Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Galapagos AEX:GLPG.NL, BE0003818359

Laatste koers (eur) Verschil Volume
25,380   +1,420   (+5,93%) Dagrange 24,000 - 25,380 146.795   Gem. (3M) 111,9K

Galapagos november 2019

5.599 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 ... 280 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 november 2019 11:10
    Voor de TA-liefhebber.
    Sinds 2015 was er een duidelijk trendkanaal te zien waarbinnen het aandeel zich bewoog. Door naar dat trendkanaal te kijken kon je koop- en verkoopkansen redelijk goed voorspellen. Door de koerssprong van begin juli is het aandeel buiten dat trendkanaal geraakt en is het maken van dergelijke TA-voorspellingen een stuk lastiger geworden. Toch kun je er denk ik vanuit gaan dat zich een nieuw trendkanaal zal vormen. Maar wat wordt dat nieuwe trendkanaal dan?

    In bijgaand plaatje een eerste poging om vorm te geven aan dat nieuwe trendkanaal. Het bestaat in feite uit een projectie van het oude trendkanaal op een hoger prijsniveau, dus een kanaal dat parallel loopt, met daaraan toegevoegd de eerste zichtbare steunen en weerstanden.
    Zie plaatje: invst.ly/o0fhs

    Mochten deze aannames voor dat nieuwe trendkanaal juist zijn, dan zou de weerstand nu op circa 177 liggen. RSI staat hoog (overbought). Zie plaatje: invst.ly/o0hlm

    Maar uiteraard zijn er nog vele andere, fundamentele zaken die de koers kunnen bepalen.
    PS. Afwijkende TA-inzichten zijn altijd welkom.
  2. nlvmark 3 november 2019 11:42
    Een geschreven(short) put geeft de verplichting de onderliggende waarde (100 aandelen glpg) te kopen indien de tegenpartij (koper van de put) het contract uitoefent.

    Een positie is gedekt indien eventuele risico's volledig met bestaande posities kunnen worden gefinancierd. In dit geval biedt bijvoorbeeld een short positie van 100 aandelen glpg te allen tijde voldoende winst om het potentiële verlies op 1 geschreven put te dekken.

    Een gekochte put glpg biedt deze dekking gedeeltelijk (put spread) en het maximale potentiële verlies hangt in dat geval af van het verschil tussen de uitoefenprijzen.

    Bij een (gedeeltelijk) ongedekte put zal een broker extra onderpand vereisen. Dat kan in de vorm van geld of effecten. Dit onderpand biedt geen dekking maar geeft de broker enige zekerheid dat de belegger de middelen heeft zijn verplichtingen te voldoen.
  3. Spaarvarken 3 november 2019 11:47
    Een discussie over het nut vanTA is hier in mijn visie niet zinvol. Naast de opmerking dat dit wel indicatief kan zijn binnen een bandbreedte van een “rustig voortkabbelend” aandeel moet hier opgemerkt worden dat de TA helemaal niet meer opgaat bij positieve of negatieve berichten (kijk eens naar Kiadis vorige week). Galapagos zit een een fase waarin zoveel informatie vrijkomt dat deze informatie kan leiden tot flinke koerssprongen. In dit forum zijn de meeste deelnemers ervan overtuigd dat er alleen maar positieve ontwikkelingen zijn (mag van mij want ik zit long) en komen derhalve de meest woeste koersvoorspellingen langs. Bedenk dat echt koersbepalende aspecten nog even op zich laten wachten en dat bij plotselinge stijgingen shortposities zullen toenemen en een koersdrukkend effect zullen hebben. Dit zal idd leiden tot een bandbreedte maar die bandbreedte aangeven via een TA is volgens mij dus een brug te ver
  4. kwekkel 3 november 2019 11:55
    quote:

    FluitendeVogels schreef op 3 november 2019 09:58:

    Wat mij bijstaat is dat er op de BAVA is aangegeven dat Gilead eerst B ook mag uitvoeren voordat ze A uitvoeren.

    Vraag blijft, zijn de warrants verbonden aan de percentages, of zijn op de percentages een aantal stukjes gebaseerd welke vervolgens in warrants zijn omgezet.

    Aangezien meldingen van aanzienlijke belangen vertraagd doorkomen (soms wel een speling van 2 weken, ik weet niet wat hiervoor de wettelijke grenzen zijn) kan Gilead best al gekocht hebben, nu kondigen ze die warrant aan, Gala kan niet in de boeken van Gilead kijken, dus Gala gaat ervan uit dat Gilead met het uitoefenen van A op 25,1% komt. Dat is prima. Gilead hoeft nu niets te melden totdat ze de 29,9 bereiken, of dat zelfs niet, ze hoeven pas te melden bij 30% volgens mij (of zijn er nog tussentijdse meldingsgrenzen?).

