Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall 17 juli 2024: AEX -1,8% en het is niet de schuld van ASML. Van wie dan wel?

Slotcall: AEX -1,8% en het is niet de schuld van ASML. Van wie dan wel?

Au. Het AEX-cijferseizoen ging vandaag van start en de eerste kandidaat ging direct onderuit. ASML noteert bij het slot -11% en sleept als zwaargewicht de hele AEX mee omlaag. Die sloot zojuist 1,8% lager op op 916,54. 

Een daling van die omvang of meer zagen we voor het laatst bijna een jaar geleden, in augustus 2023. 

Waren die cijfers van ASML dan zo slecht? Nee, helemaal niet. De omzet viel in het tweede kwartaal hoger uit dan verwacht en hetzelfde gold voor de €5,6 miljard aan nieuwe orders waar analisten op €5 miljard rekenden. De outlook voor 2024 blijft onveranderd.

Prima resultaten, waar ook analisten alleen maar voor kunnen applaudisseren. Jefferies houdt vast aan het koopadvies en een koersdoel van €1200, terwijl DeGroof Petercam en KBC Securities in de cijfers zelfs reden zagen om hun koersdoel te verhogen. 

Biden én Trump versus de chippers

ASML heeft geleverd. Waarom staat het dan toch 11% lager? De belangrijkste reden lijkt te schuilen in geopolitiek. ASML behaalt 49% van de omzet in China en de druk vanuit de Verenigde Staten om belangrijke chiptechnologie uit handen van de Chinezen te houden is groot. Bloomberg meldde vandaag dat de regering Biden zware handelsmaatregelen overweegt jegens bedrijven die belangrijke technologie naar China exprteren - ook als daar maar de geringste hoeveelheid van Amerikaanse makelij in zit.

De mogelijke opvolger van Biden, Donald Trump, ging daar nog eens overheen met de opmerking dat Taiwan zou moeten gaan betalen voor Amerikaanse hulp bij de verdediging tegen China. Daar fijntjes aan toevoegend dat het Taiwanese TSMC, de grootste chipmaker in de wereld, "zo'n 100 procent van onze chip-business" heeft afgemomen. Met Trump op pole position om in november te worden verkozen klinkt zo'n uitspraak toch wat dreigend richting de grootste klant van ASML. 

Dat de doffe koersdreun niet aan ASML zelf ligt wordt wel duidelijk als we naar het slagveld in de hele chipsector kijken. Op Wall Street staan Nvidia en Qualcomm rond de 6% in de min, en AMD en Marvell zelfs -7%. In de ochtendhandel in Azië daalden ook TSMC en Tokyo Electron.

Winnaars in de uitverkoop

De hamvraag is nu natuurlijk: wat heeft de overhand? De zorgen over mogelijke maatregelen of de op zichzelf nog steeds florissante vooruitzichten voor de onmisbare ASML-technologie. Analist Ivo Breukink wikte, woog en kwam tot een eenduidig oordeel.

Overigens zijn het niet alleen chipaandelen die er slecht bij liggen vandaag. Op Wall Street staat heel Big Tech in de min - de Nasdaq staat inmiddels op -2,5%. De winnaars van het vorige half jaar gaan in de uitverkoop. Dat geldt overigens niet alleen voor tech. Ook farma-aandelen Eli Lilly (VS) en Novo Nordisk (DK), die spectaculair stegen na de introductie van hun diabetes- en obesitasmedicijnen leveren stevig in vandaag.

Ook hier bemoeide een Amerikaanse politicus zich nadrukkelijk met de zaken, al heeft progressief icoon Bernie Sanders wel wat minder invloed dan zittende en toekomstige presidenten. De koersdaling van Novo Nordisk en Eli Lilly lijkt eerder het gevolg van de bemoedigende resultaten die Roche meldde over een mogelijk concurrerend obesitas-medicijn.

Wat verder in het oog springt vandaag is dat er opvallend veel aandelen in de plus staan op een dag waarop de AEX met 1,7% keldert. Slechts 9 van de 25 aandelen in de index eindigden in het rood, en dan houden Prosus (-0,02%), IMCD (-0,3%) en Philips (-0,1%) de schade nog redelijk beperkt. Het geeft aan hoe bepalend de chipaandelen - en dan vooral ASML - inmiddels zijn voor het Amsterdamse beursenitiment. 

Oh ja, de ECB

In het koersgeweld van de mondiale largecaps zou je bijna vergeten dat er morgen een heus ECB-rentebesluit op de agenda staat. Nu is dat besluit in principoe al lang genomen, namelijk: geen renteverlaging. Maar na maanden van analyses en bespiegelingen over al dan niet hardnekkige inflatie is het opvallend hoe relaxed er naar de persconferentie van Christine Lagarde wordt toegeleefd.

