Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Ziggo mijden of juist niet?

Regel één bij emissies: emissies van private equity moet u mijden. Private equity wil maar één ding en dat is de maximale prijs. En die mag u gaan betalen. Hier verkoopt private equity, dus? Gelijk maar het dossier wegleggen?

Natuurlijk wel eerst kijken, kijken moet u altijd. En dan is er hier een groot verschil te zien met een normale issue waar private equity tegen de maximale prijs hun stukken dumpt. Dit keer hebben ze baat bij een goed koersverloop daarna.

Er moet immers nog eens een keer 80% geplaatst worden. Iets dergelijks hebben zagen we ook bij de plaatsing van Kabel Deutschland. Dus ik ga de business case van Ziggo doorzagen.

Triple play
Als eerste de groei van klanten is beperkt. De kabels liggen bij iedereen in huis. Er komt niemand bij. De groei moet vooral komen van extra diensten voor de huidige klanten. De beruchte triple play. Weet u nog oudje? Dat was het toverwoord van Versatel ten tijde van de dotcom-hype, alweer twaalf jaar geleden.

Triple play is dat u telefoon, televisie en internet in één pakket afneemt. Die klant had al telefoon en/of internet bij iemand anders, dus het gaat hier wel om groei door het afpakken van marktaandeel.

Qua waardering lijkt Ziggo niet overdreven duur. Vanwege de hoge schuld is het beste om het te vergelijken op basis van EV/EBITDA. En dan is er een aardige discount ten opzichte van vergelijkbare bedrijven als:

  • Kabel Deutschland
  • Virgin Media
  • het Belgische Telenet

EV/EBITDA-verhoudingen van Telenet, KD8, Virgin Media (en KPN)

Klik op de grafiek voor een grote versie

Op basis van de verwachtingen voor 2012 betaalt u voor Kabel Deutschland 7,5 maal het bedrijfsresultaat. Bij Telenet 7,9 keer en bij Virgin 6,0 keer. Stel dat Ziggo voor een beurswaarde van 3,6 miljard euro naar de beurs gaat, dan betaalt u 7 keer.

Mocht u toch de koers-winstverhoudingen willen weten, respectievelijk 15,6 , 16,2 , 13,7 en 10,1 voor Ziggo. Let wel de marges van Ziggo zijn een stuk hoger. Dat komt vooral omdat Nederland een stuk dichter bekabeld is dan de ons omringende landen.

P/E-verhoudingen van Telenet, KD8, Virgin Media en KPN

Klik op de grafiek voor een grote versie

De risicoparagrafen in de diverse begeleidende rapporten zijn natuurlijk het meest interessant. Dat is namelijk het enige objectieve stukje in de rapporten. Ik som de belangrijkste risico’s op.

  1. Sterkere concurrentie op het gebied van televisie. Bijvoorbeeld IPTV van KPN is sterk in opkomst. Daar heeft Ziggo veel te verliezen.
  2. Sterkere concurrentie op broadband. Ook KPN.
  3. Snelle uitrol van glasvezel. Nu zeggen de experts dat het niet zoveel nut heeft. Ik kan daar niet over oordelen, het ontbreekt me aan technische kennis, maar dat doet er ook niet zoveel toe. Bij mij steekt er sinds kort ook een glasdraadje uit de muur. En als ik daarop aangesloten kan worden, dan doe ik dat waarschijnlijk wel. Het is vooral een kwestie van marketing.
  4. Hoe meer dataverkeer, hoe meer capaciteit er nodig is. Meer capaciteit betekent meer investeringen = minder vrije cashflow.
  5. De netto schuld is hoog, heel hoog. Momenteel is het 3,9 keer het bedrijfsresultaat. Maar het is niet ongebruikelijk in de kabelwereld. Kabel Deutschland en Telenet hebben beide een ratio van 3,6. De reden achter die hoge schuld is natuurlijk dat private equity het maximale rendement wil hebben en dus maximaal wil financieren. Dat kan ook want er is veel stabiele cashflow. Dus daar kan je wat meer schuld hebben dan bijvoorbeeld bij een staalfabriek.
  6. Overheidstoezicht. De OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) pakt KPN nu flink aan. Kabelaars hebben het relatief makkelijk. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te blijven.

Nettoschulden van Telenet, KD8, Virgin Media en KPN

Klik op de grafiek voor een grote versie

Doen of of niet? Aan u de keuze, van mij geen advies, want ik vertel ik ook niet of het SNS Nederland aandelenfonds gaat inschrijven of niet. Dat kunt achteraf lezen in het portefeuille overzicht dat altijd onder aan mijn columns staat.

Performance van Telenet, KD8, Virgin Media en KPN (versus MSCI Europe)

Klik op de grafiek voor een grote versie


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 12 maart 2012 15:17
    Beste Corné,

    U plaatst hierboven de Performance van Telenet etc. Ik neem aan dat U daarmee de koersperformance bedoelt. Die procentuele performance komt namelijk volledig overeen als ik de koers van Telenet op www.iex.nl/Aandeel-Koers/60189683/Tel... vergelijk.

    Maar in de KK heb ik al een paar keer verteld dat dat een slechte vergelijking is en eigenlijk een redelijk vaak gemaakte fout.
    U gaat namelijk totaal voorbij aan de kapitaalsuitkeringen die Telenet regelmatig doet. In totaal al 13,23 Euro waarvan 2,23 Euro op 2 augustus 2010 en 4,50 Euro op 8 juni 2011. Die uitbetalingen zit dus niet in uw grafiek, maar staat wel op de bankrekening van de belegger.

    Zo betaalt Telenet over enkele maanden opnieuw 3,25 Euro naast een dividend van 1,00 Euro en staat de teller van de kapitaalsuitkeringen bij Telenet dus op 16,48 Euro exclusief dividenden.