    Ik denk dat we pas duidelijkheid krijgen zodra we in de boeken van Gilead kunnen kijken, en dat is bij de presentatie van de jaarcijfers van Gilead.

    Er is nog van alles mogelijk. Zeker gezien het feit dat die meldingsdata niet heel strak zijn blijkbaar. Gala presenteert de informatie op basis van haar cijfers.
    Mijn gedachte, Gilead heeft afgelopen weken warrants B gekocht en daardoor is hun percentage opgelopen tot 25% of nabij dit percentage. Door nu de warrant A uit te oefenen melden ze een belang van 25,1%. De melding boven 25% is dus gedaan maar ze hebben ondertussen door de warrant B 29,9% of zitten er dicht bij.
  5. Spaarvarken 3 november 2019 12:05
    nlvmark, toch even reageren op jouw post. Niet iedereen begrijpt of wil begrijpen dat de margin is opgebouwd uit saldo op de beleggingsrekening en een percentage van het belegd vermogen. Aossa had dat eerder vandaag ook al aangegeven.
    Wat het probleem is dat de margin afneemt als de waarde van het belegd vermogen afneemt door lagere koersen waardoor je in de problemen kunt komen. In 1987 (!!!) was ik lid van een beleggersclub waar de voorzitter “fantastische” resultaten had geboekt. Dit bleek het gevolg te zijn van een groot aantal verkochte puts (op margins werd toen niet gelet). Na de crash bleek het vermogen van de beleggingsclub van positief ca 15.000 gulden te zijn geslonken tot ruim 15000 gulden negatief omdat alle puts waren uitgeoefend en de verkregen aandelen direct werden verkocht tegen de lage koersen. De les: de margin neemt voor het op belegd vermogen neemt met dubbele stappen af bij een dalende beurskoers terwijl de short-opties in (negatieve) waarde toenemen
  6. Bakkiekoffie 3 november 2019 12:25
    quote:

    Mr. Buffett schreef op 3 november 2019 11:10:

    Voor de TA-liefhebber. ie plaatje: invst.ly/o0fhs

    Mochten deze aannames voor dat nieuwe trendkanaal juist zijn, dan zou de weerstand nu op circa 177 liggen. RSI staat hoog (overbought). Zie plaatje: invst.ly/o0hlm
    PS. Afwijkende TA-inzichten zijn altijd welkom.
    Mr Buffett. Jouw post doet me herinneren aan het ASML-forum.Voor dit fonds is ook een nieuw trendkanaal 'ontwikkeld'' in augustus /september. Zie bijlage.
    Het grote verschil is dat dit nieuwe kanaal een andere hellingshoek heeft mee gekregen. En inderdaad is dit fonds ook uit het oude trendkanaal gestapt en in het nieuwe zijn weg aan het volgen.
    Door die andere hellingshoek is in de tekening een gedeelte van de koersen van afgelopen maanden onder het oude trendkanaal komen te liggen. Niet vanuit TA maar vanuit FA-optiek kan ik me daarin beter verplaatsten. Zeker ook voor GLPGS. Dat heeft alles met 'transformatie van het fonds te maken in beleggingsland:
    De ontwikkeling van GLPGS is achterliggende 3/4 jaar giga geweest. In mijn beleving had dit fonds internationaal in beleggersland een etiket van 'klein bio ontwikkelaar in België Nederland". Maar daar wordt nu volstrekt anders tegenaan gekeken. GLPGS is een perspectiefvol (pijplijn)ontwikkelaar en heeft daadwerkelijk aansluiting gekregen bij de grote jongens in de Biotech (GLD)
    Wereldwijd is er al EN gaat er meer aandacht komen voor dit fonds, zeker na goedkeuring van Fig.....
    Samengevat, GLPGS heeft een volstrekt andere exposure.
    Ik ben geen TA-specialist, ik kijk wel regelmatig naar TA-aspecten en conclusies maar dat is het. Ik denk dat 'Verandering in exposure", van iets regionaals naar 'de echte wereld'een trend kanaal verdient met een steilere helingshoek.
    Grappig dat mijn gedachten ook steeds gaan naar een eerste weerstand 185-190, maar dat is glazen-bol-- kijken.
    Ik heb overigens afgelopen week mijn portoGLPGS v00r 50% verkocht. Winst nemen blijft ook een gedeelte van het spel, evenals, blijven zitten
    Wellicht krijg je hier wat inspiratie.

