordt het voorlopig grootste project in Europa. Het zal 24 TWh per jaar produceren, genoeg om het jaarlijkse verbruik van ongeveer vijf miljoen huishoudens te dekken. Het project zal jaarlijks een vermindering met ongeveer 14 miljoen ton CO2 opleveren. De vergunningsaanvraag van OX2, die een milieueffectbeoordeling omvat, is nu in handen van de districtsraad van Gotland.

    Als Aurora groen licht krijgt, zal het behoren tot de grootste offshore windparkprojecten in de wereld. Op dit moment is dat record in handen van Zuid-Korea. Dat plant om, tegen 2030, een park van 8,2 GW te bouwen in de Gele Zee.
  11. forum rang 10 voda 23 maart 2022 14:24
    EU wil gezamenlijke inkoop gas en verplichte voorraden
    Maatregelen om energiezekerheid te verbeteren.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie wil dat Europese landen gezamenlijk gas gaan inkopen en stelt een verplichting voor om de gasvoorraden aan te vullen voor de winter.

    Er moet een speciaal team komen voor de gezamenlijke inkoop van gas op EU-niveau. Door gezamenlijk in te kopen zouden lidstaten gemakkelijker energie kunnen invoeren voor een goede prijs, zonder tegen elkaar op te hoeven bieden. De collectieve inkoop zou ook voor de import van hernieuwbaar gas en waterstof moeten worden toegepast.

    Het wetsvoorstel verplicht om de opslag van gas dit jaar op minimaal 80 procent van de capaciteit te brengen voor de winter. Dit zou de jaren daarna naar 90 procent gaan, om energiezekerheid te bieden.

    Vorig jaar liepen de energieprijzen al sterk op, omdat veel energiebedrijven hadden gewacht met het aanvullen van hun voorraden, hopend op een prijsdaling.

    Opslag van energie zullen worden aangemerkt als cruciale infrastructuur. Voor lidstaten zonder ondergrondse opslagruimte komt er een solidariteitsmechanisme, waardoor zij ook van de voorraden gebruik kunnen maken.

    Ook heeft de Europese Commissie onderzocht of de prijzen op de elektriciteitsmarkt kunnen worden beïnvloed op EU of nationaal niveau om de invloed van de hoge energieprijzen op burgers en bedrijven te verlichten. De regeringsleiders zijn nu aan zet, stelde de Commissie.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  12. forum rang 10 voda 23 maart 2022 14:51
    Installateurs en elektrisch vervoer profiteren van hoge energieprijs
    Frits Conijn Richard Smit 14:45

    Veel ondernemers hebben last van de hoge brandstofprijzen, maar er zijn ook bedrijven die nu juist drukker hebben dan ooit. Bij de installatiebranche, leveranciers van zonnepanelen en fabrikanten van elektrische fietsen en driewielers staat de telefoon roodgloeiend.

    Mensen laten zonnepanelen op woningen installeren om minder afhankelijk te zijn van aardgas en om te besparen op energieverbruik. Foto: Jeffrey Groeneweg/ ANP

    De stookkosten dalen, het binnenklimaat wordt aangenamer. Arie Baars van energieadviesbureau Eagle Energy is lyrisch over de techniek die 'dynamisch waterzijdig inregelen' heet. 'Na een paar simpele ingrepen stroomt het water efficiënter door de verwarming waardoor het energieverbruik zeker 15% lager uitkomt.' Volgens Baars zijn de kosten bij de huidige gasprijs in 2,5 jaar tijd terugverdiend.

    Ook conferentiecentrum Samaya in het Utrechtse Werkhoven koos voor deze methode. Vroeger hingen er in de kelders tien verwarmingsketels, nu zijn dat er zeven. Op die manier wordt in dit voormalige klooster een besparing gerealiseerd van 30% tot 35%.

    Arie Baars heeft het drukker dan ooit. Hij adviseert woningcoöperaties, de verhuurders van kantoren en gemeenteambtenaren. En in de avonduren bezoekt hij vaak een vergadering van een vereniging van eigenaren. 'Besparen begint met waterzijdig inregelen', zegt hij. 'Dat is met €100 per radiator veel goedkoper dan bijvoorbeeld muren isoleren. Momenteel kunnen we de aanvragen nauwelijks aan.'

