Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Laatste weerstand

De AEX-beweging van gisteren was op zeer laag volume, maar ik verwacht binnenkort een test van het 50-daags gemiddelde van 363,50. Hieronder ligt nog het laatste Fibonacci-retracementniveau van de correctie bij 362,50. Boven deze niveaus zijn alle belangrijke obstakels weggenomen die een beweging naar de jaartop van 374 in de weg staan.

Een test van dit niveau verwacht ik dan ook in de komende maand. Een nieuwe terugval richting de gap is echter niet uit te sluiten, aangezien andere aandelenindices nog geen hogere niveaus opzochten. De AEX was namelijk een van de weinige indices die gisteren duidelijk hogere niveaus wist op te zoeken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Gap

Om even wat mooie termen te gebruiken: de candles van de afgelopen twee dagen waren een bullish engulfing patroon, waarbij gisteren een bullish belt werd afgemaakt. Ook wist de AEX gisteren bijna de bovenkant van de gap (354,30) te testen. Dit was zoals gezegd voor de korte termijn een instapniveau.

Zolang de AEX boven de gap weet te blijven (353,25 – 354,30), is de onderliggende toon zeer sterk en blijft de island reversal intact. De enige tussenliggende steun ligt bij de oude jaartop van 358,30. Onder de gap (353,25) ontstaat meer neerwaartse ruimte maar ik blijf bij mijn mening dat de hogere lange termijnbodem al is gezet.

Vandaag zal de MACD overigens een positieve crossing gaan maken, de RSI brak recent al zijn dalende toppenlijn en bevindt zich rond het middenniveau. Verder viel de VIX terug naar het voormalige uitbraakniveau van 18 (vanaf een recente top van 31). Ook daar is een island reversal als toppatroon te zien.


Klik op de grafiek voor een grote versie

VS

De S&P 500 staat tegen een belangrijke weerstandzone aan te drukken, namelijk 1.300 – 1.314. In deze zone liggen de dalende toppenlijn, het 50-daags gemiddelde en een openstaande gap. De binnenkort verwachte beweging hierboven zal een duidelijk koopsignaal opleveren.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Reacties

235 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 maart 2011 09:09
    M.a.w. Bas, het kan vriezen of dooien...
    Laten we de omstandigheden in Japan maar eens afwachten waar nu ook radioactiviteit in het drinkwater is gemeten en Portugal doet het ook nog steeds niet zo best, zo blijkt. Alle TA ten spijt maar die 363.5 kan nog wel even duren indien de berichten zo somber blijven.
  2. [verwijderd] 24 maart 2011 09:12
    Het zet de spotlight wat meer op de sovereign debt crisis, maar volgens mij was er al consensus in de markt dat Portugal toch al gered moest worden. Dit versneld het draaiboek wellicht. Non-event wat mij betreft. Belangrijker voor de ontwikkeling van de euro en de beurs zijn de afspraken die ministers gaan maken over verdere noodfonds uitbreidingen.
  3. [verwijderd] 24 maart 2011 09:20
    quote:

    shortie schreef op 24 maart 2011 09:15:

    Ik heb zonet alle longs met SL.331 verkocht en de een nieuwe aankoop AEX Long met SL.351 gedaan. Winst vanaf 345,50 nu in ieder geval gedeeltelijk veilig gesteld.
    Weerstanden VS vandaag heb ik gisterenavond nog aangegeven in de vorige column van Bas.
    Gefeliciteerd! Het blijft maar stijgen he? Er moet een keer wat beweging omlaag komen. Dagen van stijging vraagt om een tegenreactie. Zal wel rond de 363 komen. Daar zullen we niet in 1 streep door heen stijgen.
  4. forum rang 6 shortie 24 maart 2011 09:56
    Als ik naar de beweging op de VS futures kijk dan veronderstel ik dat men nu tracht de S&P future op te pompen zodat de S&P-500 bij opening boven de 1.300-1.303 kan starten. De 1.300 zou dan daarna steun kunnen vormen bij een voorzetting van de stijging.
    Ben benieuwd of het plannetje gaat slagen.
  5. [verwijderd] 24 maart 2011 10:11
    Evenals gisteren.. is dit niet het gangbare patroon. Wellicht kunnen we voor het week-end nog shortposities innemen.
    Het koersverloop in de VS lijkt omgekeerd evenredig te zijn met de situatie in Japan.
    Edit:
    De zilverprijs blijft ook maar doorstijgen. Binnenkort gedeeltelijk winst nemen misschien aan te raden.
    Voor zover nog niet bekend:
    tfmetalsreport.blogspot.com/

235 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.