Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
TA: Goud breekt recente toppen
Beeld: iStock

Goud breekt uit

Goud is voor het eerst in de geschiedenis de $2500-grens gepasseerd. Toeval of niet, maar het gebeurt in dezelfde week dat Fed-voorzitter Jerome Powell in Jackson Hole zijn rentebeleid zal toelichten. De markt houdt rekening met een versoepelend beleid en lagere rentes zijn doorgaans gunstig voor goud. 

Met de stijging van de afgelopen dagen laat de goudprijs de malaise van de voorgaande vier maanden achter zich. Sinds april was de prijs van het edelmetaal blijven hangen, grofweg tussen $2.300 en $2.450. Opvallend was dat goud, tijdens de turbulentie en onrust op de financiële markten begin augustus, juist was gedaald van $2.443 naar $2.387.

Toch heeft goud het prima gedaan, in elk geval op wat langere termijn. Dit jaar staat goud op een plus van zo'n 22%. Sinds de intraday low rond $1.810 per troy ounce op 6 oktober, is de goudprijs al bijna 40% opgelopen. Op de lange termijn ligt goud er technisch sterk bij. Zeker nadat de omgekeerde hoofd-en-schouderformatie begin van dit jaar is voltooid. Zie de uitleg van hoofd-en-schouderformatie onderaan, waarin ook de koersdoelberekening wordt uitgelegd.

Goud vanaf april 2024

Goud heeft de horde rond 2.483,77 (gevormd op 19 juli) gebroken, zij het nog nipt. Hiermee lijkt de goudprijs de malaise van de voorgaande 4 maanden achter zich te laten. Technisch is er sprake van een kortetermijnkoopsignaal, met een eerste berekend koersdoel rond $2.750. Er ligt steun rond $2.353,16 (bodem van 25 juli). De volgende rond $2.277,54 (bodem van 3 mei). 

Goud vanaf 2020

Goud beweegt in een opwaartse trend. 

Technisch zijn de volgende signalen van belang:

  • Eerst is de  weerstand op 2.075,35 (vanaf augustus 2020) gebroken
  • Deze voormalige horde vormde tevens de neklijn van hoofd & schouder-formatie
  • Vervolgens is rond $2.277,54 (van 3 mei) een hogere bodem neergezet
  • Omdat deze ruim boven de oude horde horde rond $2.075,35 is achtergelaten, is een katapult bodem gevormd
  • Technisch is het sterke technische beeld bevestigd
  • De recente doorbraak boven de barrière rond 2.483,77 (top van 19 juli) heeft het koopsignaal gecompleteerd

Technisch biedt de langetermijnuptrend een berekend koersdoel rond $3.000. De stijgende 200-dagenlijn van de goudprijs wijst op een positieve technische conditie.

Goud vanaf 2009

Goud heeft met de doorbraak boven toppenlijn T heeft begin van dit jaar een lange termijn koopsignaal gegenereerd. Deze toppenlijn valt nagenoeg samen met de neklijn van een hoofd & schouderformatie. 

In de afgelopen maanden heeft de goudprijs bij P een hogere bodem boven de voormalige toppenlijn T achtergelaten. De koersdoelen liggen op $2.750 en $3.000.

De goudprijs had ook al in 2019 een hoofd & schouderformatie succesvol afgerond, nadat de neklijn N werd gebroken. Deze uitbraak is daarna bevestigd door de hogere pullbackbodems bij PB. Ik heb dat besproken in juli 2019.

Uitleg hoofd & schouderformatie

De hoofd & schouderformatie is een van de bekendste koerspatronen in de technische analyse. Dit kan aan het einde van een lange daling voorkomen. Soms, zoals bij de goudprijs, vormt de hoofd & schouderformatie een tussenstap, dus een tijdelijke onderbreking in een langdurige stijging.

Kenmerk van deze formatie is dat deze altijd uit minimaal drie bodems bestaat, waarvan de middelste (het hoofd) de diepste is. De hoofd & schouderformatie voltrekt zich doorgaans in meerdere vaststaande stappen. Op onderstaande voorbeeldgrafiek zien we die stappen als volgt:

  • Het eerste signaal treedt op als er een top op gelijke hoogte (B) wordt gevormd. In feite is de sterke stijging boven bodem a ook al een potentieel positief signaal.
  • Er vormt zich nu een weerstand rond A-B, dit wordt de neklijn genoemd. De bodems a en c vormen de schouders van de hoofd & schouderformatie, bodem b is het hoofd.
  • De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt voltooid als weerstand A-B wordt gebroken.

Het is noodzakelijk dat er minimaal twee toppen gebroken worden om een hoofd-en-schouder-bodemformatie te completeren. Het kunnen er ook meer zijn. De gebroken toppen hoeven niet op gelijke hoogte liggen.

De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt vaak gebruikt om een eerste koersdoel te berekenen. Hiervoor berekenen we eerst de afstand tussen het hoofd b en de neklijn A-B. De uitkomst daarvan tellen we op bij de neklijn. Vervolgens kan het koersdoel - punt D - berekend worden.