    Tekort aan mensen en pompen
    Daarmee scharen Baars en zijn collega's zich in een lange rij van overbezette technische bedrijven. 'Onze sector komt ongeveer 20.000 mensen tekort', zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. 'De komende jaren loopt dat op tot 40.000.'

    De verduurzaming was de eerste aanzet voor de drukte bij de technische bedrijven. Nu komen daar de stijgende energieprijzen bij. Daardoor verdienen nieuwe technieken zich relatief snel terug. 'Bovendien zijn er door de oorlog in Oekraïne veel mensen die de Russen de gasinkomsten niet gunnen', zegt Terpstra.

    Dus is er een run op bijvoorbeeld warmtepompen. Waar die een jaar terug nog zonder problemen geleverd konden worden, is er nu een wachttijd van een half jaar. Die is niet alleen te wijten aan de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook aan een gebrek aan materialen. Vooral de chips voor de besturingssystemen zijn nauwelijks te krijgen.

    Wachtlijsten
    Ook voor de installatie van zonnepanelen is er een wachtlijst, constateert Hans André de La Porte van de Vereniging Eigen Huis. 'Zonnepanelen lijken overal voldoende op voorraad', zegt hij. 'Het knelpunt is dat er niet voldoende installateurs zijn om de bestelde panelen op daken te plaatsen.'

    Bij installatiebedrijf Feenstra is het aantal aanvragen voor zonnepanelen dit jaar in vergelijking met dezelfde periode in 2021 ruim verdubbeld. 'We ontvangen momenteel net zoveel aanvragen op een dag als dat we eind vorig jaar in een week ontvingen', aldus een woordvoerder.

    Feenstra, dat landelijk actief is, signaleert ook een grotere belangstelling voor zonneboilers. Op het dak wordt een zonnecollector geïnstalleerd die de warmte van de zonnestralen verzamelt. Deze warmte wordt opgeslagen in een boiler en vervolgens gebruikt in badkamer of keuken. Dat scheelt ongeveer de helft van de kosten die een huishouden maakt voor warm water.

    Elektrisch rijden
    Wat geldt voor de installatiebedrijven gaat ook op voor de producenten van elektrische vervoermiddelen. Neem Carver, een bedrijf dat in Friesland elektrische driewielers bouwt. 'De omzet van deze maand is verdubbeld', zegt ceo Anton Rosier. 'Door de hoge benzine- en dieselprijzen gaan mensen op zoek naar alternatieven.'

    De omslag kwam toen de literprijs boven de €2 kwam, constateert Rosier. Toen werden veel tweede auto's ingeruild voor een Carver, vooral door forenzen. 'Met onze oplossing kun je voor €3 een hele week op en neer naar je werk', zegt Rosier. 'De dealers merken ook dat klanten vragen naar andere oplossingen. Wij denken dit jaar wereldwijd 2500 tot 3000 Carvers te verkopen.’

    Ook Daan van Renselaar, directeur en oprichter van de elektrische fietsenmaker Stella Fietsen in Nunspeet, ziet een enorme toename van de vraag. 'In de eerste twee maanden van dit jaar verkochten we al 35% meer dan vorig jaar. We horen heel duidelijk dat er voor de kortere afstanden in het woon-werkverkeer een kantelpunt is bereikt: ga ik met de tweede auto of kies ik voor de fiets?'

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1434115/installat...
  13. forum rang 10 voda 25 maart 2022 09:06
    SolarPower Europe presenteert route naar 1 terawattpiek zonnepanelen

    SolarPower Europe heeft een plan gepresenteerd om de Europese Unie in 2030 over 1 terawattpiek aan zonnepanelen te laten beschikken en daarmee het gebruik van Russisch gas fors te verminderen.

    De Europese koepelorganisatie heeft het ‘1TW Solar Pathway for 2030’ opgesteld in antwoord op de presentatie van REPowerEU. In dat plan stelde de Europese Commissie eerder deze week dat Europa voor 2030 volledig van het Russisch gas af kan en dit jaar 15 terawattuur zonne-energie kan opwekken.

