Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Bankpresidenten, wat doet u nu?

Resumerend: het wachten is dus op Fed-chef Ben Bernanke morgenmiddag om vier uur op de jaarlijkse open Fed-dagen in Jackson Hole. Gaat hij wel of niet opnieuw staatobligaties opkopen om de economie te stimuleren, ofwel QE3? Misschien nog wel belangrijker is wat de ECB gaat doen.

Volgende week is er een rentebesluit én persconferentie van president Mario Draghi. Die voert iets in zijn schild, zoveel maakt vooral zijn afzegging (“te druk”) van Jackson Hole duidelijk. Bovendien zegt hij dat de ECB staat voor een "sterke en stabiele" euro. Iets wat niet in het mandaat van de bank staat!

Staatsobligaties opkopen van PIIGS-landen als de rente te hoog wordt? Ongetwijfeld heeft Draghi iets in gedachten om die aangeschoten landen uit de voorste loopgraaf te halen van dit keer een Europese financiële oorlog, maar wat en of hij dit er door krijgt (in Berlijn) is de grote vraag.

Allemaal leuk en aardig, maar wat gaat dit voor de koersen betekenen? Allereerst herhaal ik een paar grafieken en van een paar weken geleden hoe de koersen destijds op QE1 en QE2 reageerden. Grof gezegd: goed voor aandelen en goud, uiteenlopende gevolgen voor rentes, euro en dollar.


Klik op grafiek voor leesbare versie


Klik op grafiek voor leesbare versie

Fraaie koersen (tot dusverre)
Maar nu, hoe reageren de koersen mogelijk op QE3 en een – om deze grote onbekende maar zo te noemen – bazooka van de ECB? Daarvoor werpen we eerst een blik op wat de koersen zoal deden dit jaar. Eerst aandelen en voor een zuivere vergelijking neem ik de MSCI landenindices in euro’s en inclusief dividend.

Ongelooflijk hoe goed de markten het hebben gedaan, gelet op alle ellende en de wereld, de EU-crisis en de aanhoudende en nu ook wereldwijd om zich heen grijpende economische neergang, recessie of zelfs depressie zo u wilt.      

Usual suspects
Twee grafiekjes van Morgan Stanley maken ook duidelijk hoe goed met name usual suspects VS en EU presteerden. Deze week schreef ik dat Europese aandelen momenteel stevig aan de prijs zijn en Morgan Stanley meent dat ook.

Wat laten andere belangrijke items dit jaar zien? Om te beginnen (slotstanden gisteren) een handvol rentes – het wereldberoemde rijtje uit IEX Voorbeurs. Even ter memorie, tot de herfst van 2008 liepen de EU-yields exact gelijk op:

Dan nog wat intermarketindicatoren, die ik u ook iedere dag in IEX Voorbeurs geef. Als iemand het verschil tussen Brent en WTI kunt verklaren, graag.

Faites vos jeux
Kortom, bijna alleen maar winnaars! Conclusie kan zijn dat QE3 en bazooka al aardig zijn ingeprijsd. Misschien dat daarom het risico vooral aan de downside ligt. Of die stimuli en Een Geniaal Plan van Draghi er nu wel of niet komen, de markten namen hier in de loop van vooral deze zomer al een voorschot op...?

Leest u wel eens een vrolijk economisch of beursverhaal, of kent u (bekende) beleggers die het he-le-maal zien zitten? Nee, minimaal een correctie en misschien erger, is de heersende teneur. Dit is precies een goede reden dat een rally kan losbreken, omdat bijna niemand die verwacht en daar posities op heeft.

Een non-event is ook goed mogelijk. Ofwel, de koersen reageren helemaal niet en blijven kabbelen zoals ze de hele maand doen. Zelfs de Europese yields! Voor wie écht een gokje wil wagen is misschien long Italiaanse en Spaanse staatsobligaties de mooiste dobbel. Als Draghi hen beschermt, is een rally mogelijk.   
     
Een ander gokje is emerging market en BRIC-indices. Ondanks dat de VS en EU de grote brokkenmakers zijn, doen juist de opkomende markten het veel slechter. Groeivertraging, weet u wel. Misschien dat daar wel de winst zit, als de Fed gaat stimuleren en de ECB de trekker van de bazooka overhaalt.

Goud is dé kandidaat om te stijgen als QE3 er komt en de ECB ook de geldkraan op zet. Alleen gaat iedereen daar al vanuit en dan kán het tegenvallen. Geld drukken is altijd slecht voor de valuta waarin dit gebeurt. Dollar en euro kunnen elkaar in evenwicht houden, maar goedkoper worden ten opzichte van de rest. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 augustus 2012 18:21
    marketdailynews.com/2012/08/30/gerald...

    Retorische vraag: is het niet "gevaarlijk" voor beleggers-/bankrekeninghouders om hun geld te laten bij de banken - lees ook: de facto alle banken - die gemiddeld 90-95% te weinig in kas hebben om aan de (op)vraag van van voormelde houders re voldoen? Is het niet "gevaarlijk" dat de USA 16.000 miljard staatsschuld heeft, met een aangroei van 100 miljard per maand? Is het niet "gevaarlijk" om onze euro te devalueren door de afvoerput met een obligatieopkoopprogramma van de ECB, ESM, EFSF, of welk fonds dan ook?

    Waarom denken "wij" opnieuw dat "wij hier niet aanbeland zijn" - Glaubensunwilligkeit? - althans, "wij" kijken toch in de koplampen van dat wat op ons afkomt? Dat zijn "wij" toch, zoals in 2008?!
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.