Het koersdoel kan op twee manieren berekend worden:

  • Een conservatief koersdoel vanaf C is te berekenen door de afstand in punten tussen het hoofd b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt
  • Een progressief koersdoel vanaf C is te berekenen door de procentuele afstand tussen het hoofd b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Doptieman 21 augustus 2024 09:52
    Wat een strepentrekkers wereld zeg.... alleen maar premiesloop van alle verkochte opties verder gaat het volgens mij helemaal nergens om..
    Ja winst voor de uitvinders van het premie vernietigings spel .....
    Nog even geduld en dan staat de teller vast weer op 910.... pfffff....
  2. Alphons 21 augustus 2024 10:28
    Analisten zien zijn speech, die vrijdag gepland staat, als een signaal over waar de Fed naartoe wil. Ze wijzen er ook op dat zijn engagement van enkele jaren geleden, om werkgelegenheid zwaarder te laten wegen in het monetair beleid, nu aan de werkelijkheid getoetst zal worden. De arbeidsmarkt is immers minder gespannen dan tot voor kort het geval was. Tegelijk is de kans klein dat Powell echt spectaculaire dingen zal zeggen. Dat is trouwens zelden het geval. Ondanks alle opwinding vooraf, blijkt uit historische gegevens dat de beurzen in de nasleep van de conferentie haast nooit sterker bewegen dan gewoonlijk.

    rustig wachtten dus
    www.youtube.com/watch?v=lHXFQ7kV4po
  3. forum rang 7 handyman6 21 augustus 2024 10:37
    Goeiemorgen. Een flash crash in Japan+ goud breekt uit omhoog= er komt nog veel meer ellende aan? Waar moet je dan aan denken?
    Mijn no 1 hotspot is Taiwan: China's vastgoed drama doet aan Japan 80 ger jaren malaise denken:35 jaar stagnatie+ ze willen hun chipindustrie en de hele Chinese Zee. De vraag is niet of ze het doen ,maar wanneer ze toeslaan.....
    Pearl Harbor all over again?
  4. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 21 augustus 2024 11:11
    quote:

    Alphons schreef op 21 augustus 2024 10:28:

    Ondanks alle opwinding vooraf, blijkt uit historische gegevens dat de beurzen in de nasleep van de conferentie haast nooit sterker bewegen dan gewoonlijk.
    De laatste jaren is het leeuwendeel van de beweging er al voordat het event plaatsvindt.
  5. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 21 augustus 2024 14:26
    Beurshandel is in mijn ogen nog steeds 100% mensenwerk.

    TA is niet 'conclusies trekken uit resultaten uit het verleden' zoals BNR zei, maar uit 'menselijk gedrag uit het verleden' en dat laatste is onveranderlijk.

    Dus klassieke TA: ja.
  6. forum rang 7 am1993 21 augustus 2024 14:37
    quote:

    handyman6 schreef op 21 augustus 2024 12:25:

    Verkiezingstijd: P. Harris belooft graaiflatie in US aan te gaan pakken.Want winkeliers misdragen zich of inflatie is hoger dan de FED ea ons voor de verkiezingen vertellen en moeten winkeliers wel?
    Het kan ook nog allebei waar zijn: graaien én jokken....
    Vooral jokken. Een van de grootste leugenaars sprak ook ten gunste van Harris, namelijk Obama. Beloofde destijds de deregulering in het financiële systeem, met name bij de banken, terug te draaien en de SEC hard te laten optreden. Van zijn beloftes is niets uitgekomen. Onder zijn bewind is de deregulering zelfs enorm toegenomen, waardoor zij (en zeker de US-middenklasse) er m.i. nu financieel erger aan toe zijn dan ooit tevoren.
    Ik denk dat zonder keihard optreden en een hele strakke begrotingspolitiek de US financieel reddeloos verloren is. Kan even duren, maar niet voor niets verzamelen CBs momenteel veel goud. Die zien de bui al helemaal hangen.
  7. forum rang 7 Doptieman 21 augustus 2024 14:41
    quote:

    Doptieman schreef op 21 augustus 2024 09:52:

    Wat een strepentrekkers wereld zeg.... alleen maar premiesloop van alle verkochte opties verder gaat het volgens mij helemaal nergens om..
    Ja winst voor de uitvinders van het premie vernietigings spel .....
    Nog even geduld en dan staat de teller vast weer op 910.... pfffff....
    nog even geduld het premie tijdwaarde verlies van de calls mag het nog
    niet winnen van de AEX dag winst van 3 punten.
    Voor de uitstaande AX 4 puts is het een totaal ander verhaal die
    halveren in waarde....
    Fa Schraap laat geen euro liggen dat is zeker.... !! Toch Kokkie?
  8. Ole In het Berenbos 21 augustus 2024 17:12
    quote:

    JoostVLS schreef op 21 augustus 2024 08:53:

    Goedemorgen,
    Goud breekt uit volgens RT dus het zou verstandig zijn als je nu long gaat?
    Ik vraag me dat af terwijl je een grote stijging gemist hebt.
    Goedemiddag Joost,

    Denk even de rente verlaging afwachten in september.

    'US employment falls by 818,000 in latest government revision'
    Tja wat moet je hier nu weer mee?

    Gr
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.