    Juiste kaders
    ‘Als reactie op de voorstellen van de Europese Commissie en als erkenning voor de hernieuwde geopolitieke urgentie van de transitie naar hernieuwbare energie, heeft SolarPower Europe een route gepubliceerd naar het terawattniveau van zonne-energie in Europa’, duidt Walburga Hemetsberger, chief executive officer van SolarPower Europe. ‘Met de juiste kaders is 1 terawattpiek aan pv-capaciteit in 2030 voor Europa binnen handbereik.’

    Met inbegrip van de doelstelling voor zonne-energie op daken, voorziet de REPowerEU-strategie van de Europese Commissie in 420 gigawattpiek aan extra zonnepanelen voor de EU tegen 2030, waarmee het cumulatief opgestelde vermogen zou uitkomen op 565 gigawattpiek. In het business-as-usualscenario – het meest waarschijnlijke scenario gehanteerd door SolarPower Europe – zou dat in 2030 echter al 672 gigawattpiek bedragen. Het noodzakelijke ambitieniveau via een versneld, hoog scenario kan volgens de koepelorganisatie tegen 2030 leiden tot meer dan 1 terawattpiek aan opgesteld pv-vermogen.

    De investeringskosten om de Europese Unie in 2030 naar de terawattschaal te brengen, zouden volgens SolarPower Europe 782 miljard euro bedragen. Dat is 74 procent hoger dan het ‘business-as-usual’-scenario, maar dat scenario zou dan ook ontoereikend zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius.

    Parallel met China
    De Europese koepel trekt de parallel met China dat vorig jaar 54 gigawattpiek aan zonnepanelen installeerde en dit jaar naar verwachting 91 tot 92 gigawattpiek. Eenzelfde procentuele, snelle groei behoort volgens SolarPower Europe ook voor Europa tot de mogelijkheden als men maar barrières wegneemt, vooral bij het verstrekken van vergunningen (red. zie kader).

    In het versnelde scenario ‘hoog’ van SolarPower Europe zou het installatietempo dit jaar met 3 gigawattpiek omhoog kunnen, om vervolgens in de periode 2023-2025 een installatieniveau van 112 gigawattpiek te bereiken. Dat laatste is 46 gigawattpiek hoger dan het hoogste scenario dat SolarPower Europe in zijn eerdere marktonderzoeksrapporten gehanteerd heeft.

    Voor meer, zie link:

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  14. [verwijderd] 26 maart 2022 17:48
    quote:

    haas schreef op 3 juni 2013 00:11:

    Energie in EU: produktie,diverse bronnen etc
    ontwikkelingen in EU
    maar kan ook daarbuiten zijn in relatie tot EU
    Jetten moet goed in de gaten worden gehouden!!
    Jetten zal proberen van de onstane energiesitutie de Groene Kmerr plannetjes er door te drukken: 'n ramp
    En zeggen dat het niet aan het Regeringsbeleid ligt de afgelopen 10 jaren,maar aan Rusland.
    NL gooit zijn oude energieschoenen weg,terwijl het nog geen nieuwe energieschoenen heeft
    =====================================================================
    Rampenscenario zonder Russisch gas: hele industrieën vallen in paar weken stil
    Door THEO BESTEMAN EN MIKE MULLER

    Updated Vandaag, 09:58
    Vandaag, 06:47in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Nederland wacht een ongekend rampenscenario als Moskou ons snel van het Russische gas afsnijdt. Of als Europa zelf snel Russisch gas gaat weren. Transportbedrijven vallen zonder gas binnen enkele weken stil, net als tuinders, veehouders, slachters, bakkers en suiker- en glasproducenten.

    Minister Jetten (kleine foto) moet bepalen of en wanneer bedrijven van het gas moeten.
    Minister Jetten (kleine foto) moet bepalen of en wanneer bedrijven van het gas moeten.? ANP/HH/DE TELEGRAAF
    Nederland wacht een ongekend rampenscenario als Moskou ons snel van het Russische gas afsnijdt. Of als Europa zelf snel Russisch gas gaat weren. Transportbedrijven vallen zonder gas binnen enkele weken stil, net als tuinders, veehouders, slachters, bakkers en suiker- en glasproducenten....
    www.telegraaf.nl/financieel/195107457...
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  15. forum rang 10 voda 29 maart 2022 11:11
    Russische gasleveringen aan Europa via Oekraïne blijven hoog
    ANP Producties 1 uur geleden

    MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom blijft veel gas leveren aan Europa via de pijplijn door Oekraïne. Dat meldt het Russische persbureau RIA op basis van gegevens van de Oekraïense beheerder van de pijpleiding. In de afgelopen dagen werd er gemiddeld meer dan 109 miljoen kubieke meter gas per dag geleverd aan Europa.