De consensus gaat inmiddels uit van een verlaging in september - waarmee de ECB weer in de pas komt te lopen met de Federal Reserve, waarvan dan ook een eerste verlaging wordt verwacht - gevolgd door een tweede stap in december. Morgen zal in de persconferentie vooral de aandacht uitgaan naar opmerkingen van Lagarde over de mate van zekerheid die inmiddels bij de ECB heerst dat het doel van 2% inflatie duurzaam behaald kan worden. Want op dat niveau bevinden we ons nog altijd niet: 

Bron: Morningstar

Camper-uitdagingen

Terwijl de caravan- en campervloot op de Europese wegen zich dezer dagen in beweging zet, komt een van de bekendste bedrijven in deze sector met een tegenvaller. Knaus Tabbert spreekt over "onverwachte uitdagingen" in het dealernetwerk. Volgens de Duitse camperbouwer vertonen de inkomende bestellingen een “positieve dynamiek”, maar blijkbaar lopen de voorraden bij de dealers toch te sterk op.

Inflatie en hogere financieringskosten voor voorraden drukken op de resultaten. Knaus Tabbert zegt dit dealernetwerk te willen ondersteunen door de productiecapaciteit tijdelijk te verlagen. Het bedrijf uit Jandelsbrunn stelt dat de vraag naar vrijetijdsvoertuigen van de vijf merken van Knaus Tabbert tot nu toe stabiel is in boekjaar 2024, en dat deze uitkomt binnen de verwachtingen van het management.

Dit gaat gepaard met een verlaging van de omzetverwachting voor dit jaar naar een bandbreedte van €1,3 tot € 1,4 miljard (was €1,4 tot € 1,55 miljard) en een verlaging van de prognose voor de aangepaste EBITDA-marge naar een bandbreedte van 7,0% tot 8,0% (was 8,0% tot 9,0%). De koers reageert heftig op de deceptie: het aandeel noteert in Frankfurt 12% lager. 

De brede markt

  • Nogmaals Au: de AEX is dankzij ASML een stevige outlier in Europa, waar de beurzen slecht lichtjes negatief of zelfs positief sluiten
  • Rotatie naar smallcaps, ook op het Damrak: AEX -1,8%, AMX +0,2%, AScX +0,1%
  • Tech ligt ook op Wall Street slecht: Nasdaq -2,5%, S&P 500 -1,2%. Dow Jones licht in de plus
  • EUR/USD steekt het hoofd weer boven de $1,09
  • De olieprijs zoekt richting: gisteren stevig lager, vandaag weer hoger
  • De goudprijs tikte intraday een nieuw all time high aan: $2.483,77
  • Bitcoin doet voor de verandering eens een dagje sideways, vlak onder de $65K

Stijgers & dalers

  • De top-3 en flop-3 van het Damrak:

  • Tranendal voor de chippers, nu gebroederlijk onderaan het rechterrijtje in de AEX
  • Defensief doet het nog het best vandaag: Ahold +1,6%, Heineken +1% en KPN +0,8%
  • Ook ING (+1,6%) en ABN Amro (+0,9%) liggen goed
  • Even geen AI-fantasie, dus ook Wolters Kluwer (-2,3%) en RELX (-1,6%) in de min
  • De topman van UPS sluit in de Telegraaf een overname van PostNL niet uit: +7%
  • Inpost (-0,6%) krijgt een koopadvies, maar heeft toch last van het slechte techsentiment
  • Sligro (+3,2%) loopt op in aanloop naar de cijfers van morgen
  • Dat kan Nedap (-4,1%) niet zeggen
  • NSI komt met prima cijfers en wordt beloond met de brilstand: +0,0%

De agenda

Volle bak morgen, met een mooie serie bedrijfscijfers én een ECB-rentebesluit, hoewel dat laatste al bij voorbaat als non-event te boek staat.

  • 20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)
  • 06:30 Werkloosheid juni (NL)
  • 07:00 Nedap Q2-cijfers
  • 07:30 Sligro Q2-cijfers
  • 08:00 Werkloosheid mei (VK)
  • 13:00 Abbott Laboratories Q2-cijfers
  • 13:00 American Airlines Q2-cijfers
  • 13:00 United Airlines Q2-cijfers
  • 14:15 Europese Centrale Bank rentebesluit
  • 14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)
  • 14:30 Philadelphia Fed index juli (VS)
  • 14:45 ECB-rentebesluit toelichting Lagarde
  • 16:00 Leidende indicatoren juni (VS)
  • 22:00 Netflix Q2-cijfers
  • 22:00 PPG Q2-cijfers

En dan nog even dit

Met dank aan Corné van Zeijl: uw cheat sheet voor het cijferseizoen

Powell mag blijven (in ieder geval tot 2026), zegt Trump

Ondertussen houdt Taylor Swift een Britse renteverlaging tegen 

Niet alleen ASML ging kopje onder vandaag


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pieter Kort

Auteur:

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Charlemagne 18 juli 2024 07:08
    ASML kw rond de 60? Ivo Breukink IEX zegt kw 30 op basis van verwachtingen volgend jaar of iets in die trant, er zijn meerdere waarheden.... maar.... prachtig toch die daling, dat geeft veel beleggers de mogelijkheid om een stuk goedkoper in te stappen, dat wil men toch graag? Als je vorige week nog >1000 moest betalen en ze nu voor 870 te koop dan lijkt me dat de lange termijn beleggers hier een groot voordeel kunnen behalen, met of zonder China....
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.