Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Beleggen met geleend geld op record

Of het slim is alla, maar blijkbaar is beleggen met geleend geld sinds de vorige beurscrisis nog steeds schering en inslag. Althans, aan de overkant van de Atlantische oceaan. Elke financiële instelling die is aangesloten op de beurs van New York moet verplicht elke maand gegevens aanleveren.

Daaruit blijkt dat beleggers met geleend geld voor 377 miljard dollar aan aandelen hebben gekocht.

 

Geld lenen met een beleggingsrekening is doodeenvoudig; een belegger ziet dat er meer bestedingsruimte dan saldo op zijn rekening staat en een denkt  ‘waarom zal ik niet meer geld de markt in schuiven?’

Het werkt als volgt:

  • Een belegger koopt aandelen.
  • Deze aandelen dienen als onderpand om geld te lenen en nog wat extra aandelen te kopen.
  • Vervolgens stijgen de aandelen, het vermogen neemt toe en dan zijn er grotere leningen mogelijk.
  • Deze belegger is er van overtuigd dat aandelen verder zullen stijgen en koopt nog wat bij.


Hebzucht
U begrijpt dat als alle beleggers dit spelletje gaan spelen, der een vicieuze cirkel ontstaat. U weet ook dat de gemiddelde belegger ietwat last heeft van de zonde die hebzucht heet. De eerste duidelijk top in de grafiek is maart 2000 en dat was de maand dat de NASDAQ de hoogste stand ooit bereikte. De beurzen verloren in de jaren daarna tientallen procenten. En dan gaat de vicieuze cirkel de andere kant op.

  • Een belegger krijgt een margin call en moet aandelen verkopen omdat de dekking die zijn aandelen geven niet groot genoeg meer is.
  • Aandelen dalen verder en de belegger moet nog meer aandelen verkopen et cetera.

Als de daling voorbij is, dan begint het spelletje weer opnieuw. De tweede duidelijk top is juli 2007. In de herfst van dat jaar veranderden de beurzen van richting en de beleggers keken weer tegen verliezen aan van tientallen procenten. Nadat ook deze daling weer voorbij was begon het hele spel weer van vooraf aan.

Beleggen met geleend geld heeft in de Verenigde Staten weer het recordniveau van 2007 bereikt. Hierdoor hebben veel beleggers in 2013 een beter rendement behaald dan de +20% van de Amerikaanse S&P500.

Één ding is duidelijk: de beleggers die met geleend geld beleggen zijn alles behalve pessimistisch over de toekomst en de hoogste rendementen volgen pas wanneer de meerderheid de toekomst niet meer ziet zitten.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Karel Mercx

Auteur:

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. Jammer dat dalingen voorbij zijn
  2. Blijf van goud af
  3. Gouden tijdperk op komst

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 15 augustus 2013 17:53
    Twee opmerkingen:

    1. De beschreven beleningsmethode is niet uniek en derhalve kloppen de aangehaalde cijfers en redenering niet;
    2. Banken en vele vele anderen, inclusief een zekere Warren B., doen niet anders.

    Ook al zijn het interessante data, niet afdoende onderbouwd om het informatie te noemen, laat staan om er een artikel rond te bouwen...

  2. [verwijderd] 16 augustus 2013 09:02
    quote:

    The Third Way... schreef op 15 augustus 2013 17:53:

    Twee opmerkingen:

    1. De beschreven beleningsmethode is niet uniek en derhalve kloppen de aangehaalde cijfers en redenering niet;
    2. Banken en vele vele anderen, inclusief een zekere Warren B., doen niet anders.

    Ook al zijn het interessante data, niet afdoende onderbouwd om het informatie te noemen, laat staan om er een artikel rond te bouwen...

    1) Amerikaanse beurzen houden bij voor welk bedrag beleggers beleggen met geleend geld. Waarom kloppen deze cijfers niet?

    2)Dat banken en vele anderen kapot gaan tijdens een daling wil toch niet zeggen dat iedereen dat dan maar moet doen?

    Het is hele interessante data. Wanneer beleggers maximaal met geleend geld beleggen is de top dichterbij dan de bodem.

    Wanneer beleggers nauwelijks met geleend geleend beleggen dan is de bodem dichterbij dan de top.
  3. [verwijderd] 16 augustus 2013 09:07
    quote:

    Jeroen__ schreef op 15 augustus 2013 18:17:

    De informatie is niet compleet. Er zijn ook beleggers die het geleende geld gewoon tegen een hogere rente op een spaarrekening hebben staan. De rente is nu erg laag...
    De beurs van New York geeft alleen cijfers voor het geleende geld dat naar aandelen gaat. De $377 miljard is volledig naar de aandelenmarkt gegaan.
  4. s.lin 20 februari 2014 16:34
    Beleggen met geleend geld weer in opmars
    20-2-14 - 08:09
    Beleggers en handelaren beleggen weer massaal met geleend geld. In de VS is op de pof al voor 450 miljard dollar aan aandelen gekocht. Volgens de Volkskrant hebben Nederlanders alleen al bij BinckBank voor 428 miljoen euro aan effectenkrediet uitstaan, twee keer zo veel als een jaar eerder.

    Het beleggen in aandelen met geleend geld was het afgelopen jaar zeer lucratief. De koersen op de Amerikaanse beurzen stegen met 30 procent, terwijl voor het lenen van geld slechts een rente van 1 tot 2 procent hoefde te worden betaald.

    Als de koersen gaan dalen, is het echter heel gevaarlijk. Het beleggen in aandelen of derivaten met geleend geld - een zogenoemde hefboom - werd in 2008 een van de redenen van de crisis genoemd. Beleggers waren daardoor gedwongen in korte tijd complete portefeuilles te liquideren. Daardoor ontstond er paniek op de markten.

    bron: ANP
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.