    Ik heb in de KK al vakre gewezen op het feit dat je grafieken altijd kritisch moet beoordelen. Bij kapitaalsuitkeringen geeft dat een slechte performance in de grafiek, terwijl je als belegger heel goed gevaren hebt. Er zijn meer van dat soort aandelen.

    IPO was 21 Euro. Uitkeringen al 16,48 Euro....En dan nog wat dividend en dan nog een koers op 29 Euro. D'r zijn tegenwoordig niet bar veel aandelen met zo'n parcours.....

    Peter
  2. [verwijderd] 12 maart 2012 17:29
    AB voor Peter. idd de NL markt is te klein voor groei, met daarnaast nog concurrenten in de eigen vijver (UPC), de internet aanbieders en de satelliet mogelijkheden. Aandeel gaat veel te duur de deur uit, zal over een jaar op 10 staan. Voorgaande beurs kabelaar UPC weten we alles van.
  3. [verwijderd] 12 maart 2012 20:18
    er zijn weinig beursintroducties geweest die succesvol waren
    ook deze zie ik als een flop
    het is een markt die op dit moment snel beweegt
    ziggo kan het nu nog bijbenen maar hoe lang gaat ze dat nog volhouden
    dan rest nog de schuldenberg en de hebzucht van de investeerders
    die nu wel eens willen cashen

    gewoon niet doen volg het bedrijf eerst een jaartje
    en besluit dan wat je ermee wilt
  4. [verwijderd] 12 maart 2012 20:55
    Als je met gezond verstand kijkt, als belegger, dan moet je gewoon KPN hebben en niet Ziggo.

    Ik geloof helemaal niet in die mooie praatjes dat Ziggo niet voor maximaal naar de markt gaat omdat 80% nog moet komen.
    De 20% wordt al duur verkocht overladen met schulden en door mooi praten komt er vast ook nog wel het extra pakketje wat nog kan en dan later een keer de rest.

    Mogelijk dat de koers even nog wat hoger kan maar de koers gaat 21 maart in notering en via bijvoorbeeld Binck heb je ze 26 maart pas..., dan ben je denk ik al te laat.

    Voor de langere termijn zou je ze niet moeten willen want dan ben je duidelijk beter af met KPN.

    En dat het van private equity af komt en dat het overladen is met schulden, zeker in deze tijd is gewoon een enorme waarschuwing.
    Dat het niet ongewoon is in die sector wil niet zeggen dat het goed is, het is gewoon bij meerderen niet goed.
  5. [verwijderd] 12 maart 2012 21:23
    Dan ook maar mijn toekomst visie. Triple play wordt single play.
    Kabelaars krijgen dezelfde problemen als de TelCo's, de nieuwe cashcow van de kabelaar: telefonie (heel weinig bandbreedte wel vaste bedrag per maand) valt weg als iedereen mobiel belt of via internet gaat bellen. (skype, voice-whatsapp achtige, appletalk e.d.), net als sms ook aan het verdwijnen is. TV wordt steeds meer ip-tv waar gratis streams (publieke omroep) of pay-tv de norm wordt. Van de triple play blijft uiteindelijk alleen data over. Dezelfde trend zie je nu bij de mobiele TelCo's. En data wordt een commodity, of het nu via coax, glasvezel, koper of door de lucht komt, dus druk op de prijzen.
  6. forum rang 4 theo1 13 maart 2012 09:57
    quote:

    stekel123 schreef op 12 maart 2012 16:29:

    Op technisch gebied is glasvezel superieur. Als de klant eenmaal de keuze heeft kiest ie voor glas. De andere kabelaars gaan dus inleveren en dat zal de concurrentie vergroten en de marges terug dringen.
    Bij mij thuis hebben we glasvezel. Natuurlijk ben ik niet gek en heb ik hem laten aanleggen (dat was namelijk gratis) maar ik gebruik hem niet. Daar heb ik drie redenen voor:
    1- het lijkt of er een netwerkbeheerder en 5 dienstenaanbieders zijn. Maar als je wat beter kijkt, blijkt dat die allemaal onderdeel zijn van KPN. Effectief een monopolie dus. En als je iets niet wil, is het een technisch probleem hebben met een min of meer autonoom onderdeel van KPN want dan word je eindeloos van het kastje naar de muur gestuurd en kun je eindeloos met je mobiel naar akelig dure 0900 helplijnen bellen die je alleen maar van Reggefiber (netwerk) naar Lijbrandt (provider) naar KPN (moeder) en weer terug sturen. Dat ze allemaal onderdeel van KPN zijn, is alleen een nadeel van de klant, want verschillende onderdelen van KPN hebben kennelijk allemaal ruzie met elkaar, communiceren niet onderling en proberen elkaar alleen de voet dwars te zetten, ten koste van de klant.
    2- wegens zeer slechte ervaringen in het verleden wil ik nooit meer klant van KPN of één van zijn onderdelen zijn.
    3- het is een stuk duurder dan ADSL (niet gek aangezien de glasvezel volledig door uitzuigbedrijf nummer 1 KPN wordt beheerst). Ik heb nu telefoon, internet en TV voor samen €35. Bij glasvezel wordt dat minimaal €50 per maand. Zo hard heb ik die bandbreedte nou ook weer niet nodig.
  7. fwb 21 maart 2012 10:22
    Beste Corne,

    Je had het weer eens helemaal mis met deze Ziggo IPO. Dit soort analyses, die een koersverwachting koppelen aan algemeen bekende informatie, hebben toch geen enkele waarde. Dit is de typische fondsbeheerders.

    Niks aan de hand zolang je fonds maar in de buurt van de benchmark blijft en jaarlijkse die 1% management fee binnenkomt.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.