Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekenland domineert de wereld

Ik zeg het al weken: het nieuws over Griekenland domineert alle beurzen in de wereld. Een makkelijke oplossing is er niet en alle beurzen en valuta worden beïnvloed. Er zijn optimisten die denken dat het allemaal wel mee gaat vallen of we nu een paar honderd miljard afschrijven, we krijgen op zijn ergst een korte dip.

Nu weet iedereen dat ik niet direct tot de optimisten hoor en dat ik nog steeds uitga van een grotere schok.

Ondertussen blijft de rente ook een item. De Duitse Bund is nog steeds niet echt hersteld, erger nog de Bund ging de afgelopen week alleen maar verder omlaag en dus ging de tienjarige rente omhoog. De koers stond even boven de 1% en dat terwijl iedereen een paar weken geleden nog met nul tevreden was.

Grafiek Bund

 

De Bund herstelde wel weer iets, maar de trend is nog steeds dramatisch. Om even te zien hoe het in Nederland is verlopen pak ik de grafiek van de NLL Nederlandse staat tot 2023.

Grafiek NLL

 

Vastgoedmarkt

Door de relatief lage rente blijven mensen ondanks de oplopende leegstand toch nog steeds investeren in kantoorpanden en dat terwijl je dat met boerenverstand toch niet zou doen (De NRC had een goed artikel hierover in de krant van afgelopen vrijdag).

Oplopende rente kan grote effecten hebben op de commerciële vastgoedmarkt. De berichten over de Nederlandse economie worden wat beter door een iets betere huizenmarkt in Nederland. Maar de huizenmarkt is de crisis niet te boven en krijgt na 1 juli wijzigingen om zijn oren die niet beter zijn voor de kopers.

De leencapaciteit blijft omlaag gaan en kan helaas nog veel lager.

De gele motor

Dan hebben we ook steeds slecht nieuws uit China, aldaar worden de ramingen rond China negatiever terwijl de beurs op een hoogtepunt staat. China is lang de motor van de wereldeconomie geweest en dus moeten we deze beurs nauw in de gaten houden.

Een ander belangrijk ingrediënt is de euro-dollar. Aan een kant denk ik dat we naar pariteit (1 op 1) moeten, dat heb ik ook tijdens mijn battle met Royce Tostrams gezegd, maar anderzijds heb ik voor de korte termijn koopsignalen voor de euro. Een sterkere euro zou niet positief moeten zijn voor Europa.

Grafiek eurodollar

 

De AEX heeft nog steeds een negatief patroon.

Twindicator AEX Altice

 

De Duitse DAX bevestigt dit beeld.

Twindicator DAX

 

En ook de Eurostoxx 50 heeft nog steeds lagere toppen en lagere bodems… Kortom weinig positief nieuws.

Grafiek Eurostoxx

 

Zelfs de Amerikaanse Dow Jones heeft nog steeds een verkoopsignaal.

Grafiek Dow Jones

 

Wat aldaar nog steeds bevestigd wordt door de bredere S&P 500.

Grafiek S&P 500

 

Bullish op Tesla?

Dus in de indices is er weinig gebeurd en moeten we nog steeds beschermd zijn of short zitten. Ik noemde het al, ik had afgelopen vrijdag weer een battle met Royce en die was ondanks dat hij een patrol head is enorm bullish op Tesla.

Het bedrijf is nu 32 miljard waard en verkoopt 10.030 auto's in de eerste drie maanden van dit jaar. Het staat bijna 73 keer de verwachte winst en 9 maal de sales. Porsche verkoopt “iets” meer auto’s: bijna 190.000 in 2014 en is slechts 23 miljard waard en maakt enorme winsten en staat op slecht 7 maal de winst.

Ook de grafiek is niet zo sexy dat ik dit aandeel zou willen kopen. Erger nog als het iets lager gaat wordt het een mooie sell.

Grafiek Tesla Motors

 

En dan nog iets anders hoeveel Tesla’s deden er mee dit weekend bij de 24 uur van Le mans en wie won er weer? Een no brainer dus. Meer ingewikkeld is Apple, technisch een verkoop maar fundamenteel best een mooi bedrijf.

Grafiek Apple

 

Juist door de verschillende signalen blijf ik even af van Apple.

Waar ik wel positie in wil hebben zijn zonne-energiebedrijven. Ze zijn in mijn ogen onterecht meegedaald met de olieprijs. De politiek heeft het volop over het opwarmen van de aarde dus ik koop First Solar (FSLR) dit ondanks dat de kortetermijngrafiek nog geen koop geeft.

Grafiek FirstSolar

 

Even fundamenteel: een best mooi plaatje maar timing met fundamenten blijft een moeilijk verhaal.

Statistieken First Solar

 

Als u het aandeel nu koopt zo rond de 50 dollar en bijvoorbeeld de call juli 2015 uitoefenprijs 54 verkoopt op 90 cent dan heeft ut een mooi rendement als u het aandeel op hogere niveaus weer moet leveren. Hoeft u niet te leveren dan kunt u altijd de maand erop een nieuwe call verkopen op je aandelen.

Als u het aandeel niet hebt en best wil hebben, zou u ook de juli 2015 put 48 kunnen verkopen op 1,65 dollar. U koopt het aandeel eventueel dan op 48 dollar min 1,65 de ontvangen premie = 46,35 en dat is best een leuk niveau.

Gaat het meteen omhoog heeft u leuk een premie ontvangen. Zie hier even de schermprint van vrijdag:

Fist Solar printscreen 12 juni 2015

 

En als iemand, zoals ik, zegt dat het slecht gaat met de wereld dan is het ook wel weer leuk te zien dat alles relatief is. Want in andere delen van de wereld (Dubai) vergeet men gewoon de sportwagens op te halen. Dat doet mij als autogek pijn om te zien.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Henk30 17 juni 2015 11:13
    Eerst nog erg bedankt voor de altijd weer echt interessante beurs informatie.

    Autos: Nog een tip: het vliegveld met die mooie k* naam in Zürich.
    Vol met wegrottende britse autos.
    Expats die en in Engeland en in Zwisterland een jaar lang geen belasting betalen, de beroemde londoner expat parasietenregeling, of via een buro hier pseude legaal werken, en plots weg moeten zien te komen, vanwege dreigende boetes en belasting navorderingen. En de kategorie met oude roestbakken voor wie de herkeuring bij terugimport te duur is.

    Die in Dubai komen volgens het artikel van schuldvluchters. Niet vermeld is dat er ook veel immigranten zijn die in het ergste geval op heel korte termijn gedwongen worden het land moeten verlaten. Als je daar ontslagen wordt moet je meteen het land verlaten, en ontslagen worden kan je ieder moment.
    Het betreft in principe zelfs ondernemers en eigenaren van bedrijven. Volgens de wet moet 'jouw bedrijf' daar altijd voor meer dan 50% in handen van de Dubaiers zijn. Die je dus er ook op ieder moment in principe uit kunnen gooien. Waarop je dus in principe meteen het land moet verlaten. Degene die daar een zaak opbouwen hebben dus nul garantie dat ze het resultaat van hun werk ook kunnen houden, en hebben dus alleen de lopende inkomsten. Die, toegegeven, vaak niet slecht zijn.

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links