Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opnieuw wijzigingen renteaftrek

Looptijd renteaftrek verandert weer met de beperkte gemeenschap van goederen bij trouwen

Op 23 december 2016 kon u in Koets houdt vol en krijgt antwoord lezen dat na bijna zeven jaar er duidelijkheid is over de duur van de renteaftrek als een alleenstaande gaat trouwen. Hieronder nog eens de voorgaande acht columns vanaf 2010 over dit onderwerp:

In de laatste column kon u onderstaand voorbeeld al lezen. Hoe zit het met de renteaftrek en de hoogte van het hypotheekbedrag als een alleenstaande die in 2011 een woning heeft gekocht in 2016 gaat trouwen in gemeenschap van goederen.

Voorbeeld aankoop woning voor 1-1-2013 en trouwen na 1-1-2013

  • een man koopt alleen een woning op 1-1-2011, hypotheek 150.000 euro
  • de man heeft renteaftrek van 1-1-2011 tot 1-1-2041 voor 150.000 euro
  • de man trouwt per 1-1-2016 met vrouw (starter) in gemeenschap van goederen

De mening van de Kennisgroep Onroerende zaken:

  • renteaftrek man wordt na trouwen: 75.000 euro van 1-1-2016 tot 1-1-2041 (renteaftrek was 150.000 euro in periode 1-1-2011 tot 1-1-2016)
  • renteaftrek vrouw wordt na trouwen: 75.000 euro tot 1-1-2041

De Kennisgroep is van mening dat voor de vrouw er geen nieuwe looptijd van dertig jaar van toepassing is. Zij kijken namelijk naar het tijdstip (datum) van het trouwen. Dit heeft plaatsgevonden na 1-1-2013, waardoor volgens hen de nieuwe regels van toepassing zijn.

De mening van het ministerie van Financiën:

  • renteaftrek man wordt na trouwen: 75.000 euro van 1-1-2016 tot 1-1-2041 (renteaftrek was 150.000 euro in periode 1-1-2011 tot 1-1-2016)
  • renteaftrek vrouw wordt na trouwen: 75.000 euro van 1-1-2016 tot 1-1-2046

Het ministerie van Financiën is van mening dat voor de vrouw er een nieuwe looptijd van dertig jaar van toepassing is. Zij kijken namelijk niet naar het tijdstip (datum) van het trouwen. De datum van afsluiten van de hypotheek (was voor 1-1-2013) is volgens hun leidend.

Eindelijk duidelijkheid

Hypotheekadviseurs en natuurlijk ook de fiscus moeten nu de mening van de Kennisgroep hanteren bij het berekenen van de renteaftrek. Bij trouwen in gemeenschap van goederen worden de schulden en het vermogen van voor het trouwen meegenomen in de nieuwe situatie.

Ook eerdere renteaftrek komt dan om de hoek kijken. In het kort gezegd: een starter krijgt het renteaftrekverleden van de getrouwde doorstromer gratis bij het huwelijk erbij.

De vlag ging uit bij mij nu ik eindelijk duidelijkheid had over deze situatie, die regelmatig voorkomt. U ziet de bui waarschijnlijk al hangen. Per 1 januari 2018 gaat er namelijk wat veranderen. Vanaf deze datum is de beperkte gemeenschap van goederen van toepassing bij trouwen.

Weer wijzigingen

Hierdoor blijft het vóór het huwelijk opgebouwde vermogen van partners gescheiden en vallen erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap. Alleen wat de echtgenoten verwerven tijdens huwelijk, zal behoren tot de huwelijksgemeenschap.

Wie toch in algehele gemeenschap van goederen wenst te trouwen, zal dit door de notaris moeten laten vastleggen. De gevolgen voor de looptijd van de renteaftrek als een alleenstaande gaat trouwen in beperkte gemeenschap van goederen gaat dus weer drastisch wijzigen.

Het verleden is niet meer van toepassing. Dit betekent dat de mening van het ministerie van Financien weer van toepassing wordt vanaf 1-1-2018. Ik verwacht dat de Kennisgroep en ook de fiscus niet blij zijn met deze verandering.

Vooral de fiscus moet administratief weer een verandering doorvoeren. Bovendien zou het verstandig zijn als klanten hun adviseur inlichten als zij gaan trouwen. Al met al zijn de gevolgen weer groot en blijft de vraag hoelang dit administratief goed bij te houden valt.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 juni 2017 13:04
    Niet blij zijn met deze verandering?
    De verandering van het stenen tijdperk scenario dat de "gemeenschap van goederen" niet meer standaard is, is waar we voor in onze handjes mogen wrijven, maar dat terzijde.

    Het lijkt mij een onhoudbaar uitgangspunt... In lijn met de trend van beperking van renteaftrek zou de "vernieuwde" periode van 30 jaar niet mogelijk moeten kunnen zijn.

    In mijn geval zou opgaan dat ik in 2041 zou moeten trouwen, dan zou ik dus theoretisch mijn spaarhypotheek die dan nog 1 jaar loopt voor `de vrouw haar helft` weer 30 jaar kunnen verlengen.

    En als ik nu een spaarhypotheek op die manier (kunstmatig) verleng? Dan zou met hulp van de opgebouwde spaarrente in die extra jaren mijn opgebouwde polisbedrag veel hoger gaan uitvallen dan de hypotheek was...
  2. knax63 16 juni 2017 15:21
    Mensen blijven regels toepassen wat voor hun het beste uitkomt dat is logische drijfveer.

    Het is naief om te denken als oberheid dat ze iets kunnen sturen.
    Rente aftrek in zijn geheel afbouwen is mijn idee. Dan ben je van alle aftrekposte af en gaat de markt zijn werk doen
    Oh ja banken moeten zelf opdraaien voor de problemen die ze mensen hebben veroorzaakt. Zij hebben meer een kennis voorsprong op de klanten. En die gebruiken ze e misbruiken ze..her belang van de klant staat echt niet voorop.
  3. watnuweer 17 juni 2017 08:05
    Iedere keer wordt het ingewikkelder; wat er als sprake is van scheiding en hertrouwen of één van beiden overlijdt?
    Deze tijd met lage rente is hèt moment om dit circus af te schaffen:
    1. het eigen huis naar box 3,
    2. geen eigen-woning forfait en een speciale heffingsvrije voet in box 3 voor het eigen huis (bijvoorbeeld de prijs van een gemiddelde woning)
    3. forfaitair rendement in box 3 koppelen aan de gemiddelde spaarrente bij de banken of een andere benchmark, zoals het rendement op Nederlandse staatsleningen (wel een minimum van NUL aanhouden ;->)
    Dit stimuleert het aflossen en is eenvoudig bij te administreren en bij te houden.
    We verwachten toch niet, dat iedereen in 2041 nog weet hoe het allemaal in elkaar stak in 2013? Wie weet nog, hoe het was in 1981?
  4. [verwijderd] 20 juni 2017 11:31
    @ Jos Koets; mijn eerste post bevatte een serieuze vraag trouwens...

    Deze interpretatie / opvatting van de wetgeving biedt een mega scala aan misbruikmogelijkheden, daar ik mijn hypotheek onder het "oude regime" kunstmatig (gedeeltelijk) kan voortzetten.
    Zou je hier ook aandacht aan kunnen bestenden in een (volgend) column?

    Ik snap dat de spaarhypotheek bijna 0 ruimte biedt i.v.m. overschrijding van de poliswaarde t.o.v. hypotheek, wat niet mag... maar de aflossingsvrije kan (wederom voor de helft) met 30 jaar verlengd worden zonder problemen, right?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links