    De leveringen van Gazprom liggen daarmee aan de bovenkant van de contractuele verplichtingen van het bedrijf. Eerder werd al bekend dat Gazprom in maart tot nu toe meer gas levert dan de periode daarvoor. Dat heeft te maken met het feit dat klanten vrezen dat de gaskraan door sancties of door schade aan de belangrijke gaspijplijn door Oekraïne dicht zal gaan. Daarom proberen ze wat reserves aan te leggen nu het nog kan.

    De Europese gasprijs schommelt rond de 110 euro per megawattuur op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam. Rond 09.30 uur steeg de gasprijs met 7 procent tot 109,70 euro per megawattuur. Kort na de Russische invasie in Oekraïne werd voor gas nog een recordprijs van 345 euro per megawattuur betaald.

    Rusland is de belangrijkste leverancier van aardgas voor Europa. Door de oorlog in Oekraïne probeert de Europese Unie sneller van zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te komen. De Russische president Vladimir Poetin eiste vorige week dat klanten uit "onvriendelijke landen", waaronder de EU-lidstaten, voortaan hun gas afrekenen in roebels. De eis om in roebels te betalen kan worden gezien als dreigement van het Kremlin om de gaskraan dicht te draaien.
  16. forum rang 10 voda 31 maart 2022 07:20
    Germany Triggers First Stage of Emergency Gas Plan

    Strategic Research Institute
    Published on :
    31 Mar, 2022, 6:52 am

    It is reported that Germany and Austria have triggered emergency plans over possible gas supply disruption amid a payments stand-off with Russia as Russia has demanded unfriendly countries pay for its gas in roubles from 31 March, but the EU, which mainly pays in euros, rejected the idea. Moscow later appeared to soften its stance, saying rouble payments would be introduced gradually. But Germany and Austria have taken the first steps towards gas rationing. Germany urged consumers and companies to reduce consumption in anticipation of possible shortages, while Austria said it was tightening its monitoring of the gas market.

    Germany's Economy Ministry has triggered the first of three stages of its emergency gas plan

    1. EARLY WARNING PHASE

    - This stage is triggered when there are "concrete, serious and reliable indications that an event may occur which is likely to lead to a significant deterioration of the gas supply situation and probably to the alarm or emergency level."

    - Gas companies continue to ensure supplies, there are no supply disruptions yet.

    - Gas transmission system operators, or network operators, update Germany's Economy Ministry at least once a day on the supply situation.

    - Electricity TSOs coordinate to ensure the stability of their grids.

    - Gas suppliers advise the government and are part of the crisis team.

    - The government immediately informs the European Commission about potential further measures, which can include revoking the early emergency status if the conditions are no longer met.

    2. ALARM PHASE

    - This stage is triggered when there "is a disruption in the gas supply or an exceptionally high demand for gas which leads to a significant deterioration of the gas supply situation, but the market is still able to cope with this disruption or demand without the need to take non-market based measures."

    - It kicks in when there is a high risk of long-term supply shortages of gas.

    - There are no changes compared with the first phase, but all market players, including TSOs and gas suppliers, are under more pressure to balance out disruptions via efficiency and short-term measures such as procuring gas from alternative sources.

    3. EMERGENCY PHASE

    - This stage is triggered when there is an exceptionally high demand for gas, a significant disruption in gas supplies or another significant supply situation and all relevant market-based measures have been implemented, but gas supply is insufficient to meet the remaining gas demand so that additional non-market based measures need to be taken, in particular to ensure the supply of gas to protected customers.

    - State intervention kicks in because market fundamentals no longer apply, effectively meaning that remaining gas supplies are rationed.

    - This is done by the German network regulator, the Bundesnetzagentur, which is tasked with securing the "vital demand for gas with special consideration of protected customers and minimizing consequential damage."