  7. Emzed 3 november 2019 13:11
    quote:

    Prijzengala schreef op 2 november 2019 18:42:

    [...]

    Als je aandeel enorm zakt, zeker als het ver beneden de uitoefenprijs van de geschreven optie zakt, dan heb je niet voldoende aandelen om de hogere koopprijs te kunnen bekostigen. Maw je margin wordt onvoldoende.
    Meest veilige is om voldoende cash achter de hand te houden om de de aandelen te kunnen kopen op de koers van de uitoefenprijs.
    Dat is de manier waarop ik werk.
    Ik quote jou even maar ik had ook één van de andere optieguru's kunnen kiezen want mijn vraag is wat breder. Ik vind het hele interessante materie maar ik merk dat mijn hersentjes wel enigszins kraken om het eigen te maken.

    In het geval van gekochte calls = recht om 100 aandelen te kopen voor vastgestelde prijs x? Moet je dus margin aanhouden, of is dat alleen bij put? En amrgin moet in cash, dus moet je dan bij gala 100 x de aandelenprijs in cash achter de hand houden? Want dan kan je op je cash dus geen rendement maken zolang je die optie bezit?
  8. Loureiro 3 november 2019 13:13
    quote:

    00leeuw0 schreef op 3 november 2019 13:06:

    Bericht van Beagle06.
    Voor wie nog niets te doen heeft komende maandagavond, Sander Schimmelpenninck gaat met mij in gesprek tijdens Quote Talks in het DeLaMar Theater. Wordt een leuke avond. Onno

    Bijzonder om zo betrokken en transparant te zijn en te blijven.
    Hopelijk kan er iemand aanwezig zijn van het forum en verslag uitbrengen hier.
  9. Spaarvarken 3 november 2019 13:26
    [quote alias=Emzed id=11924780 date=201911031311

    In het geval van gekochte calls = recht om 100 aandelen te kopen voor vastgestelde prijs x? Moet je dus margin aanhouden, of is dat alleen bij put? En amrgin moet in cash, dus moet je dan bij gala 100 x de aandelenprijs in cash achter de hand houden? Want dan kan je op je cash dus geen rendement maken zolang je die optie bezit?
    [/quote]
    Bij een gekochte optie (zovel call als put) hoef je geen margin aan te houden. Je bent vrij om de optie te verkopen tegen de actuele koers van de optie of deze uit te oefenen. Bij een put kun je je aandelen dus verkopen tegen de uitoefenprijs (een soort verzekering). Heb je die aandelen niet dan verkoop je de put tegen de koers. Bij een call kun je de aandelen kopen tegen de uitoefenprijs, wil je ze niet hebben dan verkoop je de call.
    Bij een verkochte put moet je voldoende margin hebben om ze te kopen (altijd tegen een hogere prijs dan de actuele koerswaarde) of op tijd de optie sluiten door hem terug te kopen.
    Bij een verkochte call heb je het recht om de aandelen te kopen tegen de uitoefenprijs (altijd lager dan de actuele koers) of de call te verkopen. Niet vergeten want bij sommige prividers vervalt deze optie als je niets doet op de einddatum.
    Adviesje: koop een een call van een laaggeprijsd aandeel, kost je een paar tientjes.
  10. Spaarvarken 3 november 2019 13:28
    Even opnieuw want de quote is half meegekopieerd:
    Bij een gekochte optie (zovel call als put) hoef je geen margin aan te houden. Je bent vrij om de optie te verkopen tegen de actuele koers van de optie of deze uit te oefenen. Bij een put kun je je aandelen dus verkopen tegen de uitoefenprijs (een soort verzekering). Heb je die aandelen niet dan verkoop je de put tegen de koers. Bij een call kun je de aandelen kopen tegen de uitoefenprijs, wil je ze niet hebben dan verkoop je de call.
    Bij een verkochte put moet je voldoende margin hebben om ze te kopen (altijd tegen een hogere prijs dan de actuele koerswaarde) of op tijd de optie sluiten door hem terug te kopen.
    Bij een verkochte call heb je het recht om de aandelen te kopen tegen de uitoefenprijs (altijd lager dan de actuele koers) of de call te verkopen. Niet vergeten want bij sommige prividers vervalt deze optie als je niets doet op de einddatum.
    Adviesje: koop een een call van een laaggeprijsd aandeel, kost je een paar tientjes.
  11. Emzed 3 november 2019 13:38
    Dank! Ook aan de andere optiebeleggers die de tijd nemen eea uit te leggen. Langzaam maar zeker begint het te dalen.