    - In broad brush terms, supply to industry is curtailed first, while households and critical institutions such as hospitals continue to receive available gas.
  17. forum rang 10 voda 31 maart 2022 08:08
    ABN AMRO: bedrijven mogelijk 22 miljard meer kwijt aan energie
    ANP Producties 8 uur geleden

    AMSTERDAM (ANP) - De sterk opgelopen prijzen voor gas en elektriciteit kunnen het Nederlandse bedrijfsleven tot wel 22 miljard euro kosten. Dat berekenden economen van ABN AMRO in een sectorrapport. De glastuinbouw, de industrie, de bouw en de voedingsmiddelenindustrie zijn daarbij het meest kwetsbaar voor de stijgende energieprijzen.

    Bij de berekening gaat de bank ervan uit dat het bedrijfsleven voor de helft van het energieverbruik variabele tarieven betaalt. Volgens de kenners kunnen meer bedrijven in de problemen komen als meer energiecontracten aflopen. De kosten voor energie zijn in de berekening dit jaar vijf keer hoger dan in 2019. Door de oorlog in Oekraïne zullen de energietarieven nog minstens tot het voorjaar van 2023 hoog blijven, verwachten de economen.

    Verder meent ABN AMRO dat het doorberekenen van de hogere kosten niet vanzelfsprekend is. Dat komt mede door de concurrentiedruk. Daarnaast speelt mee dat bedrijven contracten zijn aangegaan voor een bepaalde prijs, en dat gedurende het productieproces de kosten oplopen. Dit speelt bijvoorbeeld in de bouw waar grondstoffen en materialen gedurende projecten duurder zijn geworden.

    Inhaaleffect

    De stijgende prijzen worden ook door de consument gevoeld. Het raakt aan de koopkracht en het vertrouwen en dat is slecht nieuws voor winkelbedrijven en horeca die nog herstellende zijn van de coronacrisis. Dit herstel duurt mogelijk langer omdat mensen minder snel geneigd zijn om geld uit te geven, of gewoonweg minder te besteden hebben.

    De kenners van ABN AMRO verwachten evengoed dat de economie dit jaar met 3,1 procent zal groeien. Dat komt vooral door de sterke vraag, waarbij eindafnemers de hogere prijzen nog betalen, en mensen ook nog graag naar de kroeg of een restaurant gaan omdat dit door corona lang niet mogelijk was. Maar in de loop van het jaar zal het inhaaleffect minder worden.
  18. forum rang 10 voda 31 maart 2022 08:58
    Nederland verhoogt inzet hernieuwbare energie voor stroomproductie in coronatijd sneller dan andere landen in de wereld
    Business Insider Nederland 20 uur geleden

    Nederland heeft van alle landen de afgelopen twee jaar de grootste stappen gezet wat betreft het gebruik van hernieuwbare energie voor de elektriciteitsproductie.

    Dat stelt klimaatdenktank Ember in een rapport. In drie jaar tijd verhoogde Nederland het aandeel van wind en zon bij de stroomopwekking van 14 procent naar ruim een kwart. Ook Australië en Vietnam wisten hun verbruik snel te vergroenen.

    In de tabel hieronder is de verandering in het aandeel van hernieuwbare energie bij de stroomopwekking te zien. Voor Nederland gaat het dan om een toename van 11 procentpunt (donkergroene balk) voor zon en wind in de afgelopen drie jaar.

    © Aangeboden door Business Insider Nederland
    Afgelopen jaar kwam de totale stroomproductie uit zon en wind in Nederland uit op 29 miljard kWh, wat goed was voor een kwart van de totale elektriciteitsproductie. Neem je de stroomopwekking uit biomassa ook mee dan komt het totale aandeel van hernieuwbare energie in Nederland op 33 procent.

    De wereldwijde economie herstelde vorig jaar van de coronacrisis en daardoor nam de vraag naar elektriciteit snel toe. Door de hoge olie- en gasprijzen gingen landen meer steenkool gebruiken. Mede daardoor bereikte de uitstoot van CO2 vorig jaar een recordhoogte.

    Toch kunnen zonne- en windenergie volgens klimaatdenktank Ember voldoende groeien om de opwarming tot 1,5 graad te beperken. Dan moet het gebruik ervan tot 2030 wereldwijd elk jaar met zeker 20 procent groeien. De toename moet nog wel versnellen want vorig jaar werd een groei van 17 procent gehaald. Het was de eerste keer dat hernieuwbare energie wereldwijd goed was voor 10 procent van de totale opwekking van elektriciteit.

    VN-klimaatpanel IPCC meldde vorig jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.
  19. forum rang 10 voda 31 maart 2022 14:31
    Wereldwijd meer energie uit wind, zon en water dan uit kolen
    Redactie 7 uur geleden

    Voor het eerst kwam in 2021 meer van 's werelds energie uit schone bronnen dan uit kolen. Zon, wind, waterkracht, nucleair en bioenergie leverden in 2021 38% van de wereldwijd opgewekte hoeveelheid energie, kolen bleven steken op 36%. In 50 landen, waaronder China en Japan, werd vorig jaar meer dan 10% van de energie uit zonne- en windenergie gehaald. In 2020 was dat nog in 43 landen het geval.

    Dat blijkt uit het derde globale energierapport van denktank Ember, dat data presenteert over 75 landen die 93% van de wereldwijde energievraag vertegenwoordigen.

    Zon- en windenergie waren de snelst groeiende schone energiebronnen, met een groei van respectievelijk 23 en 14%. Nederland, Australië en Vietnam zagen het aandel zonne- en windenergie met 10 procentpunten stijgen en zijn daarmee de snelste groeiers.

    De Nederlandse situatie steekt nog altijd bleekjes af bij de landen die al meer dan een kwart van hun energie uit die twee bronnen halen. Koploper wereldwijd is Denemarken met 52%, gevolgd door Luxemburg (43%) en Uruguay (47%). Het Midden-Oosten en Afrika zagen de minste groei.

    Volgens Ember zou de opwarming van de aarde tot 1,5°C boven het pre-industriële niveau haalbaar zijn op voorwaarde dat het tienjarig gemiddelde van een samengestelde groei van 20% tot 2030 kan worden vastgehouden, aldus de Financial Times. De productie van hernieuwbare energie raakt in een stroomversnelling naarmate de kosten dalen. Daar staat tegenover dat ook de energieproductie via kolencentrales vorig jaar met 9% toenam, de grootste stijging sinds 1985. Dat houdt verband met de grote vraag naar elektriciteit om uit de coronacrisis te komen. De CO2-uitstoot van de elektriciteitssector steeg dan ook naar een recordniveau, nog 3% hoger dan in 2018.

    Hoewel zonne- en windenergie dubbele groeicijfers konden laten zien, bleef de ontwikkeling van andere schone bronnen achter: waterkracht daalde met 2%, nucleair groeide met 4% en bioenergie met 6%. Bij bioenergie (energie opgewekt door verbranding of vergisting) kun je je overigens afvragen hoe 'schoon' die is: afhankelijk van de gebruikte bronnen kan daar veel CO2-uitstoot mee gemoeid zijn.
  20. [verwijderd] 1 april 2022 07:53
    quote:

    haas schreef op 26 maart 2022 17:48:

    [...]

    Jetten moet goed in de gaten worden gehouden!!
    Jetten zal proberen van de onstane energiesitutie de Groene Kmerr plannetjes hun slag te slaan: 'n ramp
    En zeggen dat het niet aan het Regeringsbeleid ligt de afgelopen 10 jaren,maar aan Rusland.

    NL gooit zijn oude energieschoenen weg,terwijl het nog geen nieuwe energieschoenen heeft
    =====================================================================
    Rampenscenario zonder Russisch gas: hele industrieën vallen in paar weken stil
    Door THEO BESTEMAN EN MIKE MULLER
    www.telegraaf.nl/financieel/195107457...
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Kolencentrale Maasvlakte niet dicht

    De kolencentrale op de Maasvlakte van
    Riverstone gaat toch niet dicht.Het
    bedrijf heeft de overeenkomst met het
    Rijk hierover in de prullenbak gegooid.
    Dat is een probleem voor het kabinet in
    het terugdringen van de CO2-uitstoot.

    Riverstone zou 212,5 miljoen krijgen
    bij sluiting.Dat werd gezien als een
    goede deal,omdat Riverstone 200 miljoen
    voor de centrale had betaald.

    Volgens minister Jetten voor Energie
    blijft de centrale mogelijk open door
    de gestegen energieprijzen.

    Riverstone zegt dat de deal met Nederland mogelijk
    wordt gevetood door Europa omdat het
    verboden staatssteun zou zijn.
3.669 Posts
Pagina: «« 1 ... 138 139 140 141 142 ... 184 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.