    Dus in het geval van een call kopen, doe je dit wanneer je een stijging verwacht. Waarbij jouw call je in de gelegenheid stelt de aandelen te kopen voor die lagere prijs, dan wel de call door te verkopen met winst. In het geval van daling aandeel wordt je call minder waard, en wanneer je niks doet verloopt hij op de expiratiedatum en is dus je inleg weg?
  12. forum rang 8 objectief 3 november 2019 13:51
    quote:

    Emzed schreef op 3 november 2019 13:11:

    [...]

    Ik quote jou even maar ik had ook één van de andere optieguru's kunnen kiezen want mijn vraag is wat breder. Ik vind het hele interessante materie maar ik merk dat mijn hersentjes wel enigszins kraken om het eigen te maken.

    In het geval van gekochte calls = recht om 100 aandelen te kopen voor vastgestelde prijs x? Moet je dus margin aanhouden, of is dat alleen bij put? En amrgin moet in cash, dus moet je dan bij gala 100 x de aandelenprijs in cash achter de hand houden? Want dan kan je op je cash dus geen rendement maken zolang je die optie bezit?
    Ik spring er maar even tussen:

    er is enkel margin nodig als je calls schrijft (= calls verkopen) zonder het bezit van de aandelen en/of calls van dezelfde onderneming met een lagere uitoefenprijs. De looptijd van de geschreven calls dient in principe hetzelfde of korter te zijn.

    De vereiste margin kun je dekken met cash maar ook kwaliteitsaandelen in je portefeuille als onderpand.

    De werking bij puts zal uit het bovenstaande wel op te maken zijn.

    In algemeenheid;

    Je koopt puts en/of verkoopt calls als je een lagere en/of gelijke beurskoers verwacht.
    Je koopt calls en/of verkoopt puts als je een hogere en/of gelijke beurskoers verwacht.

  13. koekeloer 3 november 2019 13:51
    Wil iemand op het forum uit de doeken doen hoe het aandeelhouderschap in Galapagos nu mogelijk is verdeeld? Enige pagina’s terug las ik dat de free float in Gala slechts 25% zou zijn. Bij mijn weten heeft Giliad nu 25,1%
    Van Herk zou zich afgelopen weken weer naar 10% ingekocht kunnen hebben, maar kan na de uitoefening van warrant A dus inmiddels weer aan de bak. Overigens was bekend dat warrant A vroeg of laat uitgeoefend zou worden, dus het kan ook zijn dat van Herk hierop vooruitgelopen is en al extra aandelen heeft ingekocht voordat de warrant A werd uitgeoefend. Dit geldt overigens ook voor warrant B. Ook hier kan van Herk op vooruit zijn gelopen door extra aandelen Gala in te kopen om ook na uitoefening van warrant B toch ook weer op 10% te geraken.
    Als er afgelopen 2 weken al sprake is van een “grote koper”, dan denk ik dat van Herk de meest waarschijnlijke is.
    Terug naar de veronderstelde free float: Hoe is het aandeelhouderschap verdeeld als Gilead 25,1% heeft, van Herk zeg 10% en de resterende free float 25% bij particulieren zoals u en ik zit? Welke grote aandeelhouders hebben de rest? (40%)
  14. forum rang 5 Piddy 3 november 2019 13:54
    quote:

    GalapaGeer schreef op 3 november 2019 13:45:

    Het goed schrijven komt dan misschien later nog wel.
    Zulke typetjes heb ik hier dus altijd al zo graag gehad.
    Gierig als een pin en commentaar op een ander zijn taalfout.
    Je zal er mee moeten leren leven want ik blijf ze schrijven.

    Ik kom niet want het ligt me even 300 km te ver.
    Voor de prijs zou ik het niet gelaten hebben.

    Wat is nu problematischer op een beleggersforum.
    Een taalfout of krenterigheid ?
  15. Wallander 3 november 2019 13:59
    quote:

    poicephalus schreef op 3 november 2019 11:55:

    [...]
    Mijn gedachte, Gilead heeft afgelopen weken warrants B gekocht en daardoor is hun percentage opgelopen tot 25% of nabij dit percentage. Door nu de warrant A uit te oefenen melden ze een belang van 25,1%. De melding boven 25% is dus gedaan maar ze hebben ondertussen door de warrant B 29,9% of zitten er dicht bij.
    Dit klinkt idd plausibel. Wie zou toch anders die grote koper zijn?
5.599 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 ... 280 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.